Ukens vin
Nå kan du drikke skikkelig god grillvin rett fra boksen

Nå kan du drikke skikkelig god grillvin rett fra boksen

Innholdet i det som ser ut som en ølboks er altså en riktig så god vin. Og fortjener egentlig å serveres i glass. Men som med alle bokser er den lett å frakte og så kan den pantes. Veldig miljøvennlig med andre ord.
Aase E. Jacobsen
11 Juni 2019 - 14:45
 

Brick & Mortar Rouge 2018 er ikke en hvilken som helst vinboks. Den overgår det meste jeg har smakt i dette formatet, nå er det riktignok ikke mye, alu-boksene og andre pantbare lettvekts flasker som er et satsingsområde hos Vinmonopolet, har så vidt begynt å komme på vinmarkedet, men likevel. For denne er i motsetning til de andre i samme innpakning laget etter alle kunstens regler med druer som normalt ville endt i flaske og som vin med lagringspotensial.

Druene er delvis avstilket og gjæret med egne gjærsopper, såkalt spontangjæring. Den ferdige vinen er modnet i både ståltanker og brukte eikefat. Den er en blanding av cabernet franc fra Clarksburg), syrah fra Sonoma Coast (West Block, Petaluma Gap) og pinot noir fra henholdsvis Napa (Cougar Rock Vineyard, Atlas Peak) og Mendocino (Manchester Ridge Vineyard). Det er alle vinmarker som gir syrefrisk, men også karaktersterk frukt.

Fra Manchester Ridge.

Selv mener produsenten at pinot noir-en fra Manchester Ridge er noe at det mest mineralske og transparente de lager. Napa-pinot noir-en får sin friskhet fra det faktum at vinmarkene ligger mellom 500 og 600 m.o.h. Mens dalbunnen i Napa ligger på 80-160 m.o.h. Syrah-druene kommer vinmarker med oppsmuldret sandstein og skiferjord som ligger svært tett på kysten og derfor har en ekstra lang vekstsyklus.  

 

Den kommer også i en hvit versjon, Brick & Mortar Blanc 2018 av chenin blanc og chardonnay fra henholdsvis Clarksburg og Cougar Rock i Napa. Den er framstilt i stål og fat og er som den røde spontangjæret.

Resultatet er en fruktig hvitvin med fin syrlighet og god bløthet. Lettdrikkelig som bare det, med fin tørrhet og 12,5 prosent alkohol som den røde. Super å putte i piknikkurven.

Og fra juli kan du teste ut den rosa bobleutgaven, Brick & Mortar Rosé Bubbles 2018 som er laget av syrah fra Clarksburg og Sonoma Coast. En fruktig og god rosa boble-boks som smaker riktig så forfriskende til sommerlige anledninger. 

Chardonnay i Cougar Rock, Atlas Peak AVA, Napa .

Bak disse vinene står Brick & Mortar, en ganske ny produsent som så mange andre på den californiske nordkysten. Siden 2011 har de laget seriøse viner fra noen av de samme vinmarkene som nevnt ovenfor.

Se alle vinene fra Brick & Mortar her

Men de hevder at boksprosjektet er det kuleste og mest spennende de har gjort til nå. Og at de er inspirert av den uformelle livsstilen som preger sommeren i Healdsburg, Sonoma, hvor det å slippe å tenke på så vel vinåpner som glass er en fordel.

Selv om selskapet bærer et navn som brukes for å beskrive tradsjonell fysisk detaljhandel - i kontrast til netthandel - er de altså veldig utradisjonelle. Men god vin det lager de.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her