Ukens vin
Mer smak av sjø får du ikke i et vinglass til denne prisen

Mer smak av sjø får du ikke i et vinglass til denne prisen

Txakoli er den perfekte sommervinen – saltpreget, moderat alkohol og frisk som en norsk sommerdag ved sjøen. Du finner den i 110 polutsalg.
31 Juli 2018 - 14:45

Hiruzta Txakolina 2017 er syrlig og svært forfriskende med lett saltpreg, middels til lett fylde og lette bittertoner som føles som en prikking på tunga. En vinstil som er som skapt til enklere sjømat, akkurat slik vi vil ha den når vi ikke orker å brase og steke - slik det har vært noen steder i Norge i sommer: Reker eller krabbe rett fra skallet med majones eller aioli, frityrstekt sjømat som fritto misto, selvsagt fish’n chips, blåskjell og carpaccio av fisk (men ikke badende i soya eller chili). Altså rene lette og friske smaker med et innslag av fett fra enten olje eller melk.

Denne vinstilen er høyt elsket i nordvestre Spania hvor denne vinen kommer fra. Der serveres noe av den beste sjømaten i verden – ja da, det er ikke bare Norge som kan skryte av det, og til slik sjømat trengs en lett og forfriskende vin, i hvert fall når slike måltider (også til lunsj) lett kan vare tre-fire timer.

Se utvalget av txakoli på polet

Den eneste utfordringen med denne vinen er navnet som føles fremmed for de fleste og er til dels vanskelig å uttale og memorere. Det er fordi det er baskisk. Hirutza er navnet på produsenten og txakoli er navnet på vinstilen. Fram til 1980-tallet var dette en vin som alle laget av egne druer i denne delen av Spania. Siden den gang er det etablert tre ulike begrensete områder; Biskaia, Alava/Arabako, og Getaria Txakoli.

Tja hvilken av de tre sortene er dette egentlig? Crouchen på grunn av størrelsen på drueklasen eller courbu på grunn av bladformen.

Ukens vin kommer fra det siste som ligger i provinsen Gipuzkoa som har mer kjente San Sebastian som hovedstad. Getaria er det østligste og nest minste av de tre med sine 200 hektar. De to andre ligger bare et lite stykke lenger vest langs kysten og dette irrgrønne landskapet preges i liten grad av vinmarker, til det er de drøyt knappe 500 hektarene altfor spredt.

At det i det hele tatt er mulig å dyrke druer her, er ikke lett å forstå. Den årlige nedbøren er 1600 mm og det er rekord i Spania (og Europa). Antall soltimer er på nivå med Loire. Men temperaturen er lavere. Summen av dette kan ikke gi annet enn druer med moderate sukkernivåer og dermed en forholdsvis lett vin, men som kjennetegnes av høy syrefriskhet. 

Fra Hondarribia sentrum.

Det lages også rikere viner fra dette området - som denne

Om navnet på vinen er vanskelig å huske uttalen av, er navnet på druen enda verre.

Denne restauranten sliter med det samme, men er det nærmeste du kommer Baskerland i Norge

Hondarrabi zuri er hoveddruen og den viser seg å være inntil tre forskjellige hvitvinsdruer, ifølge Wine Grapes/Jancis Robinson. Nemlig courbu blanc, crouchen og noah (for øvrig en amerikansk hybrid). Dette siste har vært med på å forklare hvorfor hondarribi zuri ikke ligner på noen andre spanske druesorter. Navnet betyr hvit drue fra (byen) Hondarribia hvor også ukens vin kommer fra, men de tre druesortene finnes både nord sør og vest for Pyrenéene, og inkluderer altså Baskerland. I ukens vin er det også noen dråper av gros manseng, en annen drue som er mye brukt i Pyrené-landskapet, men primært i Gascogne.

Vinmarkene er ikke alltid lett å spotte.

Det skal finnes dokumentasjon tilbake til år 1186 på at vindruer er dyrket i Hondarribia. Men opp gjennom tidene har kyststripen vært åsted for mange uvennlige angrep slik at vintradisjonen har hatt mange avbrekk. Det siste alvorlige knekken kom i form av vinluskatastrofen som forklarer det begrensete arealet. At txakoli med sin lave alkohol er forholdsvis kostbar i Norge, er et uttrykk for lav produksjon og stor etterspørsel i det sjømatelskende Baskerland. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

  • Produsent:
    Errekalde Txakolina S.L.
    Utvalg:
    Basisutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Baskerland
    Pris:
    199.90 kr
    Varenummer:
    10061301
    85 POENG
    Hiruzta Txakolina
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her