Ukens vin
Klar for en helt annen drue som boksvin?

Klar for en helt annen drue som boksvin?

At supertrendy Jura-vin er kommet på boks, er nok et tegn på dette formatets stadig bredere aksept.
Aase E. Jacobsen
21 Mai 2019 - 13:45
  Foto: 

Ligier Côtes du Jura Savagnin Naturé 2018 er laget av Jura-områdets egen og karaktersterke drue, savagnin. I den toliters boksutgaven er karakteren noe mer dempet enn hva vi er vant med i flaske, men den gir en veldig god og ikke minst prisgunstig introduksjon til både druen og området.

En tørr og frisk hvitvinsboks som har alt som trengs for at den skal bli en hit denne sommeren.

 

Av samme drue, i hvert fall delvis, men fra en helt annen kilde, kommer treliteren Castell d'Age Fragments 2018 som har det samme hitpotensialet. Også fordi looken er veldig sommerlig.

Og smaken følger opp. Den har en god blomster- og urtekarakter takket være hoveddruen savagnin, og en svak «naturvinsåpenhet», som er et resultat av måten produsenten jobber på.

 

Mor og datter Anne Marie (th) og Olivia Junyent hos Castell d'Age. Foto: Charly Rappo/arkive.ch
 

Bak Castell d’Age står tre generasjoner med foregangskvinner som gjør ting annerledes enn alle andre. De var derfor først i området, som er mest kjent for sine cava-er, til å gå over til økologisk drift. Nå er det biodynamisk dyrking og praksis som gjelder og boksvinen er intet unntak.

De lager ikke uventet veldig god cava også, men nå av de klassiske cavadruene macabeo, xarel·lo og  parellada. Castell d'Age Cava Brut Nature Reserva Anne Marie har god eplefruktig og skallpreget karakter med flott friskhet. Den har ligger 20 måneder på bunnfallet etter flaskegjæringen, mot ni måneder som er minstekravet for cava og cremant.

 

 
Ligier jobber såkalt bærekraftig (lutte raisonnee) i vinmarkene.

Produsenten bak Jura-boksen, en forholdsvis ny produsent i området, lager som seg hør og bør også cremant, sågar rosa. Men mer interessant er deres  rosevin av druen poulsard, nok en Jura-skatt. Ligier Arbois Perle de Rosée 2018 er mer som en lett rødvin enn en rose og derfor et frisk pust i en ellers veldig blek roseverden. Topp til grillet lam eller kylling.

Poulsard-druen.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her