Ukens vin
Lei barbera? Denne har mye mer å by på for samme pris

Lei barbera? Denne har mye mer å by på for samme pris

Når «enkleste» nivå fra Piemonte smaker så godt som denne, blir det fest.
Aase E. Jacobsen
18 September 2016 - 14:28

Principiano Langhe Rosso 2014 til kroner 159,90 er en overraskende konsentrert vin i dette prisleiet. Den har flott frukt, deilig munnfølelse, god tørrhet og lengde. I det hele tatt en super vin til høstlige matgleder som lam, pasta eller risotto med sopp eller ovnsstekte grønnsaker.

Beste vinvaluta

Den plasserer seg dermed i teten av den noe sammensatte kategorien langhe rosso som er alt fra toppvinene fra Angelo Gaja til enkleste boksviner.

Se hele rangen av langhe-viner

Så vel éndrueviner som blandinger av flere Piemonte-druer. Det er særlig disse siste som er lavest priset. Ukens vin er en blanding av barbera, dolcetto og nebbiolo, men ikke billigst, men altså best valuta for pengene i denne «underkategorien», i hvert fall av dem som er på polet i dag.  

Og samtidig et veldig godt valg for den som har drukket seg lei på barbera og som har lyst på noe mer dybde i vinen. Og det behersker Ferdinando Principiano til gangs, en produsent som med sine svært velkomponerte «naturlige» viner til ditto priser, er en gjenganger i denne spalten.

Utfordrende år

Ferdinando Principiano har laget nok et røverkjøp.

Denne nye vinen erstatter hans forrige langhe rosso-godbit som var en ren nebbiolo. Den nye rossoen har noen av sine nebbioloelementer fra samme kilde som forgjengeren, men også fra en svært høytliggende vinmark (500 m.o.h.) kalt Boscareto i Serralunga d’Alba. Noe av druemiksen kommer også fra Monforte. Med andre ord det beste utgangspunkt for i alle fall nebbioloen i denne vinen.

I denne delen av Piemonte dyrkes nemlig barbera og dolcetto i den delen hvor nebbiolo ikke oppnår sitt beste – stort sett der hvor det er for lite sol eller hvor det er fare for frost. Nebbiolo både blomstrer tidlig og modner sent, i motsetning til de to andre, så den vil ha solsiden for seg selv. 2014 var et utfordrende år for alle druer, med mye regn og lite sol midtsommers, men de som ventet lengst mulig ble belønnet med mye sol utover høsten. Ferdinando Principiano har åpenbart gjort det og reddet druene fra for mye grønnpreg, gitt den gode frukten i nettopp denne vinen.

Nebbiolo slik Ferdinando Principiano dyrker dem.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ikke uventet er det de drøyt 1500 flaskene med Cantillon som skaper kø
+
Tester

Ikke uventet er det de drøyt 1500 flaskene med Cantillon som skaper kø

Cantillon er for mange det ypperste av belgisk surøl, som rives ut av hyllene når de først kommer dit.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Norge har to barer blant verdens 50 beste - Himkok og Svanen

Himkok er på 14. plass i årets Worlds50Bestbars, mens Svanen bykser fram til en 32. plass.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nytt stjerneskudd: Kul dame lager kule burgundere
+
Godbiter i pollisten

Nytt stjerneskudd: Kul dame lager kule burgundere

At Jessica Litaud er inspirert av Jean-François Ganevat og Jean-Marie Guffens, er med på å skille hennes viner fra andre i Burgund.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En krydret ostekake som denne blir populær
Ukens kake

En krydret ostekake som denne blir populær

Ukens kake er bokstavelig talt spritet opp, men den smaker veldig godt uten den ekstra ingrediensen. Oppskriften må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her