Ukens vin
Lei barbera? Denne har mye mer å by på for samme pris

Lei barbera? Denne har mye mer å by på for samme pris

Når «enkleste» nivå fra Piemonte smaker så godt som denne, blir det fest.
Aase E. Jacobsen
18 September 2016 - 13:28

Principiano Langhe Rosso 2014 til kroner 159,90 er en overraskende konsentrert vin i dette prisleiet. Den har flott frukt, deilig munnfølelse, god tørrhet og lengde. I det hele tatt en super vin til høstlige matgleder som lam, pasta eller risotto med sopp eller ovnsstekte grønnsaker.

Beste vinvaluta

Den plasserer seg dermed i teten av den noe sammensatte kategorien langhe rosso som er alt fra toppvinene fra Angelo Gaja til enkleste boksviner.

Se hele rangen av langhe-viner

Så vel éndrueviner som blandinger av flere Piemonte-druer. Det er særlig disse siste som er lavest priset. Ukens vin er en blanding av barbera, dolcetto og nebbiolo, men ikke billigst, men altså best valuta for pengene i denne «underkategorien», i hvert fall av dem som er på polet i dag.  

Og samtidig et veldig godt valg for den som har drukket seg lei på barbera og som har lyst på noe mer dybde i vinen. Og det behersker Ferdinando Principiano til gangs, en produsent som med sine svært velkomponerte «naturlige» viner til ditto priser, er en gjenganger i denne spalten.

Utfordrende år

Ferdinando Principiano har laget nok et røverkjøp.

Denne nye vinen erstatter hans forrige langhe rosso-godbit som var en ren nebbiolo. Den nye rossoen har noen av sine nebbioloelementer fra samme kilde som forgjengeren, men også fra en svært høytliggende vinmark (500 m.o.h.) kalt Boscareto i Serralunga d’Alba. Noe av druemiksen kommer også fra Monforte. Med andre ord det beste utgangspunkt for i alle fall nebbioloen i denne vinen.

I denne delen av Piemonte dyrkes nemlig barbera og dolcetto i den delen hvor nebbiolo ikke oppnår sitt beste – stort sett der hvor det er for lite sol eller hvor det er fare for frost. Nebbiolo både blomstrer tidlig og modner sent, i motsetning til de to andre, så den vil ha solsiden for seg selv. 2014 var et utfordrende år for alle druer, med mye regn og lite sol midtsommers, men de som ventet lengst mulig ble belønnet med mye sol utover høsten. Ferdinando Principiano har åpenbart gjort det og reddet druene fra for mye grønnpreg, gitt den gode frukten i nettopp denne vinen.

Nebbiolo slik Ferdinando Principiano dyrker dem.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her