Ukens vin
Mer smak av sjø får du ikke i et vinglass til denne prisen

Mer smak av sjø får du ikke i et vinglass til denne prisen

Txakoli er den perfekte sommervinen – saltpreget, moderat alkohol og frisk som en norsk sommerdag ved sjøen. Du finner den i 110 polutsalg.
31 Juli 2018 - 13:45

Hiruzta Txakolina 2017 er syrlig og svært forfriskende med lett saltpreg, middels til lett fylde og lette bittertoner som føles som en prikking på tunga. En vinstil som er som skapt til enklere sjømat, akkurat slik vi vil ha den når vi ikke orker å brase og steke - slik det har vært noen steder i Norge i sommer: Reker eller krabbe rett fra skallet med majones eller aioli, frityrstekt sjømat som fritto misto, selvsagt fish’n chips, blåskjell og carpaccio av fisk (men ikke badende i soya eller chili). Altså rene lette og friske smaker med et innslag av fett fra enten olje eller melk.

Denne vinstilen er høyt elsket i nordvestre Spania hvor denne vinen kommer fra. Der serveres noe av den beste sjømaten i verden – ja da, det er ikke bare Norge som kan skryte av det, og til slik sjømat trengs en lett og forfriskende vin, i hvert fall når slike måltider (også til lunsj) lett kan vare tre-fire timer.

Se utvalget av txakoli på polet

Den eneste utfordringen med denne vinen er navnet som føles fremmed for de fleste og er til dels vanskelig å uttale og memorere. Det er fordi det er baskisk. Hirutza er navnet på produsenten og txakoli er navnet på vinstilen. Fram til 1980-tallet var dette en vin som alle laget av egne druer i denne delen av Spania. Siden den gang er det etablert tre ulike begrensete områder; Biskaia, Alava/Arabako, og Getaria Txakoli.

Tja hvilken av de tre sortene er dette egentlig? Crouchen på grunn av størrelsen på drueklasen eller courbu på grunn av bladformen.

Ukens vin kommer fra det siste som ligger i provinsen Gipuzkoa som har mer kjente San Sebastian som hovedstad. Getaria er det østligste og nest minste av de tre med sine 200 hektar. De to andre ligger bare et lite stykke lenger vest langs kysten og dette irrgrønne landskapet preges i liten grad av vinmarker, til det er de drøyt knappe 500 hektarene altfor spredt.

At det i det hele tatt er mulig å dyrke druer her, er ikke lett å forstå. Den årlige nedbøren er 1600 mm og det er rekord i Spania (og Europa). Antall soltimer er på nivå med Loire. Men temperaturen er lavere. Summen av dette kan ikke gi annet enn druer med moderate sukkernivåer og dermed en forholdsvis lett vin, men som kjennetegnes av høy syrefriskhet. 

Fra Hondarribia sentrum.

Det lages også rikere viner fra dette området - som denne

Om navnet på vinen er vanskelig å huske uttalen av, er navnet på druen enda verre.

Denne restauranten sliter med det samme, men er det nærmeste du kommer Baskerland i Norge

Hondarrabi zuri er hoveddruen og den viser seg å være inntil tre forskjellige hvitvinsdruer, ifølge Wine Grapes/Jancis Robinson. Nemlig courbu blanc, crouchen og noah (for øvrig en amerikansk hybrid). Dette siste har vært med på å forklare hvorfor hondarribi zuri ikke ligner på noen andre spanske druesorter. Navnet betyr hvit drue fra (byen) Hondarribia hvor også ukens vin kommer fra, men de tre druesortene finnes både nord sør og vest for Pyrenéene, og inkluderer altså Baskerland. I ukens vin er det også noen dråper av gros manseng, en annen drue som er mye brukt i Pyrené-landskapet, men primært i Gascogne.

Vinmarkene er ikke alltid lett å spotte.

Det skal finnes dokumentasjon tilbake til år 1186 på at vindruer er dyrket i Hondarribia. Men opp gjennom tidene har kyststripen vært åsted for mange uvennlige angrep slik at vintradisjonen har hatt mange avbrekk. Det siste alvorlige knekken kom i form av vinluskatastrofen som forklarer det begrensete arealet. At txakoli med sin lave alkohol er forholdsvis kostbar i Norge, er et uttrykk for lav produksjon og stor etterspørsel i det sjømatelskende Baskerland. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

  • Produsent:
    Errekalde Txakolina S.L.
    Utvalg:
    Basisutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Baskerland
    Pris:
    189.90 kr
    Varenummer:
    10061301
    83 POENG
    Hiruzta Txakolina
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her