UKENS VIN: Lei barbera? Denne har mye mer å by på for samme pris
Ukens vin

Lei barbera? Denne har mye mer å by på for samme pris

Når «enkleste» nivå fra Piemonte smaker så godt som denne, blir det fest.

Principiano Langhe Rosso 2014 til kroner 159,90 er en overraskende konsentrert vin i dette prisleiet. Den har flott frukt, deilig munnfølelse, god tørrhet og lengde. I det hele tatt en super vin til høstlige matgleder som lam, pasta eller risotto med sopp eller ovnsstekte grønnsaker.

Beste vinvaluta

Den plasserer seg dermed i teten av den noe sammensatte kategorien langhe rosso som er alt fra toppvinene fra Angelo Gaja til enkleste boksviner.

Se hele rangen av langhe-viner

Så vel éndrueviner som blandinger av flere Piemonte-druer. Det er særlig disse siste som er lavest priset. Ukens vin er en blanding av barbera, dolcetto og nebbiolo, men ikke billigst, men altså best valuta for pengene i denne «underkategorien», i hvert fall av dem som er på polet i dag.  

Og samtidig et veldig godt valg for den som har drukket seg lei på barbera og som har lyst på noe mer dybde i vinen. Og det behersker Ferdinando Principiano til gangs, en produsent som med sine svært velkomponerte «naturlige» viner til ditto priser, er en gjenganger i denne spalten.

Utfordrende år

Ferdinando Principiano har laget nok et røverkjøp.

Denne nye vinen erstatter hans forrige langhe rosso-godbit som var en ren nebbiolo. Den nye rossoen har noen av sine nebbioloelementer fra samme kilde som forgjengeren, men også fra en svært høytliggende vinmark (500 m.o.h.) kalt Boscareto i Serralunga d’Alba. Noe av druemiksen kommer også fra Monforte. Med andre ord det beste utgangspunkt for i alle fall nebbioloen i denne vinen.

I denne delen av Piemonte dyrkes nemlig barbera og dolcetto i den delen hvor nebbiolo ikke oppnår sitt beste – stort sett der hvor det er for lite sol eller hvor det er fare for frost. Nebbiolo både blomstrer tidlig og modner sent, i motsetning til de to andre, så den vil ha solsiden for seg selv. 2014 var et utfordrende år for alle druer, med mye regn og lite sol midtsommers, men de som ventet lengst mulig ble belønnet med mye sol utover høsten. Ferdinando Principiano har åpenbart gjort det og reddet druene fra for mye grønnpreg, gitt den gode frukten i nettopp denne vinen.

Nebbiolo slik Ferdinando Principiano dyrker dem.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Principiano Langhe Rosso 2017

Produsent:
Ferdinando Principiano
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
189,90 kr
Varenummer:
5669701
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen