Ukens vin
Lei barbera? Denne har mye mer å by på for samme pris

Lei barbera? Denne har mye mer å by på for samme pris

Når «enkleste» nivå fra Piemonte smaker så godt som denne, blir det fest.
Aase E. Jacobsen
18 September 2016 - 13:28

Principiano Langhe Rosso 2014 til kroner 159,90 er en overraskende konsentrert vin i dette prisleiet. Den har flott frukt, deilig munnfølelse, god tørrhet og lengde. I det hele tatt en super vin til høstlige matgleder som lam, pasta eller risotto med sopp eller ovnsstekte grønnsaker.

Beste vinvaluta

Den plasserer seg dermed i teten av den noe sammensatte kategorien langhe rosso som er alt fra toppvinene fra Angelo Gaja til enkleste boksviner.

Se hele rangen av langhe-viner

Så vel éndrueviner som blandinger av flere Piemonte-druer. Det er særlig disse siste som er lavest priset. Ukens vin er en blanding av barbera, dolcetto og nebbiolo, men ikke billigst, men altså best valuta for pengene i denne «underkategorien», i hvert fall av dem som er på polet i dag.  

Og samtidig et veldig godt valg for den som har drukket seg lei på barbera og som har lyst på noe mer dybde i vinen. Og det behersker Ferdinando Principiano til gangs, en produsent som med sine svært velkomponerte «naturlige» viner til ditto priser, er en gjenganger i denne spalten.

Utfordrende år

Ferdinando Principiano har laget nok et røverkjøp.

Denne nye vinen erstatter hans forrige langhe rosso-godbit som var en ren nebbiolo. Den nye rossoen har noen av sine nebbioloelementer fra samme kilde som forgjengeren, men også fra en svært høytliggende vinmark (500 m.o.h.) kalt Boscareto i Serralunga d’Alba. Noe av druemiksen kommer også fra Monforte. Med andre ord det beste utgangspunkt for i alle fall nebbioloen i denne vinen.

I denne delen av Piemonte dyrkes nemlig barbera og dolcetto i den delen hvor nebbiolo ikke oppnår sitt beste – stort sett der hvor det er for lite sol eller hvor det er fare for frost. Nebbiolo både blomstrer tidlig og modner sent, i motsetning til de to andre, så den vil ha solsiden for seg selv. 2014 var et utfordrende år for alle druer, med mye regn og lite sol midtsommers, men de som ventet lengst mulig ble belønnet med mye sol utover høsten. Ferdinando Principiano har åpenbart gjort det og reddet druene fra for mye grønnpreg, gitt den gode frukten i nettopp denne vinen.

Nebbiolo slik Ferdinando Principiano dyrker dem.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger
Dagens rett

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger

Disse kjøttbollene gjør stor lykke på tapasbordet og er enkle å frakte med seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her