UKENS VIN: Den ene finner du allerede i polhyllene, den andre må bestilles, men begge er like trendy og byr på super valuta for pengene
Ukens vin

Den ene finner du allerede i polhyllene, den andre må bestilles, men begge er like trendy og byr på super valuta for pengene

Mencia er en veldig trendy vinstil og Telmo Rodriguez har nå 20 års erfaring med denne druen og dens hvite bror, godello.

Gaba do Xil Godello 2018
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Gaba do Xil Godello 2018 har jeg fulgt siden 2005-årgangen som var et av mine første møter med druen godello, og Telmo Rodriguez’ tredje forsøk med denne den gang fortsatt uutforskede hvitvinskatten. Men det er takket være en redningsaksjon som startet allerede på slutten av 1970-tallet, da druesorten var så godt som utryddet, at vi kan nyte denne vinen i dag.

Siden den gang har den ene stjernevinmakeren etter den andre gått løs på druen som har sin opprinnelse i Valdeorras i Galicia, nordvest i Spania.

Her er en av disse stjernene

Telmos 2018-versjon er sublim og et veldig godt uttrykk for både druens potensial og Valdeorras oppsmuldrete skiferjordsmonn. De bratte og steinete åssidene langs elven Sil som renner fra fjellene i Asturias og nesten helt ut til Atlanterhavet i sørvestre Galicia. Den slynger seg bokstavelig gjennom de kuperte vinlandskapene i så vel Bierzo som Riberia Sacra og altså Valdeorras.

Les mer om denne delen av Spania

Disse regionene har derfor flere druer til felles, deriblant mencia som har oppnådd en enda større kultstatus siden starten av 2000-tallet da Telmo Rodriguez og etter hvert andre oppdaget denne druens potensial.

Skiferjordsmonnet, her i Ladeiras do Xil ,gir veldig karrige vekstforhold som igjen gir veldig interessante resultater i glasset.
Gaba do Xil Tinto 2018

Med Gaba do Xil Mencia 2018 har han klart å hente ut denne druens leskende parfymerte og mineralske tilbøyelighet som gjør den til den perfekte match til så vel pasta som vegetar eller torsk. Nordvest-Spanias svar på pinot noir. Som dessuten er å finne i de 62 største polutsalgene.

Til begge disse vinene som for øvrig er de enkleste fra Telmos Valdeorras-prosjekt, kommer druematerialet fra den vestre delen av regionen som grenser til Ribeira Sacra. Vinmarkene ligger ved 400 til 500 m.o.h. i et klima som betegnes som atlantisk med kontinental påvirkning. Det beste av to verdener med andre ord.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Gaba do Xil Godello 2019

Produsent:
Comp. de Vinos Telmo Rodrigues
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Valdeorras (Galicia)
Pris:
194,90 kr
Varenummer:
4415501
87 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Gaba do Xil Mencia 2018

Produsent:
Comp. de Vinos Telmo Rodrigues
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Valdeorras
Pris:
175,00 kr
Varenummer:
9795501
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen