UKENS VIN: Hvis du tror vinho verde bare kan være syrlig og lett, skal du prøve disse
Ukens vin

Hvis du tror vinho verde bare kan være syrlig og lett, skal du prøve disse

Her får du både kjøttfull frukt og god syrlighet og konsentrasjon, og det til en veldig gunstig pris.

Vinho verde er for mange førstevalget til reker, blåskjell og annen sommerlig vinkos. Vinstilen er både alkoholsvak og syrefrisk, ofte tappet med litt kullsyre for maks friskhet, og som regel laget av en blanding av flere druesorter og fra siste årgang. Dette er ferskvare.

Les mer om vinho verde her

 

Men det finnes unntak, og alvarinho regnes som den mest seriøse av de tillatte druene for «grønn vin» fra Minho i Nord-Portugal.

Les mer om alvarinho her

AB Valley Wines A Alvarinho Minho 2016 er den som gir best valuta for pengene for denne vinstilen akkurat nå.

Se utvalget av alvarinho på polet

Den skiller seg også ut ved å ha en ekstra kjøttfull frukt, og samtidig god syrefriskhet. Dessuten har den allerede tre år bak seg, slik at du unngår det veldig ferske fruktpreget. Det er en fordel når en vin skal serveres til mer forseggjorte matretter, og her kommer denne inn i bildet. Klink til med fisk, pannestekt eller bakt i ovnen med en god kremet saus til.

Jeg smakte denne vinen for snart halvannet år siden i samme årgang og den har ikke beveget seg mye på den tiden, bare litt åpnere rent fruktmessig. Så var 2016 et godt år for hvitvin fra Minho. Etter tørken i 2015 ble hele Portugal velsignet med regn ved starten av 2016 etterfulgt av en forholdsvis kjølig sommer som fikk en tørr og varm avslutning. Dette er gunstige forhold for god balanse mellom syre og sukker i druene som er nødvendig for hvitvin på disse breddegrader.

Minho er i utgangspunktet en våt vinregion, noe tradisjonelt uttrykkes gjennom den karakteristiske syrlige og lette vinstilen bedre kjent som vinho verde. Men det er forskjeller innad i regionen. Nystartete AB Valley, 2016 er deres første årgang, har som mål å vise forskjellene og det med utgangspunkt i underområdet Amarante, som er tørrere og varmere enn resten av Minho og med rikere jordsmonn. Det er forklaringen på at alvarinhoen deres er som den er – nemlig annerledes.

Tamega-elven renner gjennom byen Amaranteog underområdet med samme navn i den sørøstlige delen av Vinho Verde/Minho. Foto: Luis Costa

Fra samme produsent kommer det som for meg var en enda større overraskelse, nemlig de to vinene av druen avesso, en lite dokumentert druesort, og i hvert fall som endruevin.

 

AB Valley Wines A Avesso Vinho Verde 2016 er litt fetere og mer stofflig, nesten så den har tanniner, mens alvarinho er noe syrligere i frukten, men begge har det samme saltpreget.

Avesso som druetype gir viner med mer kropp og litt høyere alkohol enn alvarinho, og de andre druene som er tillatt i en vinho verde. Derfor brukes den som oftest som støtte i blandinger.  

 

AB Valley Wines lager også en avesso som har fått en runde i fat, kalt B Avesso Vinho Verde 2016 som i enda større grad dokumenterer druesortens evne til å gi stor fedme og fruktfylde og som sammen med friskheten balanserer eikepreget godt. En vin som trives veldig godt på matbordet.

Bokstavene A og B i navnet indikerer for øvrig om vinen er A for aromatisk og fra ståltank eller er fatmodnet (B for barrel). A og B står også for António Sousa som er vinmakeren og Bernardo Lencastre som er vinbonde.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

AB Valley Wines A Alvarinho Minho 2016

Produsent:
AB Valley Wines
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Minho
Pris:
161,90 kr
Varenummer:
8278201
88 Poeng
Les smaksnotatene »

 

AB Valley Wines A Avesso Vinho Verde 2016

Produsent:
AB Valley Wines
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Minho
Pris:
151,90 kr
Varenummer:
8278101
87 Poeng
Les smaksnotatene »

 

AB Valley Wines B Avesso Vinho Verde 2016

Produsent:
AB Valley Wines
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Minho
Pris:
239,90 kr
Varenummer:
8278301
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen