Ukens vin
Super 9 år gammel bordeaux til knallpris

Super 9 år gammel bordeaux til knallpris

Vellagret vin til en så gunstig pris er ikke hverdagskost, men det kan det altså bli med denne.
Aase E. Jacobsen
18 September 2019 - 02:00
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinsmaker. Foto: Julie H. Amundsen

Ch. Frère Cadillac Côtes de Bordeaux 2010 er myk og moden med sødmefylt plommeaktig frukt, men også god tørrhet. Perfekt å nytes nå til høstlig lam eller en ostebit.  

Denne vinen kommer fra en av Bordeaux’ mindre omtalte underområder - Cadillac Côtes de Bordeaux tilhører nemlig det enorme landskapet Entre-deux-Mers – mellom de to store elvene Garonne og Dordogne.

Se alle vinene på polet herfra

Men beliggenheten er i områdets sørlige ytterkant, rett på andre siden av Garonne-elven for berømte Sauternes. Cadillac har derfor også en viss anseelse for sine søte hvitviner, men de røde har alltid spilt annenfiolin. Og det med god grunn – inntil de senere års økende interesse blant områdets vinbønder for å tenke kvalitet framfor kvantitet. Noe de ble tvunget til av markedsmessige forhold. Den noe anemiske og grønne vinstilen som kjennetegnet laveste klassifiseringsnivå for Bordeaux er det ingen som lenger vil ha, når viner fra andre områder og ikke minst andre vinland tilbyr bedre kvalitet for samme eller lavere pris. Endringen har gitt resultater for flere av eiendommene. Godt hjulpet av mange gode årganger i de siste to tiårene også som et resultat av temperaturøkninger.

Les mer om endringene i denne delen av Bordeaux

Ch. Frère er andrevinen til Ch. de Haux som har valgt en annen markedstilpasning enn mange andre. Ch. de Haux eies nemlig av danske Franske Vingårde som har finansiert oppgraderingen ved å la alle som ønsker kjøpe aksjer og dermed bli medeier i vinslottet. Noe som mange nordmenn også har benyttet seg av. Aksjonærene tilbys rabatt på vin fra slottet samt ikke minst gunstige priser på leie av feriebolig.

KJellermesterens bolig er en av alternativene som tilbys feriegjester.

Eiendommen fyller også rollen som feriested. Den har røtter tilbake til middelalderen, men slottet og vinmarkene ble etablert rundt midten av 1800-tallet og ble bygd for en tidligere general under Napoleon III – det er slikt som gir ekstra historisk sus.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her