UKENS VIN: Hvis du er rask, sikrer du deg denne vinen til halv pris
Ukens vin

Hvis du er rask, sikrer du deg denne vinen til halv pris

120 kroner er latterlig lav pris for denne vinen som skulle kostet det dobbelte, men det er bare 400 flasker igjen.

Juan Carlos Sancha Ad Libitum Tempranillo Blanco 2013 er en unik og interessant vin som nå dumpes til en utrolig billig penge. Og det er ikke fordi den er sliten, langt derifra.

Siden første gang jeg smakte den i 2014 har den riktignok mistet litt av fruktsødmen som er naturlig for enhver vin – det er omtrent som underhudsfettet som blir borte med alderen. Men til gjengjeld har mineralpreget kommet i forgrunnen og konsentrasjonen ellers er fortsatt på topp, takket være strålende syre. Den trenger derfor litt fett å jobbe med i form av en saus til den grillet sjømaten eller kjøttet, men spekeskinke og spekepølse er også godt følge.

Det som gjør denne vinen så unik er druen – hvit tempranillo er en sjeldenhet. Druesorten som er en mutasjon av rød tempranillo, og 97 prosent av DNA-et er identisk med denne, ble oppdaget så sent som i 1988 i en vinmark med veldig gamle planter.

Juan Carlos Sancha i vinmarkene sine som han har plantet ved 565 m.o.h. i den kjøligste delen av Rioja Alta.

Den ble inkludert i redningsprosjektet for utdøende druesorter som Universitetet i Rioja satte i gang, i regi av professor Juan Carlos Sancha, som er mannen bak ukens vin. Han plantet en parsell med hvit tempranillo ved 565 m.o.h. som ledd i sitt forskningsprosjekt. Samtidig ble denne druen godkjent for bruk av Riojas vinmyndigheter. 

Han valgte sørvendte skråninger i en av de kjøligste delen av Rioja Alta med kalkholdig jordsmonn hvor det er gunstig forhold for både syre- og sukkerutvikling. Samtidig som avlingen holdes nede gjennom tettere beplanting enn det som er tradisjonen i Rioja. 

Derfor lages denne hvitvinen heller ikke i store kvanta. 6000 flasker, av den grunn ville den vært et godt kjøp selv til full pris. I motsetning til tradisjonelt laget hvit riojavin, er den ikke fatmodnet. 

Slik hvitvin - om enn av en annen druemiks - er kjent som svært lagringsdyktig, men sliter i et marked som vil ha friskest mulig frukt. 

Disse er blant de mest lagringsdyktige

Derfor åpnet myndighetene i 2007 opp for å inkludere en rekke andre druesorter i miksen. Om det hjelper er tvilsomt. I hvert fall bidrar det neppe til å fremme renommeet for vinstilens lagringsevne.  

Se utvalget av hvit riojavin på polet

Professoren har til sammen 5 hektar og lager også to røde viner Peña El Gato av garnacha og Ad Libitum Maturana Tinta av den sjeldne røde druen maturana tinta som også er en del av redningsaksjonen.  

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Juan Carlos Sancha Ad Libitum Tempranillo Blanco 2013

Produsent:
Juan Carlos Sancha, S.L.
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Rioja
Pris:
120,20 kr
Varenummer:
1530501
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen