Ukens vin
Her får du rimelig rødvin med mye julekarakter

Her får du rimelig rødvin med mye julekarakter

Begge disse to italienske rødvinene har deilig og myk frukt, god syre og nok alkohol til å være supre følgesvenner til både ribbe og pinnekjøtt.
Aase E. Jacobsen
03 Desember 2019 - 13:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Om du velger Giribaldi Dolcetto d'Alba Campo del Pero 2017 eller Giribaldi Barbera d'Alba Superiore Caj 2017 er mer et spørsmål om hvilken stil du liker. Enten om du er en dolcetto- eller barbera-type.

 

Dolcetto er alltid rundere og «søtere» mer moden i frukten med litt mindre syre enn barbera som er litt mørkere i frukten med godt balansert sødme. To løsninger på samme oppgave.

Barberaen bør være en kjenning all den tid den har vært i basis tidligere. Siden den gang har den løftet seg et hakk i kvalitet. Produsenten har gått over til økologisk produksjon og vinene er dessuten spontangjæret som gjør at de bruker lengre tid på denne prosessen enn med mer den effektive «kjøpegjæren». Det har ofte en positiv effekt på aromautviklingen.  

Vinene er laget med en kombinasjon av moderne og tradisjonelle teknikker, gjæring i stål og modning i store velbrukte eikefat. Det kler den gode runde frukten veldig godt.

 

Fra samme produsent kommer også en nebbiolo som byr på god valuta for pengene. Det lett eksotiske trevirkepreget gir også den til en lett julete karakter som gjør at den skiller seg noe fra andre Alba-nebbioloer.

Denne betegnelsen for nebbiolo, som ikke er barolo eller barbaresco, er nå forholdsvis sjelden all den tid de fleste bruker betegnelsen langhe nebbiolo. Det gir større fleksibilitet all den tid minstekravet til mengde av den dyrere nebbiolodruen er 85 prosent.

Hele familien Giribaldi i vinmarken i Rodello med husets siste stolthet - Alta Lange DOCG Spumante Metodo Classico.

Mario Giribaldi holder til i Rodello omtrent midt mellom DOCG’ene Barolo og Barbaresco, i den østlige delen av Langhe. Her er nebbiolo d’alba den mest prestisjefylte DOC-en, så det er kanskje årsaken til at de har valgt å holde seg til den. Druene til denne vinen kommer for øvrig fra et jordsmonn med innslag av det kalkholdige leirjorden som er så ettertraktet for denne druen.

Men familieeide Az. Agr. Mario Giribaldi lager også barolo, men først fra 2006-årgangen og av druer fra Novello, helt sør i Barolo DOCG. I dag disponerer de rundt 30 hektar og familiebedriftens moderne æra startet i 1999, men røttene i regionen er fra 1886, en ganske så typisk historie for Piemontes vinprodusenter.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her