Ukens vin
Inni denne pappen finnes utrolig god vin

Inni denne pappen finnes utrolig god vin

Den hvite er laget av chardonnaydruer og den røde av gamaydruer, begge fra Sør-Burgund-appellasjonen Mâcon.
Aase E. Jacobsen
18 September 2018 - 14:45

Dom. La Pascerette des Vignes Mâcon Milly-Lamartine Chardonnay 2016 kommer enda mer bestemt fra Mâcon Milly-Lamartine som er en av i mange landsbynavn som kan erstatte ordet Villages i Mâcon Villages som igjen er hakket over «vanlig» Mâcon. Mens Pouilly, Vinzelles og Loche er de mest kjente, er det sjeldnere å se Milly-Lamartine på etiketten, i øyeblikket er det bare en produsent herfra på polet. Og det holder for Dom. La Pascerette lager riktig så gode viner, og med 2016-årgangen formelig skinner deres hvitvin som foreløpig bare finnes i boksversjon.

Gamay har stor druer som pinot noir, men mindre klaser.

Og en riktig så vellykket sådan takket være en årgang som sikret god friskhet i druene og en produsent som jobber godt i vinmarken. Derfor føles denne boksvinen riktig så luksuriøs sammenlignet med mange andre i dette formatet. Og den gjør derfor samme jobb som en hvilken som helst god flaskevin fra denne delen av Burgund. Det betyr altså fra grillet sjømat via pasta, kylling og vegetar.

Den røde har et like langt navn, Dom. La Pascerette des Vignes Macon Milly-Lamartine Gamay 2017, men er altså laget av gamay, druen som mest forbindes med Beaujolais og Coteaux Bourguignons, men som på grunn av underskudd på pinot noir (og generelt høyere kvalitet) er blitt riktig så populær. I boksversjon fungerer den helt utmerket. Den er nemlig både deilig med bløt fruktighet og bra friskhet. En super matvin til både kylling, pasta og vegetar.

Innhøstning hos Domaine Pascelette.

Dom. La Pascerette er en ganske så fersk vingård som lanserte sin første vin i 2014 Céline Robergeot-Cienk. Hun har 3,5 hektar med vinmarker og 11 hektar med beitemarker for sauene sine. 2016 og 2017 er derfor fjerde og femte årgang. Vinmarksarelaet fordeler seg på 1,9 hektar chardonnay, hvorav en parsell har 100 år gamle vinstokker. 1,7 hektar er gamayplanter som er mer enn 60 år gamle og 0,85 hektar pinot noir. Vinmarkene er øst-sørøstvendte hvilket er gunstig for druer hvor syrefriskhet er ønsket. Vingården ligger i Lamartinien-dalen som igjen har gitt navn til vinlandsbyen.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her