UKENS VIN: Her får du noen av de aller beste vinkjøpene fra dette landet akkurat nå
Ukens vin

Her får du noen av de aller beste vinkjøpene fra dette landet akkurat nå

Med disse vinene får du den opprinnelige smaken av Chile, for det var med den røde druen pais og etterhvert også den hvite muscat det chilenske vineventyret startet. Og prisene er upåklagelige.

Torres Reserva de Pueblo 2016 byr på et veldig ærlig og ikke minst seriøst uttrykk for både drue og opprinnelse. Her er pais-druens fruktige side løftet fram ved hjelp av vinmakingsteknikken kalt karbonisk maserasjon, kjent fra blant annet beaujolais og Sør-Frankrike, hvor gjæringen utføres med hele druer. Dermed får den ferdige vinen en veldig saftig og leskende smak med bløte tanniner. Laget med vanlige rødvinsmetode vil pais gi en mer rustikk og tanninpreget stil. 

Les mer om druen pais

Denne chileneren er imidlertid langt fra rød saft siden den også har et fint jordsmonnspreg og godt skallpreg. Topp til lam, pasta, vegetar, kraftig torsk og en allsidig grillmeny når den tiden snart er her.

Lange tradisjoner

Pais, også kjent som mission, har vært i Chile like lenge som europeerne, altså siden 1550-tallet, og stammer fra Castilla-La Mancha – de spanske høyslettene – hvor den het listan prieto. Men det finnes ikke eldre kilder enn fra 1513 for denne druesorten, ifølge Jancis Robinsons Wine Grapes. Muscat på sin side er nevnt første gang i 1303, så det er en virkelig gammel drue, som havnet i bagasjen til de spanske munkene da de ble med erobrerne over til det nye kontinentet i vest.

Torres Reserva de Pueblo Muscat 2017 er på samme måte som den røde, laget av druer fra gamle vinstokker i Itata Valley, i Bio-Bio, en av Chiles aller sørligste vinregioner, som sammen med Maule var området hvor munkene slo seg ned.

Les mer om Maule og den nye energien i området

Drueplukking i Caucunes.

Og stedet hvor de plantet de ulovlig medbrakte vinplantene. Forbudet hadde en proteksjonistisk baktanke. For selv om europeerne fikk fritt leide til å ta for seg i Sør-Amerika, skulle spanskekongen ikke har noe av at spansk vin møtte konkurranse. I dag vet vi jo at det var nytteløst.

Perfekt koldtbordvin

For forholdene i Chile var ideelle, om enn annerledes enn i Spania. Derfor er uttrykket til denne muscaten ikke identisk med en tilsvarende vin i Europa i dag, til det er det altfor lenge siden de skilte lag, men denne chileneren kan likevel ikke skjule sitt druemessige opphav, her er det blomster og snev av tropisk frukt, lett sødme og litt urter. Hvilket samme ned fin friskhet gir den perfekte vin for så vel vinkos som lettere indisk eller thai samt røykte retter og vegetar. Og et godt tips til alle som i disse planlegger koldtbord.  

Det vil fortsatt komme mye spennende nytt fra Chile

Både pais og muscat ble utsatt for intensive utrydningsforsøk fra slutten av 1800-tallet for å gi plass til franske druer som ville gi en mer moderne vinstil, men satsingen fra vinindustrien fikk høyest prioritet lenger nord i Chile, i Central Valley. Derfor finnes det fortsatt betydelige mengder pais og muscat i Maule og Bio-Bio i sør. Itata Valley i Bio-Bio har egne DO-er for begge disse druene samt cinsault som også gir veldig gode resultater fra gamle buskbeskjærte vinstokker. Mange ser på dette som framtiden for Chile, og ukens to viner som får sine druer fra er vellykkete eksempler på det.

Torres lager også en rosa musserende av pais-druen

At Torres har fått en sentral rolle i denne utviklingen, skyldes muligens at de var tidlig ute med å etablere seg i Chile, allerede i 1979, og ikke minst at de valgte Curico, rett nord for Maule og de historiske vinmarkene, som sin base.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Torres Reserva de Pueblo 2016

Produsent:
Miguel Torres
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Chile
Område:
Øvrige
Pris:
149,90 kr
Varenummer:
3524501
85 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Torres Reserva de Pueblo Muscat 2017

Produsent:
Miguel Torres
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Chile
Område:
Itata Valley
Pris:
129,90 kr
Varenummer:
7993801
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen