UKENS VIN: Dropp prosecco til 17. mai. Disse boblene er mye bedre
Ukens vin

Dropp prosecco til 17. mai. Disse boblene er mye bedre

Det er ingen ting som gleder meg mer enn av proseccoveksten er stoppet. Skal du feire, må du gjøre det med skikkelig boblevin. Gå for en av disse 18 som byr på mye for pengene.

Prosecco er og blir for meg «ikke helt utgjæret druesaft med kullsyre». Sorry, men det er dessverre den ubehagelige sannhet. Et ultrakommersielt produkt i 99,9 prosent av tilfellene. Så når jeg leser at veksten i dette segmentet (vi snakker faktisk om halvparten av all boblevin i Norge) nå er erstattet av nedgang, kunne jeg ikke blitt gladere. Nettopp fordi det finnes så mange gode alternativer.

Så om du har lyst å oppleve hvordan god og ekte musserende vin smaker uten å måtte betale særlig mer enn for en kjip og søt fabrikkframstilt prosecco, ja da finnes det opptil flere muligheter, selv dagen før den store dagen.

På den neste sidene finner du mine anbefalinger for hva du skal velge når du står foran hyllen med boblevin

Samtlige er er å finne i veldig mange polutsalg samtidig som de er laget etter håndverksmessige metoder, i vinmark og i vinkjeller.

Med håndverksmessig fremstilling mener jeg altså modning på bunnfallet etter andregangsgjæringen i flasken (det er der boblene skal lages, ikke ved å tilsette kullsyre). Metoden kalles ofte tradisjonell eller klassisk metode, og er den cava, cremant og noen andre typer musserende vin har til felles med champagne.

Det gjelder også omkorking som er når bunnfallet fjernes og den midlertidige bruskorken erstattes med den karakteristiske «champagneskorken».

Nå er det imidlertid en økende trend i retning en forenklet vri over samme tema, nemlig petillant eller pet’nat som er boblevin med flaskegjæring, men uten omkorking. Disse kommer gjerne med bruskork, er ofte laget av økologisk eller biodynamisk dyrkete druer og har en høy hipsterfaktor. Perfekt for uhøytidelige sammenkomster som jo de fleste 17. mai-fester er.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen