UKENS VIN: Slik ser sommerens diggeste hvitvinsboks ut
Ukens vin

Slik ser sommerens diggeste hvitvinsboks ut

Utseendemessig er denne boksen kanskje den aller mest nøytrale av alle, men innholdet er ubeskrivelig godt til å være fra dette formatet.

Den første tanken som slår deg er kanskje, boks med høy hipsterfaktor. Og det stemmer sikkert, men så lenge Karl May Handmade Riesling smaker så vanvittig godt, er utseendet og intensjonene mindre viktige. Det synes i alle fall jeg.

Slik ser det ut i vinmarkene til Weingut Karl May.

Det som er litt trist er at den det kommersielle formatet til tross, er svært begrenset. Det finnes ikke noe mer enn det som er kommet til landet. Kanskje kommer den aldri tilbake.

Så er dette ikke en vanlig bag-in-box. Druematerialet stammer delvis fra enkeltvinmarken Geyersberg som gir viner med veldig god karakter, og som selvsagt langt overgår det du vanligvis får som boksvin.

Årsaken til at så verdifull vin har havnet i en treliter, er ifølge importøren at Weingut Karls May ikke ønsket å tappe Geyersberg i 2016 siden volum var så ørsmå. De blandet derfor vinen med deres enkleste vin, såkalt gutswein, og noe at dette havnet altså i denne boksen. Den skiller seg også ut ved at vinen er lettere filtrert enn det som vanlig er for en boksvin.

Brødrene Fritz og Peter May. Foto: Michael Zellmer

 

Bak Karl May står nå pappa Karl og sønnene Fritz og Peter som insisterer på naturligst mulig druedyrking og vinmaking. Det innebærer også minst mulig filtrering for å få med mest mulig smak helt ut i glasset. Dessuten minst mulig mekanisk bearbeiding av vinen. Derfor brukes ikke pumper. For å fylle boksene byr dette selvsagt på problemer. De er derfor fylt ved hjelp av gravitasjon. Det forklarer også navnet på boksen.

Og håndarbeidet kan du studere nærmere i denne videoen

 

Karl May er ellers godt representert med en rekke viner i Norge. Se utvalget her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev   

Karl May Handmade Riesling 2019

Produsent:
Weing. Karl May
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
3.000l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
529,90 kr
Varenummer:
7650206
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen