Ukens vin
Nå er det tid for hvit bordeaux og denne er et knallkjøp

Nå er det tid for hvit bordeaux og denne er et knallkjøp

Hvit bordeaux opplever en ny vår, og denne skiller seg ut i havet av de rimeligste utgavene. Den finnes også i en vellagret rød utgave til samme gunstige pris.
Aase E. Jacobsen
08 Mai 2018 - 14:45

Rioublanc Blanc 2016 er ikke (bare) frisk og syrlig, men har en ganske stor aromarikdom og ikke minst veldig god munnfølelse. Vi snakker om en vin som har langt flere egenskaper enn å tilfredsstille behovet for å leske, den også en veldig god matvin.  

Den er laget av sauvignon blanc , semillon og colombard, men påminner lite om «kattepiss, stikkelsbær og solbærbusk» som ofte er resultatet av enklere hvite sauvignon blanc-dominerte viner fra Bordeaux.

Denne hvite bordeauxvinen er laget av bare sauvignon blanc og er i en klasse for seg

Philippe Carretero.

Forklaringen er nok å finne i måten den er laget på. Philippe Carretero valgte i 2009 økologisk dyrking for å hente ut potensialet i området. Som han mener er uutnyttet. Vingården Rioublanc ligger i det nordlige delen av det enorme Bordeaux AOC. Det er også forklaringen på den gunstige prisen.

Han er overbevist om at klimaendringene har vært av det gode for områdets druesorter. Druene kan nå høstes modne. Han mener at det leirholdige jordsmonnet som er på vingården også redder vinene i varme årganger siden det holder bedre på fuktigheten samtidig som alkoholnivået holder seg på den moderate siden. Det er det samme leirjordsmonnet som i kjølige og våte år forårsaker det forstyrrende grønnpreget (pyraziner), særlig for druetyper som sauvignon blanc og cabernet sauvignon.

Økologisk drift tillater dessuten gjæring med druenes egne gjærsopper. Bruken av svovel er også lav. Summen av disse faktorene er det du smaker i glasset.

Den har en rød også ekstra vellagret parallell også. Ch. Rioublanc Rouge 2011 er sødmefylt og myk med god merlotkarakter. Den er drikkeklar, men holder fint i 4-5 år til. Nyt den til lam eller elg, gjerne i form av en gryterett. Den er også super til ost – når du helst vil ha rødvin i glasset.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt, også om det er snakk om en vin som har fast hylleplass. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

  • Produsent:
    Ch. Rioublanc - Carretero
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Bordeaux
    Pris:
    184.90 kr
    Varenummer:
    8299501
    87 POENG
    Ch. Rioublanc
  • Produsent:
    Ch. Rioublanc - Carretero
    Utvalg:
    Basisutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Bordeaux
    Pris:
    179.90 kr
    Varenummer:
    7771201
    86 POENG
    Ch. Rioublanc
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her