Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Ukens vin
I denne boksen finner du 10 år gammel vin som smaker utrolig godt

I denne boksen finner du 10 år gammel vin som smaker utrolig godt

Vi snakker om en toscansk vin som koster en brøkdel av hva annen 10 år gammel vin ville kostet.
Aase E. Jacobsen
05 November 2019 - 14:45
 Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder Foto: Julie H. Amundsen

Villa Cavallo 2009 er en moden, men fortsatt levende og konsentrert 10 år gammel toscansk boksvin som egner seg til svært mange matretter, fra elggryte til lammesteik, via ostefat til grillmat, om du fortsatt holder på med det. 

 

Tapp den over i en fin karaffel, og du kan holde en liten blindsmaking for dine gjester. De blir garantert overrasket når format, alder og pris avsløres. 

 

Den har selvsagt ikke vært i boksen mer enn et par uker før den kom i salg. Derimot har den modnet i fat i to omganger, først i to år i 5000 liters tønner av slavonsk eik, deretter ett år i brukte, franske barriques for så å overføres til ståltanker fram til tapping.

Det kan sammenlignes med å lagre en vin i en gigantflaske; og jo større flaske, jo bedre holdbarhet, er tommelfingerregelen. Derfor er denne vinen selv etter 10 år så frisk. Den finnes også i normalflaske til en veldig gunstig pris

Ceresters vinkjeller ligger mellom Pisa og Firenze.

Men det hjelper jo ikke å lagre vin som er mindre god i utgangspunktet på denne måten. Og det er det som er styrken med akkurat denne vinen; den er forbaska god fortsatt, sin forholdsvis anonyme opprinnelse til tross. Bak denne vinen står et firma som heter Cerester, drevet av David Volterrani, som spesialiserer seg på å kjøpe vin i bulk og tapper viner under forskjellige varemerker – Villa Cavallo er derfor ikke en vingård. Men druematerialet kommer fra Capalbio sør i Maremma, altså på den toscanske vestkysten.

Druematerialet er sangiovese og merlot. Denne kombinasjonen er ikke så uvanlig for toscanske viner beregnet på å nytes unge, mens de er på sitt fruktigste, men som denne vinen viser, har de likevel et potensial, så lenge alt er gjort riktig. 

David Volterrani.

Selv om David Volterrani kommer fra en toscansk vinfamilie, har han vinmakererfaring fra både Australia og New Zealand, noe som ikke var helt vanlig i 1994 da han startet Cerester. Det er vanskelig å lese av denne erfaringen i en såpass moden vin, og spesielt ikke siden 2009 var en årgang som ga høy modning, les var uproblematisk, i Toscana.

Det har gitt vinene en klar sødme som nok også skyldes merlotelementet. Merlotdruen modner tidligere enn sangiovese, har lavere syre og gir en plommeaktig frukt til vinen når den er fullmoden. I Toscanas klima oppnår merlot stort sett alltid god modning, og gir derfor trygghet for vinbonden i år hvor høstregnet kommer tidlig. 

Les mer om to toscanske produsenter som virkelig satser på merlot

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

  • Produsent:
    ICQRF IT-PI/3462
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    3.000l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Toscana
    Pris:
    459.90 kr
    Varenummer:
    10264606
    83 POENG
  • Produsent:
    ICQRF IT-PI/3462
    Utvalg:
    Basisutvalget
    Volum:
    0.750l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Toscana
    Pris:
    154.90 kr
    Varenummer:
    10264601
    84 POENG
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol april 2021

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg

Tiden er kommet for nytt slipp i Vinmonopolets spesialutvalg, og her er det mye å glede seg over! På toppen troner en herlig, balansert mjød.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Varm opp til grillsesongen med kylling satay
+
Klubbkokken serverer
Kylling satay med peanøttsaus og agurksalat

Varm opp til grillsesongen med kylling satay

Enten du går for kullgrill, gassgrill, engangsgrill eller grillpanne er disse sprøstekte kyllingspiddene i fyldig peanøttsaus en sikker vinner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her