UKENS VIN: Nå er det tid for hvit bordeaux og denne er et knallkjøp
Ukens vin

Nå er det tid for hvit bordeaux og denne er et knallkjøp

Hvit bordeaux opplever en ny vår, og denne skiller seg ut i havet av de rimeligste utgavene. Den finnes også i en vellagret rød utgave til samme gunstige pris.

Rioublanc Blanc 2016 er ikke (bare) frisk og syrlig, men har en ganske stor aromarikdom og ikke minst veldig god munnfølelse. Vi snakker om en vin som har langt flere egenskaper enn å tilfredsstille behovet for å leske, den også en veldig god matvin.  

Den er laget av sauvignon blanc , semillon og colombard, men påminner lite om «kattepiss, stikkelsbær og solbærbusk» som ofte er resultatet av enklere hvite sauvignon blanc-dominerte viner fra Bordeaux.

Denne hvite bordeauxvinen er laget av bare sauvignon blanc og er i en klasse for seg

Philippe Carretero.

Forklaringen er nok å finne i måten den er laget på. Philippe Carretero valgte i 2009 økologisk dyrking for å hente ut potensialet i området. Som han mener er uutnyttet. Vingården Rioublanc ligger i det nordlige delen av det enorme Bordeaux AOC. Det er også forklaringen på den gunstige prisen.

Han er overbevist om at klimaendringene har vært av det gode for områdets druesorter. Druene kan nå høstes modne. Han mener at det leirholdige jordsmonnet som er på vingården også redder vinene i varme årganger siden det holder bedre på fuktigheten samtidig som alkoholnivået holder seg på den moderate siden. Det er det samme leirjordsmonnet som i kjølige og våte år forårsaker det forstyrrende grønnpreget (pyraziner), særlig for druetyper som sauvignon blanc og cabernet sauvignon.

Økologisk drift tillater dessuten gjæring med druenes egne gjærsopper. Bruken av svovel er også lav. Summen av disse faktorene er det du smaker i glasset.

Den har en rød også ekstra vellagret parallell også. Ch. Rioublanc Rouge 2011 er sødmefylt og myk med god merlotkarakter. Den er drikkeklar, men holder fint i 4-5 år til. Nyt den til lam eller elg, gjerne i form av en gryterett. Den er også super til ost – når du helst vil ha rødvin i glasset.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt, også om det er snakk om en vin som har fast hylleplass. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Ch. Rioublanc 2018

Produsent:
Ch. Rioublanc - Carretero
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Bordeaux
Pris:
169,90 kr
Varenummer:
8299501
88 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Ch. Rioublanc 2015

Produsent:
Ch. Rioublanc - Carretero
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Bordeaux
Pris:
175,00 kr
Varenummer:
7771201
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen