UKENS VIN: Dette kan bli din nye høstfavoritt
Ukens vin

Dette kan bli din nye høstfavoritt

Aglianico fra området innenfor Vesuv og Napoli gir mye smak og karakter til vinen, også en rimelig vin som denne. Den finnes også i en hvit utgave som er like godt priset.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder Foto: Julie H. Amundsen
 

Janare Aglianico del Sannio 2017 har det fine røykpreget som er så typisk for vin fra denne delen av Italia. Dessuten veldig god bløthet og modenhet i frukten, men også bra syrlighet og fine tanniner som gjør den til en utmerket matvin. Og spesielt til kjøttretter som vi forbinder med høstmenyen, lam, vilt og gode gryter. Men også til ost.

At denne vinen er så gunstig priset, skyldes at den kommer fra et kooperativ, La Guardiense, ifølge dem selv ett av de største landbrukskooperativer i hele Italia, med 1000 medlemmer som gir tilgang på druer fra 1500 hektar vinmarker.

Det er ikke første gang dette kooperativet sender vin til Norge. For drøyt ti år siden var en litt annen blanding tilgjengelig i basisutvalget og da til en ekstra gunstig pris. Siden den gang har kooperativet høstet mange priser.

Suksessen skyldes også at vinmakeren heter Riccardo Cotarella, en de viktigste aktørene for Italias moderne vinrevolusjon. Han deler sin tid mellom sin egen virksomhet Falesco i Umbria og La Guardiense.

Kooperativet ligger i Guardia Sanframondi i regionen Benevento, men vinområdet (DOC-et) heter Sannio, derav navnet.

Vinmarkene ligger i et kupert landskap noen mil innenfor Napoli.

Sannio dekker det kuperte innlandet til Napoli som i antikken ble kalt Samnium. Her bodde samnittene, og en av dem har skrevet seg inn i historien for alltid, nemlig Pontius Pilatus som var prefekt av den romerske provinsen Judea, og holdes ansvarlig for korsfestelsen av Jesus.

Om området i dag domineres av jordbruk og «hverdagsviner», er dets historiske betydning hevet over enhver tvil.  Allerede Plinus den eldre priset vinene herfra som røykpregete, og det gir jeg ham rett i selv 2000 år senere.

 

Her dyrkes eldgamle druesorter som aglianico, områdets viktigste røde drue – som også gir opphav til dets mest kjente rødvin, Aglianico del Taburno DOCG. Den mest utbredte druen er imidlertid den hvite falanghina som i form av Janare Falanghina del Sannio 2018 er å få på polet til samme gunstige pris.

Falanghina dyrkes høyere i landskapet enn aglianico, 3-400 m.o.h. mot 250-300 m.o.h., men jordsmonnet for begge er kalkholdig leire.

Det har gitt en liten perle av en hvitvin med sin herlige fruktighet og fine salt- og sjøaktige karakter. Topp til høstlig sjømat. Eller når du bare vil ha et godt glass hvitvin til en god pris.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Janare Aglianico del Sannio

Produsent:
La Guardiense
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Campania
Pris:
169,90 kr
Varenummer:
11340701
87 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Janare Falanghina del Sannio

Produsent:
La Guardiense
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Campania
Pris:
169,90 kr
Varenummer:
11340501
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen