Ukens vin
Nå kan du drikke skikkelig god grillvin rett fra boksen

Nå kan du drikke skikkelig god grillvin rett fra boksen

Innholdet i det som ser ut som en ølboks er altså en riktig så god vin. Og fortjener egentlig å serveres i glass. Men som med alle bokser er den lett å frakte og så kan den pantes. Veldig miljøvennlig med andre ord.
Aase E. Jacobsen
11 Juni 2019 - 14:45
 

Brick & Mortar Rouge 2018 er ikke en hvilken som helst vinboks. Den overgår det meste jeg har smakt i dette formatet, nå er det riktignok ikke mye, alu-boksene og andre pantbare lettvekts flasker som er et satsingsområde hos Vinmonopolet, har så vidt begynt å komme på vinmarkedet, men likevel. For denne er i motsetning til de andre i samme innpakning laget etter alle kunstens regler med druer som normalt ville endt i flaske og som vin med lagringspotensial.

Druene er delvis avstilket og gjæret med egne gjærsopper, såkalt spontangjæring. Den ferdige vinen er modnet i både ståltanker og brukte eikefat. Den er en blanding av cabernet franc fra Clarksburg), syrah fra Sonoma Coast (West Block, Petaluma Gap) og pinot noir fra henholdsvis Napa (Cougar Rock Vineyard, Atlas Peak) og Mendocino (Manchester Ridge Vineyard). Det er alle vinmarker som gir syrefrisk, men også karaktersterk frukt.

Fra Manchester Ridge.

Selv mener produsenten at pinot noir-en fra Manchester Ridge er noe at det mest mineralske og transparente de lager. Napa-pinot noir-en får sin friskhet fra det faktum at vinmarkene ligger mellom 500 og 600 m.o.h. Mens dalbunnen i Napa ligger på 80-160 m.o.h. Syrah-druene kommer vinmarker med oppsmuldret sandstein og skiferjord som ligger svært tett på kysten og derfor har en ekstra lang vekstsyklus.  

 

Den kommer også i en hvit versjon, Brick & Mortar Blanc 2018 av chenin blanc og chardonnay fra henholdsvis Clarksburg og Cougar Rock i Napa. Den er framstilt i stål og fat og er som den røde spontangjæret.

Resultatet er en fruktig hvitvin med fin syrlighet og god bløthet. Lettdrikkelig som bare det, med fin tørrhet og 12,5 prosent alkohol som den røde. Super å putte i piknikkurven.

Og fra juli kan du teste ut den rosa bobleutgaven, Brick & Mortar Rosé Bubbles 2018 som er laget av syrah fra Clarksburg og Sonoma Coast. En fruktig og god rosa boble-boks som smaker riktig så forfriskende til sommerlige anledninger. 

Chardonnay i Cougar Rock, Atlas Peak AVA, Napa .

Bak disse vinene står Brick & Mortar, en ganske ny produsent som så mange andre på den californiske nordkysten. Siden 2011 har de laget seriøse viner fra noen av de samme vinmarkene som nevnt ovenfor.

Se alle vinene fra Brick & Mortar her

Men de hevder at boksprosjektet er det kuleste og mest spennende de har gjort til nå. Og at de er inspirert av den uformelle livsstilen som preger sommeren i Healdsburg, Sonoma, hvor det å slippe å tenke på så vel vinåpner som glass er en fordel.

Selv om selskapet bærer et navn som brukes for å beskrive tradsjonell fysisk detaljhandel - i kontrast til netthandel - er de altså veldig utradisjonelle. Men god vin det lager de.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils
+
Klubb
Ukens kombo – mat- og ølkombinasjoner

Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils

Derfor bør du én gang for alle lære deg å bake brezelne selv, og unne deg denne tyske kultpilsneren som belønning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik bruker du opp maten og sparer penger i samme slengen

Gjør lommeboken og verden en tjeneste ved å endre rutiner og bruke alt du har i kjøleskapet. Her finner du mange gode tips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Proppfullt av høstlig inspirasjon
+
Klubb
Oktoberutgaven av Apéritif magasin 2022

Proppfullt av høstlig inspirasjon

Mexico, Stockholm, Sicilia fra A til Å, armagnac, kaffe og kraft. Det du trenger av høstlig inspirasjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ut å reise i høstferien: Fra denne kjelleren kommer en svært vellagret vin til en veldig god pris
+
Tester
36 nyheter i taxfreehyllene høsten 2022
Forsiden akkurat nå
Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils
+
Klubb
Ukens kombo – mat- og ølkombinasjoner

Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils

Derfor bør du én gang for alle lære deg å bake brezelne selv, og unne deg denne tyske kultpilsneren som belønning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik bruker du opp maten og sparer penger i samme slengen

Gjør lommeboken og verden en tjeneste ved å endre rutiner og bruke alt du har i kjøleskapet. Her finner du mange gode tips.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på champagne, cava og prosecco - eller bare veldig glad i musserende vin? I løpet av halvannen time en lørdag ettermiddag får du svaret. Og mye gode bobler på kjøpet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 13. oktober i Oslo

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti

Corvezzo lager i stand ekte italiensk aperitivo på Oslos hyggeligste italienske cocktailbar. Bli servert musserende fra Veneto og deilig spekemat og snacks fra Trattoria Popolare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Perfekt på mandag: pastarett med få ingredienser og mye smak
Dagens rett
Tagliatelle med hvit geitost og soltørkede tomater

Perfekt på mandag: pastarett med få ingredienser og mye smak

Glad i pasta? Da er dette en rett for deg. Med soltørkede tomater, basilikum og hvit geitost etter hva du liker, blir mandagsmiddagen både spennende og smaksrikt. Og helt uten kjøtt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Proppfullt av høstlig inspirasjon
+
Klubb
Oktoberutgaven av Apéritif magasin 2022

Proppfullt av høstlig inspirasjon

Mexico, Stockholm, Sicilia fra A til Å, armagnac, kaffe og kraft. Det du trenger av høstlig inspirasjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her