UKENS VIN: Om bare all «hverdagsvin» hadde vært så deilig som denne
Ukens vin

Om bare all «hverdagsvin» hadde vært så deilig som denne

Med langhe rosso får du nemlig en smak av alt det gode fra Piemonte, og denne produsentens tolkning er en klar favoritt.

Fra 2017-årgangen ser denne vinen slik ut.
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Principiano Langhe Rosso 2016, nå snart 2017 er så god som denne vinstilen kan bli. Full av smak og med deilig mykhet og god friskhet, samt tilstrekkelig med tanniner til at sødmen balanseres og vinen kan nytes til retter som pasta, kylling, svin, lam eller vegetar. Selv om vinstilen regnes som den enkleste fra Piemonte, og prisen gjør at den kan nytes til hverdagslige anledninger, bør du servere den i romslige glass. Da skinner den virkelig.

Piemontes berømte viner er alltid endrueviner, som Barolo og Barbaresco med nebbiolo, Dogliani med dolcetto og Nizza Monferrato med barbera. For langhe rosso er det «ingen regler» og alle druetyper kan blandes etter vinprodusentens forgodtbefinnende. Mange bruker derfor druer fra yngre vinstokker på gode adresser, druesorter uten klassifisering fra toppvinmarker eller fra vinmarker med lavere klassifisering.

Når det er sagt, finnes det eksempler på toppviner i denne kategorien, mest kjent er nok Angelo Gajas bruk av langhe rosso for sine viner, deriblant Sito Moresco som er nebbiolo med merlot og cabernet.

De fleste langhe rosso tilhører imidlertid den første gruppen, som ukens vin, som er signert Ferdinando Principano.

Les mer om denne vinmakeren og en tidligere utgave av denne vinen her

Denne vinen får sitt druemateriale i sin helhet fra Monforte d’Alba. Det er snakk om like mengder barbera og dolcetto og noe mindre nebbiolo. I 2016-utgaven inkluderte han også noe freisa, en annen sort som er typisk for Piemonte.

At vinen holder så høy kvalitet, skyldes selvsagt at druene kommer fra vinmarker i den østre delen av Monforte som kjennetegnes av et svært kalkholdig jordsmonn som holder på fuktigheten selv i varme år som 2017.

Ferdinando Principano forteller i en epost at de valgte å plukke druene til 2017-utgaven av denne vinen en måned tidligere enn normalt på grunn av tørke. Det hadde da ikke regnet på fire måneder. Dermed oppnådde han en vin som den du snart kan smake, det vil si når 2016 er utsolgt. Og fortvil ikke, 2016 er det beste som har skjedd Piemonte på lenge, med tilnærmet perfekte forhold.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Principiano Langhe Rosso 2017

Produsent:
Ferdinando Principiano
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
189,90 kr
Varenummer:
5669701
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen