Ukens vin
Her får du rødviner som har alt det gode med seg, men likevel er saftige og leskende

Her får du rødviner som har alt det gode med seg, men likevel er saftige og leskende

Når du er lei av rosevin, men ikke er klar for veldig kraftig rødvin, er en av disse løsningen.
Aase E. Jacobsen
30 Juni 2020 - 13:45

Sommerrødvin er en som er leskende og saftig og med moderat alkohol, men som også har karakter og tåler å følge et godt måltid.

 

Disse tre vinene er mine sommerfavoritter i det rimelige sjiktet. Og de er alle ulike vrier på saftig kirsebær/morellfruktighet som er en optimal kombinasjon for sommerlige behov. Også ved å by på veldig god vinvaluta for pengene.

Tedeschi Valpolicella Classico Lucchine 2019 er akkurat slik en sommerrødvin skal være, syrlig og frisk med godt bitt, et herlig følge til kalde og varme retter som pizza, pasta, kylling, vegetar og torsk, også fra grillen.

Den streiker litt overfor de kraftigste og mest krydrete grillrettene, men den tåler likevel en del smak. Dessuten er den et veldig representativt uttrykk for genuin valpolicella – som det dessverre er for lite av. Den opprinnelige vinstilen har i de siste tiårene utviklet seg i en stadig søtere retning rent fruktmessig, og det synes i alle fall jeg er leit, siden jeg husker hvor leskende forfriskende og godt valpolicella en gang smakte. 

Men jeg har et håp om at flere vil følge i sporene til Tedeschi som står bak ukens vin. 

Les mer om Tedeschi her

Denne produsenten vektlegger en tørr vinstil, samt autentisitet fra jordsmonn og øvrige vekstforhold, og ikke minst den lange rekken med områdets druesorter: Corvina, corvinone, rondinella, molinara, rossignola, negrara og dindarella. Druematerialet kommer fra flatlandet – ved foten av åslandskapet som er bedre kjent som Valpolicella Classico. Forholdene på flatene er annerledes og gir normalt høyere avling og dermed ganske lette viner. Denne er i så måte intet unntak, men den høyere avlingen til tross, har vinen god karakter. Så er heller ikke dette en vin som skal lagres, men nytes i løpet av de nærmeste årene. 

  Foto: 

Travaglini Cinzia 2019 er en parallell til valpolicella, men nå fra Piemonte, nærmere bestemt Gattinara i den nordlige delen. Et sommerlig alternativ til områdets populære nebbiolobaserte viner. For mens slike viner etter loven må ha minst tre års modning før de lanseres, er denne laget for å nytes mens den er ung og nytappet. Den har derfor enda større mykhet enn eksempelvis en fullblods gattinara, og kan sågar serveres lett avkjølt som er en fordel i den lyse årstid.

Les mer om Travaglini og deres gattinaraviner

Nebbiolo viser seg fra sin kirsebærpregete, men også lett eksotiske side i denne vinen, og det lette innslaget av vespolina bidrar med krydderurter og syrlig frukt. Du får mye mer ut av vinen om du serverer den i de samme glassene du ville brukt for den beste nebbiolo, så vel gattinara som barbaresco og barolo.

Vi snakker faktisk om en lekker matvin den lave prisen til tross, til alt fra sommerlig småmat til klassiske piemontesiske retter som polenta med ragu. Siden vi inntil videre må avskrive reiser dit, kan vi i hvert fall gjenskape smaken både i glass og på tallerken.

 

Barbera er en annen Piemonte-favoritt i Norge, men jeg må innrømme at jeg sjelden drikker vin av denne druen. De billigste er for enkle, og de mer komplekse og konsentrerte har ofte så høy alkohol at de ekskluderer seg fra mitt kjøkken. Med Completo 2019 er det noe annet. Den har god karakter tross sin lave pris og 11,5 prosent alkohol.

Det er ikke første sommer den er blant favorittene 

Her er det masse av kirsebær, både røde og mørke, sure og søte. Den har godt ferskpreg (prikker litt på tunga) som når den serveres i romslige glass forsvinner og den blir bare myk og deilig. Men like fullt er den en god matvin som tåler bra trøkk i tilberedningen (også grill) og sågar krydringen.

Og så har den skrukork og inneholder en hel liter, som gjør den til en favoritt i piknikkurven eller tursekken. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her