UKENS VIN: Knallkjøp som lagrer godt og finnes i nesten alle polutsalg
Ukens vin

Knallkjøp som lagrer godt og finnes i nesten alle polutsalg

Denne perlen av en rødvin kommer omtrent med lagringsgaranti, og prisen er eventyrlig gunstig.

Beviset på Terra d'Alter Alicante Bouschet 2013 sin lagringsevne fikk jeg her om dagen. Da fikk jeg smake samtlige årganger den er laget i, fra 2007 og til aktuell årgang som altså er 2013. Det er ikke mange ande viner jeg vet om i dette prisleiet som holder seg så bra, og som ikke minst uttrykker årgangene så godt. Det må du som regel betydelig opp i pris for å oppleve.

2013 er et år med godt potensial. På nivå med 2007, mine absolutte favoritter fra denne smakingen er 2012 og 2008. Begge kjølig årganger.  

At denne vinen er så billig, har nok sin årsak i at den kommer fra en lite kjent del av Alentejo i Portugal. Portalegre har stort sett bare vært kjent for sine kooperativviner. Men de skilte seg ut ved å være bedre enn viner fra andre kooperativdominerte områder i Portugal. Det avslører mine smaksnotater fra reiser i området på begynnelsen av 90-tallet.

Denne produsenten framhever også Portalegres potensial

Portalegre er kjøligere enn resten av Alentejo hvilket gi friskere frukt og bedre syre. Det er noe som akkurat denne vinen nyter godt av. Den er nemlig laget av druen alicante bouschet som det franske navnet til tross, har 60 års erfaring fra Alentejo.

 

Druetypen som er en kryssing av grenache med petit bouschet, som igjen er en kryssing, oppstod på en tid hvor man søkte etter stadig større motstandskraft mot sykdommer.

Den er laget for varme vekstforhold i Sør-Frankrike og havnet i Alentejo etter krigen en gang hvor flere av de mest kjente vinprodusentene som Herdade do Mouchão og Quinta do Carmo trykket den til sitt bryst. 40 år gammel vin fra sistnevnte smaker fortreffelig den dag i dag. Alicante bouschet bidrar med farge og struktur i blandinger, men ukens vin viser at den kan stå alene.

Peter Bright.
Peter Bright.

Og ikke minst at den utvikler seg sakte. Det er omtrent ikke fargeforskjeller mellom 2013 og 2007.

Slik smakte Quinta do Carmo sist den fantes i Norge

Produsenten er Terras de Alter som ble startet i 2004 som joint venture mellom to portugisiske familier med lange røtter i den øvre delen av Alentejo samt Peter Bright, den britiske ønologen som i stor grad har satt sitt preg på moderne vinproduksjon i Portugal.

Terra d'Alter Alicante Bouschet 2014

Produsent:
Terras de Alter Companhia de V
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Alentejo
Pris:
139,90 kr
Varenummer:
2284101
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Forsiden akkurat nå

Apéritifs Vinskole

Øk vinkunnskapen din med Apéritifs Vinskole. Fem kvelders undervisning, smaking og eksamen for kun 5450

Vi har fått mulighet til å redusere prisen betraktelig på Apéritifs vinskole. Du får nå fem kvelder med undervisning av en av Norges mest erfarne vinforelesere, smaking av til sammen 50 viner, avsluttende eksamen og diplom. Les hele saken

Til toppen