Ukens vin
Kanskje dette blir din nye vinfavoritt til fredagstacoen

Kanskje dette blir din nye vinfavoritt til fredagstacoen

Den er i hvert fall så myk og fruktig at den fint tar selv godt krydrete utgaver av folkefavoritten. Og den finnes både som billigflaske og boks.
Aase E. Jacobsen
22 Januar 2021 - 01:00
 

Normalt er det grunn til å være skeptisk til vin med åpenbart kommersielt orienterte navn. Men med Tacovin 2019 blir skepsisen gjort til skamme. Den er navn og pris til tross, faktisk riktig god, med et rent og godt fruktig uttrykk. Her er ingen antydning til kommersielt preg, den er både tørr frisk med god og stofflighet, men også veldig god mykhet og fruktfylde. At den er så billig, kommer av at druen ikke har noen høy status, garnacha tintorera heter så fordi dens misjon på planeten, les i Spania, har vært å fylle ut med sin store fargeintensitet i (billige) blandingsviner. Den er kjent som alicante bouschet i Frankrike hvor den ble krysset fram i 1855. Dens mest kjente egenskap er at den er en av veldig få røde vitis vinifera-sorter med farget most. Fargen sitter altså ikke bare i skallene.  

 

Siden «unnfangelsen» har dette vært en pålitelig kilde til rødfarge, og til dels ekstremt høye avlinger, mens dens andre kvaliteter har vært undervurdert. Det er altså fram til nå, for vinen med det folkelige navnet finnes også som treliter, nå som Racimo Oscuro Garnacha Tintorera 2019 – og det som høres ut som et navn på vinbonden, er slett ikke det, men betyr rett og slett mørk drueklase.

Jordsmonnet i området er til dels svært kalkholdig. Det sikrer god syrlighet i vinen samtidig som det holder på fuktigheten.

Forskjellen til flaskeutgaven er liten, bortsett fra at boksvinen oppleves enda fyldigere med mer kjøttfull fruktighet. Begge gjør imidlertid jobben overfor gode hverdagsretter som pasta, pizza, taco, kjøttboller og pølser, men også vegetarretter. Tanninene er så myke at de ikke kræsjer med bittertonene i grønnsaker.

Bak disse vinene står et kooperativ, Unión Campesina Iniestense, som ligger i Castilla-La Mancha, det enorme vinområdet som dekker store deler av Spanias indre, og hvor kooperativene har hatt og fortsatt har en dominans. I starten for å sikre at vinbøndene fikk omsatt druene sine. I dag er kooperativene også en viktig motor i vinmarkedet. UCI-kooperativet ble etablert i 1944, mens moderniseringen for alvor startet på 90-tallet da de begynte å tappe i flasker og bygge merkevarer.

Kopperativet er i dag en moderne bedrift som håndterer druer fra til sammen 7000 hektar.

I dag får kooperativet druer fra 7000 hektar og 1500 av dem er økologisk dyrket. Kooperativet er dermed verdens største økologiske vinprodusent.

Iniesta som er navnet på landsbyen, ligger i Cuenca, i det østre hjørnet av La Mancha, på grensen til Valencia, og kooperativet lager vin av en rekke druesorter, men disse to vinene er de eneste av garnacha tintorera alene.

Buskbeskjæring er fortsatt regelen, og godt egnet i dette tørre klimaet.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Her finner du alle andre vinartikler som er forbeholdt klubbmedlemmer

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Ukens vin er Aperitifs mest populære spalte, og de anbefalte vinene som alltid er både rimelige og veldig gode kjøp, blir utsolgt veldig raskt. Derfor forbeholdes disse tipsene deg som er abonnent og medlem i Aperitifs Mat- og vinklubb.

Men dette til tross kan vinene ble utsolgt, noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her