Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Ukens vin
Hvis du trenger en pause fra chablis, kan du fylle den med zelen

Hvis du trenger en pause fra chablis, kan du fylle den med zelen

Zelen er ikke det samme som selen, men en drue som bare finnes i et ytterst begrenset område i Slovenia og i sommer kom i form av to viner på et pol nær deg. Benytt sjansen til å smake noe unikt.
Aase E. Jacobsen
21 August 2018 - 14:45

Zelen som betyr grønn på slovensk finnes sågar i to utgaver, som begge er gunstig priset, gitt denne vinstilens svært begrensete utbredelse. Det finnes bare 64 hektar (2009) av den og kun i Vipavska Dolina (Vipava-dalen), i den sørøstlige delen av Slovenia.

Les mer om Slovenia og Vipava

Mens Zorz Zelen 2017 er tilgjengelig i 172 butikker, finnes Pasji Rep Zelen 2017 i de 59 største og er kjøpt inn som parti - når den er utsolgt kommer den ikke inn igjen. Forskjellen er ikke veldig stor, for begge viser fram druesortens elegante delikate blomsterpregete stil med et lett innslag av mineraler og fin friskhet. Mineralkarakteren og friskheten i druene får støtte fra jordsmonnet i Vipava som er oppsmuldret sand og mergel med høyt innhold av kalk og mineraler etter marine organismer fra eocen periode (for inntil 50 millioner siden), et jordsmonn som også er kjent som flysch.

Zelen trenger lang tid på å modne og gir små druer og lavt utbytte. Druen som regnes som semi-aromatisk ble første gang nevnt i en bok om vinmaking fra 1845 hvor den omtales som en edel drue. Den skal ha vært etterspurt langt utenfor Vipavas grenser, men er nå nesten glemt. Derfor er det ekstra artig å få muligheten til å smake to viner med litt ulik signatur.

Se det spennende utvalget av slovenske viner på polet

Begge kommer fra små familiedrevne vingårder som jobber økologisk i vinmarken. Fakta er at Zorz med sine 12 hektar er en av de største i Vipava som totalt teller 2566 hektar fordelt på 30 landsbyer og enda flere produsenter. De fleste ligger langs hovedveien i den vestre delen av dalbunnen som ligger ved 100-150 m.o.h. I øst reiser fjellene seg bratt opp mot 1355 m.o.h.

Fra Vipava-dalen med fjellene i øst. Foto: Mny-Jhee

Fjellene er årsaken til at Vipava er Slovenias mest vindutsatte område, hvor borja som den nordøstlige vinden kalles, kan komme opp i en styrke på 100 km/t, altså full storm. Denne vinden gjør også nytte for seg i vinmarken ved at den sørger for god ventilasjon og tørker opp fuktighet fra Adriaterhavet som ligger 30-40 kilometer mot vest.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

  • Produsent:
    Pasji Rep
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.750l
    Land
    Slovenia Slovenia
    Område:
    Øvrige
    Pris:
    130.60 kr
    Varenummer:
    10204801
    88 POENG
  • Produsent:
    Zorz
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.750l
    Land
    Slovenia Slovenia
    Område:
    Øvrige
    Pris:
    109.70 kr
    Varenummer:
    10174801
    86 POENG
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Rosa snurrer er en fryd å bake og å spise
Ukens kake
Rødbet-snurrer med pistasjnøtter

Rosa snurrer er en fryd å bake og å spise

Rosafargen er så naturlig som den kan bli. Rødbeter kan nemlig brukes til mer enn sylting.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne magnumen vil du gjerne ha i huset
Godbiter i pollisten

Denne magnumen vil du gjerne ha i huset

Den er både knallgodt priset og en drøm å drikke. Den finnes også i normalflaske og ikke minst som en unik rosevin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne herlige chiantien fungerer til mer enn pasta
+
Ukens vin

Denne herlige chiantien fungerer til mer enn pasta

Her får du så deilig sangiovesekarakter som du kan forvente for denne prisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Han tar albariño er stykke lenger
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Han tar albariño er stykke lenger

Vinene til Rodrigo Méndez er så langt unna den lette og fruktige albariño-stilen som forbindes med Rias Baixas, det er mulig å komme.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her