Ukens vin
Dette kan bli din nye høstfavoritt

Dette kan bli din nye høstfavoritt

Aglianico fra området innenfor Vesuv og Napoli gir mye smak og karakter til vinen, også en rimelig vin som denne. Den finnes også i en hvit utgave som er like godt priset.
Aase E. Jacobsen
12 November 2019 - 14:45
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder Foto: Julie H. Amundsen
 

Janare Aglianico del Sannio 2017 har det fine røykpreget som er så typisk for vin fra denne delen av Italia. Dessuten veldig god bløthet og modenhet i frukten, men også bra syrlighet og fine tanniner som gjør den til en utmerket matvin. Og spesielt til kjøttretter som vi forbinder med høstmenyen, lam, vilt og gode gryter. Men også til ost.

At denne vinen er så gunstig priset, skyldes at den kommer fra et kooperativ, La Guardiense, ifølge dem selv ett av de største landbrukskooperativer i hele Italia, med 1000 medlemmer som gir tilgang på druer fra 1500 hektar vinmarker.

Det er ikke første gang dette kooperativet sender vin til Norge. For drøyt ti år siden var en litt annen blanding tilgjengelig i basisutvalget og da til en ekstra gunstig pris. Siden den gang har kooperativet høstet mange priser.

Suksessen skyldes også at vinmakeren heter Riccardo Cotarella, en de viktigste aktørene for Italias moderne vinrevolusjon. Han deler sin tid mellom sin egen virksomhet Falesco i Umbria og La Guardiense.

Kooperativet ligger i Guardia Sanframondi i regionen Benevento, men vinområdet (DOC-et) heter Sannio, derav navnet.

Vinmarkene ligger i et kupert landskap noen mil innenfor Napoli.

Sannio dekker det kuperte innlandet til Napoli som i antikken ble kalt Samnium. Her bodde samnittene, og en av dem har skrevet seg inn i historien for alltid, nemlig Pontius Pilatus som var prefekt av den romerske provinsen Judea, og holdes ansvarlig for korsfestelsen av Jesus.

Om området i dag domineres av jordbruk og «hverdagsviner», er dets historiske betydning hevet over enhver tvil.  Allerede Plinus den eldre priset vinene herfra som røykpregete, og det gir jeg ham rett i selv 2000 år senere.

 

Her dyrkes eldgamle druesorter som aglianico, områdets viktigste røde drue – som også gir opphav til dets mest kjente rødvin, Aglianico del Taburno DOCG. Den mest utbredte druen er imidlertid den hvite falanghina som i form av Janare Falanghina del Sannio 2018 er å få på polet til samme gunstige pris.

Falanghina dyrkes høyere i landskapet enn aglianico, 3-400 m.o.h. mot 250-300 m.o.h., men jordsmonnet for begge er kalkholdig leire.

Det har gitt en liten perle av en hvitvin med sin herlige fruktighet og fine salt- og sjøaktige karakter. Topp til høstlig sjømat. Eller når du bare vil ha et godt glass hvitvin til en god pris.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her