Ukens vin
Når får du kupp selv fra denne spanske regionen

Når får du kupp selv fra denne spanske regionen

Ribera del Duero er hjem for noen av Spanias mest ettertraktede viner, og disse byr på klasse for en liten pris.
Aase E. Jacobsen
25 Februar 2020 - 14:45
  Photographer: Marte Eyde Kjuus

Viña Curvada Tempranillo 2018 er en flott og syrefrisk rødvin med herlig leskende frukt og god mørk bærkarakter. En super vin til gode kjøttretter, særlig vilt, og grill når den tid kommer, men også smaksrike vegetarretter.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

At denne vinen er så god konsentrert karaktersterk og syrefrisk selv om prisen er såpass moderat, skyldes druematerialet i kombinasjon med mannen bak.

Den østlige delen av Ribera del Duero er kupert og høyden sørger for druer med god syre og intens farge.

Den får sine druer fra planter som er opp mot 100 år og som vokser i den kjøligere østligste delen av Ribera del Duero, nærmere bestemt ved Peñaranda de Duero, mellom 850 og 939 m.o.h.. Dett er en del av Ribera del Duero som i dag blir stadig mer ettertraktet i lys av jakten på kjøligere dyrkingsforhold. Disse forholdene sammen med plantenes alder, gir ekstremt lave utbytter, tilsvarende en flaske per plante, som i lys av vinens lave pris, gjør regnestykket enda mer uforståelig. 

Sand og kalk er jordsmonnet de gamle tempranilloplantene vokser i.

Tiden det har tatt fra druene plukkes til den er i glasset hos deg, hjelper også på prisen, for etter gjæring i sementtanker har bare en liten andel fått et kort opphold i brukte fat – for å forberede den på et liv i flaske.

Men det er bare å juble, og si ja takk. Den finnes sågar i en versjon med mer eik, Viña Curvada Crianza 2017, som er enda mer konsentrert, men som trenger litt mer tid for å svelge eiken. En spennende kandidat for vinkjelleren, for Ribera-viner lager utrolig godt.  

David (th) og broren Jonas har drevet Bodegss Trenza siden 2004. Først på si, men nå på fulltid.
  Photographer: Marte Eyde Kjuus

Mannen bak er danske David Tofterud som har vært med å skape en rekke spanske bestselgere gjennom jobben som sjefsvinmaker hos Hammeken Cellars.

Bodegas Trenza driver han sammen med broren Jonas, og fra starten i Yecla DO med monastrell som base, er det nå tempranillo som gjelder for ekspansjonen til Ribera del Duero hvor de har inngått langtidskontrakter med vinbønder og leieproduserer hos det lokale koop-et. Årlig produksjon er 30.000 flasker. Og ut fra hva disse to vinene viser, bærer satsingen bud om en stor framtid.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her