Ukens vin
Når får du kupp selv fra denne spanske regionen

Når får du kupp selv fra denne spanske regionen

Ribera del Duero er hjem for noen av Spanias mest ettertraktede viner, og disse byr på klasse for en liten pris.
Aase E. Jacobsen
25 Februar 2020 - 14:45
  Photographer: Marte Eyde Kjuus

Viña Curvada Tempranillo 2018 er en flott og syrefrisk rødvin med herlig leskende frukt og god mørk bærkarakter. En super vin til gode kjøttretter, særlig vilt, og grill når den tid kommer, men også smaksrike vegetarretter.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

At denne vinen er så god konsentrert karaktersterk og syrefrisk selv om prisen er såpass moderat, skyldes druematerialet i kombinasjon med mannen bak.

Den østlige delen av Ribera del Duero er kupert og høyden sørger for druer med god syre og intens farge.

Den får sine druer fra planter som er opp mot 100 år og som vokser i den kjøligere østligste delen av Ribera del Duero, nærmere bestemt ved Peñaranda de Duero, mellom 850 og 939 m.o.h.. Dett er en del av Ribera del Duero som i dag blir stadig mer ettertraktet i lys av jakten på kjøligere dyrkingsforhold. Disse forholdene sammen med plantenes alder, gir ekstremt lave utbytter, tilsvarende en flaske per plante, som i lys av vinens lave pris, gjør regnestykket enda mer uforståelig. 

Sand og kalk er jordsmonnet de gamle tempranilloplantene vokser i.

Tiden det har tatt fra druene plukkes til den er i glasset hos deg, hjelper også på prisen, for etter gjæring i sementtanker har bare en liten andel fått et kort opphold i brukte fat – for å forberede den på et liv i flaske.

Men det er bare å juble, og si ja takk. Den finnes sågar i en versjon med mer eik, Viña Curvada Crianza 2017, som er enda mer konsentrert, men som trenger litt mer tid for å svelge eiken. En spennende kandidat for vinkjelleren, for Ribera-viner lager utrolig godt.  

David (th) og broren Jonas har drevet Bodegss Trenza siden 2004. Først på si, men nå på fulltid.
  Photographer: Marte Eyde Kjuus

Mannen bak er danske David Tofterud som har vært med å skape en rekke spanske bestselgere gjennom jobben som sjefsvinmaker hos Hammeken Cellars.

Bodegas Trenza driver han sammen med broren Jonas, og fra starten i Yecla DO med monastrell som base, er det nå tempranillo som gjelder for ekspansjonen til Ribera del Duero hvor de har inngått langtidskontrakter med vinbønder og leieproduserer hos det lokale koop-et. Årlig produksjon er 30.000 flasker. Og ut fra hva disse to vinene viser, bærer satsingen bud om en stor framtid.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her