Ukens vin
Klar for en helt annen drue som boksvin?

Klar for en helt annen drue som boksvin?

At supertrendy Jura-vin er kommet på boks, er nok et tegn på dette formatets stadig bredere aksept.
Aase E. Jacobsen
21 Mai 2019 - 13:45
  Foto: 

Ligier Côtes du Jura Savagnin Naturé 2018 er laget av Jura-områdets egen og karaktersterke drue, savagnin. I den toliters boksutgaven er karakteren noe mer dempet enn hva vi er vant med i flaske, men den gir en veldig god og ikke minst prisgunstig introduksjon til både druen og området.

En tørr og frisk hvitvinsboks som har alt som trengs for at den skal bli en hit denne sommeren.

 

Av samme drue, i hvert fall delvis, men fra en helt annen kilde, kommer treliteren Castell d'Age Fragments 2018 som har det samme hitpotensialet. Også fordi looken er veldig sommerlig.

Og smaken følger opp. Den har en god blomster- og urtekarakter takket være hoveddruen savagnin, og en svak «naturvinsåpenhet», som er et resultat av måten produsenten jobber på.

 

Mor og datter Anne Marie (th) og Olivia Junyent hos Castell d'Age. Foto: Charly Rappo/arkive.ch
 

Bak Castell d’Age står tre generasjoner med foregangskvinner som gjør ting annerledes enn alle andre. De var derfor først i området, som er mest kjent for sine cava-er, til å gå over til økologisk drift. Nå er det biodynamisk dyrking og praksis som gjelder og boksvinen er intet unntak.

De lager ikke uventet veldig god cava også, men nå av de klassiske cavadruene macabeo, xarel·lo og  parellada. Castell d'Age Cava Brut Nature Reserva Anne Marie har god eplefruktig og skallpreget karakter med flott friskhet. Den har ligger 20 måneder på bunnfallet etter flaskegjæringen, mot ni måneder som er minstekravet for cava og cremant.

 

 
Ligier jobber såkalt bærekraftig (lutte raisonnee) i vinmarkene.

Produsenten bak Jura-boksen, en forholdsvis ny produsent i området, lager som seg hør og bør også cremant, sågar rosa. Men mer interessant er deres  rosevin av druen poulsard, nok en Jura-skatt. Ligier Arbois Perle de Rosée 2018 er mer som en lett rødvin enn en rose og derfor et frisk pust i en ellers veldig blek roseverden. Topp til grillet lam eller kylling.

Poulsard-druen.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her