Ukens vin
Om bare all «hverdagsvin» hadde vært så deilig som denne

Om bare all «hverdagsvin» hadde vært så deilig som denne

Med langhe rosso får du nemlig en smak av alt det gode fra Piemonte, og denne produsentens tolkning er en klar favoritt.
Aase E. Jacobsen
29 Oktober 2019 - 14:45
Fra 2017-årgangen ser denne vinen slik ut.
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Principiano Langhe Rosso 2016, nå snart 2017 er så god som denne vinstilen kan bli. Full av smak og med deilig mykhet og god friskhet, samt tilstrekkelig med tanniner til at sødmen balanseres og vinen kan nytes til retter som pasta, kylling, svin, lam eller vegetar. Selv om vinstilen regnes som den enkleste fra Piemonte, og prisen gjør at den kan nytes til hverdagslige anledninger, bør du servere den i romslige glass. Da skinner den virkelig.

Piemontes berømte viner er alltid endrueviner, som Barolo og Barbaresco med nebbiolo, Dogliani med dolcetto og Nizza Monferrato med barbera. For langhe rosso er det «ingen regler» og alle druetyper kan blandes etter vinprodusentens forgodtbefinnende. Mange bruker derfor druer fra yngre vinstokker på gode adresser, druesorter uten klassifisering fra toppvinmarker eller fra vinmarker med lavere klassifisering.

Når det er sagt, finnes det eksempler på toppviner i denne kategorien, mest kjent er nok Angelo Gajas bruk av langhe rosso for sine viner, deriblant Sito Moresco som er nebbiolo med merlot og cabernet.

De fleste langhe rosso tilhører imidlertid den første gruppen, som ukens vin, som er signert Ferdinando Principano.

Les mer om denne vinmakeren og en tidligere utgave av denne vinen her

Denne vinen får sitt druemateriale i sin helhet fra Monforte d’Alba. Det er snakk om like mengder barbera og dolcetto og noe mindre nebbiolo. I 2016-utgaven inkluderte han også noe freisa, en annen sort som er typisk for Piemonte.

At vinen holder så høy kvalitet, skyldes selvsagt at druene kommer fra vinmarker i den østre delen av Monforte som kjennetegnes av et svært kalkholdig jordsmonn som holder på fuktigheten selv i varme år som 2017.

Ferdinando Principano forteller i en epost at de valgte å plukke druene til 2017-utgaven av denne vinen en måned tidligere enn normalt på grunn av tørke. Det hadde da ikke regnet på fire måneder. Dermed oppnådde han en vin som den du snart kan smake, det vil si når 2016 er utsolgt. Og fortvil ikke, 2016 er det beste som har skjedd Piemonte på lenge, med tilnærmet perfekte forhold.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Guide
Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her