Ukens vin
Den ene finner du allerede i polhyllene, den andre må bestilles, men begge er like trendy og byr på super valuta for pengene

Den ene finner du allerede i polhyllene, den andre må bestilles, men begge er like trendy og byr på super valuta for pengene

Mencia er en veldig trendy vinstil og Telmo Rodriguez har nå 20 års erfaring med denne druen og dens hvite bror, godello.
Aase E. Jacobsen
10 Mars 2020 - 14:45
Gaba do Xil Godello 2018
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Gaba do Xil Godello 2018 har jeg fulgt siden 2005-årgangen som var et av mine første møter med druen godello, og Telmo Rodriguez’ tredje forsøk med denne den gang fortsatt uutforskede hvitvinskatten. Men det er takket være en redningsaksjon som startet allerede på slutten av 1970-tallet, da druesorten var så godt som utryddet, at vi kan nyte denne vinen i dag.

Siden den gang har den ene stjernevinmakeren etter den andre gått løs på druen som har sin opprinnelse i Valdeorras i Galicia, nordvest i Spania.

Her er en av disse stjernene

Telmos 2018-versjon er sublim og et veldig godt uttrykk for både druens potensial og Valdeorras oppsmuldrete skiferjordsmonn. De bratte og steinete åssidene langs elven Sil som renner fra fjellene i Asturias og nesten helt ut til Atlanterhavet i sørvestre Galicia. Den slynger seg bokstavelig gjennom de kuperte vinlandskapene i så vel Bierzo som Riberia Sacra og altså Valdeorras.

Les mer om denne delen av Spania

Disse regionene har derfor flere druer til felles, deriblant mencia som har oppnådd en enda større kultstatus siden starten av 2000-tallet da Telmo Rodriguez og etter hvert andre oppdaget denne druens potensial.

Skiferjordsmonnet, her i Ladeiras do Xil ,gir veldig karrige vekstforhold som igjen gir veldig interessante resultater i glasset.
Gaba do Xil Tinto 2018

Med Gaba do Xil Mencia 2018 har han klart å hente ut denne druens leskende parfymerte og mineralske tilbøyelighet som gjør den til den perfekte match til så vel pasta som vegetar eller torsk. Nordvest-Spanias svar på pinot noir. Som dessuten er å finne i de 62 største polutsalgene.

Til begge disse vinene som for øvrig er de enkleste fra Telmos Valdeorras-prosjekt, kommer druematerialet fra den vestre delen av regionen som grenser til Ribeira Sacra. Vinmarkene ligger ved 400 til 500 m.o.h. i et klima som betegnes som atlantisk med kontinental påvirkning. Det beste av to verdener med andre ord.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En pastarett som dette går alltid hjem
Dagens rett

En pastarett som dette går alltid hjem

Kombinasjonen av pasta, chorizo og cherrytomater er kanskje kjent, men rosenkål har du muligens ikke prøvd til pasta. Oppskriften har du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her