Ukens vin
Nå kan du drikke skikkelig god grillvin rett fra boksen

Nå kan du drikke skikkelig god grillvin rett fra boksen

Innholdet i det som ser ut som en ølboks er altså en riktig så god vin. Og fortjener egentlig å serveres i glass. Men som med alle bokser er den lett å frakte og så kan den pantes. Veldig miljøvennlig med andre ord.
Aase E. Jacobsen
11 Juni 2019 - 14:45
 

Brick & Mortar Rouge 2018 er ikke en hvilken som helst vinboks. Den overgår det meste jeg har smakt i dette formatet, nå er det riktignok ikke mye, alu-boksene og andre pantbare lettvekts flasker som er et satsingsområde hos Vinmonopolet, har så vidt begynt å komme på vinmarkedet, men likevel. For denne er i motsetning til de andre i samme innpakning laget etter alle kunstens regler med druer som normalt ville endt i flaske og som vin med lagringspotensial.

Druene er delvis avstilket og gjæret med egne gjærsopper, såkalt spontangjæring. Den ferdige vinen er modnet i både ståltanker og brukte eikefat. Den er en blanding av cabernet franc fra Clarksburg), syrah fra Sonoma Coast (West Block, Petaluma Gap) og pinot noir fra henholdsvis Napa (Cougar Rock Vineyard, Atlas Peak) og Mendocino (Manchester Ridge Vineyard). Det er alle vinmarker som gir syrefrisk, men også karaktersterk frukt.

Fra Manchester Ridge.

Selv mener produsenten at pinot noir-en fra Manchester Ridge er noe at det mest mineralske og transparente de lager. Napa-pinot noir-en får sin friskhet fra det faktum at vinmarkene ligger mellom 500 og 600 m.o.h. Mens dalbunnen i Napa ligger på 80-160 m.o.h. Syrah-druene kommer vinmarker med oppsmuldret sandstein og skiferjord som ligger svært tett på kysten og derfor har en ekstra lang vekstsyklus.  

 

Den kommer også i en hvit versjon, Brick & Mortar Blanc 2018 av chenin blanc og chardonnay fra henholdsvis Clarksburg og Cougar Rock i Napa. Den er framstilt i stål og fat og er som den røde spontangjæret.

Resultatet er en fruktig hvitvin med fin syrlighet og god bløthet. Lettdrikkelig som bare det, med fin tørrhet og 12,5 prosent alkohol som den røde. Super å putte i piknikkurven.

Og fra juli kan du teste ut den rosa bobleutgaven, Brick & Mortar Rosé Bubbles 2018 som er laget av syrah fra Clarksburg og Sonoma Coast. En fruktig og god rosa boble-boks som smaker riktig så forfriskende til sommerlige anledninger. 

Chardonnay i Cougar Rock, Atlas Peak AVA, Napa .

Bak disse vinene står Brick & Mortar, en ganske ny produsent som så mange andre på den californiske nordkysten. Siden 2011 har de laget seriøse viner fra noen av de samme vinmarkene som nevnt ovenfor.

Se alle vinene fra Brick & Mortar her

Men de hevder at boksprosjektet er det kuleste og mest spennende de har gjort til nå. Og at de er inspirert av den uformelle livsstilen som preger sommeren i Healdsburg, Sonoma, hvor det å slippe å tenke på så vel vinåpner som glass er en fordel.

Selv om selskapet bærer et navn som brukes for å beskrive tradsjonell fysisk detaljhandel - i kontrast til netthandel - er de altså veldig utradisjonelle. Men god vin det lager de.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg friste til å prøve en ny oppskrift med asparges
Guide
Aspargesoppskrifter

La deg friste til å prøve en ny oppskrift med asparges

I vår kokebok finnes det i alt 197 oppskrifter med asparges, her er et knippe du må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter
Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter

Denne paien er dessuten raskere å lage enn mange andre. Den tar bare en drøy halvtime fra du starter til maten er ferdig. Med på kjøpet får du virkelig god smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg friste til å prøve en ny oppskrift med asparges
Guide
Aspargesoppskrifter

La deg friste til å prøve en ny oppskrift med asparges

I vår kokebok finnes det i alt 197 oppskrifter med asparges, her er et knippe du må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her
Dagens rett

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her

Pasta og sopp er en utprøvd og utvilsomt vellykket kombinasjon på kjøkkenet. Med fløte eller creme fraiche i tillegg er du i mål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 06. mai

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter
Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter

Denne paien er dessuten raskere å lage enn mange andre. Den tar bare en drøy halvtime fra du starter til maten er ferdig. Med på kjøpet får du virkelig god smak.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her