UKENS VIN: Prøv disse fjellvinene til rekene
Ukens vin

Prøv disse fjellvinene til rekene

Savoie byr på en hvitvinstil som passer veldig godt inn i dagens vintrend. Flere av de hvite mainyhetene er fra Savoie. Du kan starte ballet allerede nå med disse gode kjøpene.

 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Det som er så herlig med Savoie-vin av druen jacquère, er at du får friskhet, god mineralkarakter og deilig fruktighet med bare 11,5 prosent alkohol. Domaine Perceval Vin des Allobroges Jacquere IGP 2018 er akkurat slik med fin kjøttfull fruktighet og godt bitt. Perfekt for sjømat fra reker til mer forseggjorte retter.

En mer påkostet utgave, Apremont La Pierre Hachée 2018, kommer i basisutvalget fra 8. mai. Forskjellen på de to bortsett fra prislappen på en tier, er at den første er fra et større område, derav navnet IGP Vin des Allobroges. Dette området som har fått navn etter det gamle navnet på Savoie, omfatter nesten hele vinarealet i Savoie-AOC-et, som dekker totalt 2200 hektar. Vinmarkene når dessuten opp i høyder på 600 m.o.h., som sørger for ekstra kjølige vekstforhold. Den andre tilhører AOC Apremont, som er et begrenset område innenfor Savoie, du kan si at det er grand cru for jacquère. Vinmarkene ligger mellom 290 og 500 m.o.h. med et svært kalkholdig jordsmonn og som gir bedre modningsforhold for vinen slik at de ofte har mer kjøtt på beina.

 

Da får du en vin som sågar kan passe til regionens store gastronomiske opplevelse, nemlig raclette.

Les mer om Apremont her

Abymes er en annen grand cru i Savoie, og Château La Gentilhommière Abymes Vieilles Vignes AOP 2018 er også et godt uttrykk for denne delen. Vinmarkene ligger ved 290 til 347 m.o.h. og litt flatere enn Apremont og 300 mot 400 hektar, men jordsmonnet er i stor grad det samme. En ting er at cru-ene er naboer, men aller viktigst at vinmarkene er ligger på et gigantisk steinras i 1248 som med sine 500 millioner kubikk med stein begravde flere landsbyer og 2000 omkom. Etter katastrofen tok ganske lang tid før reetableringen av vinmarkene fant sted, og da oppå selve raset. På den tiden var det kirken og klostrene som stod for dyrkingen og de flyttet etter hvert vinmarkene oppover fjellsidene over 1000 meters høyde. Da revolusjonen kom i 1789 og kirken mistet eierskap til vinmarkene, var det totalt 9000 hektar i området.

Det er lett å se på Garnier-fjellet i bakgrunnen hvor steinraset gikk i år 1248.
Jacquere gir konsentrerte viner fra det kalkholdige jordsmonnet i Abymes. Her er det Pascal Perceval som står for innhøstingen.
 

Savoie er ikke bare hvitvin. Fra samme produsent kommer en like leskende og delikat rosevin, Domaine Perceval Vin de Savoie Rosé AOP 2018, som er laget av den viktigste rødvinsdruen i Savoie, mondeuse, siden den dekker en tredel av arealet. Den gir en like fascinerende vin enten vi snakker om rosa eller rød utgave, alltid leskende med god mineralkarakter.

 

Château La Gentilhommière Mondeuse Vieilles Vignes à l'ancienne AOP 2018 er en god dokumentasjon på denne druens potensial som seriøs rødvin – spesielt når druematerialet kommer fra eldre vinstokker. Domaine Perceval har planter som er inntil 80 år gamle. En lekkerbisken som både vil utvikle seg videre i kjelleren og som byr på veldig mye vin for pengene.

Les mer om Savoie og de mange spennende vinstilene her

Vinene kommer fra en produsent som har til sammen 54 hektar fordelt over flere cru-er og kommuner i Savoie, som gjør at de produserer en lang rekke viner og av hele spekteret av druer i Savoie.

Se de andre vinene fra samme produsent

Se hele det store utvalget av Savoie-vin her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Dom. Perceval Vin des Allobroges Jacquère 2018

Produsent:
Dom. Perceval
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Savoie
Pris:
175,00 kr
Varenummer:
11530901
86 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Dom. Perceval Vin de Savoie Rosé 2018

Produsent:
Dom. Perceval
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Savoie
Pris:
170,00 kr
Varenummer:
11531301
86 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Ch. La Gentilhommière Abymes Vieilles Vignes 2018

Produsent:
Dom. Perceval
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Savoie
Pris:
180,00 kr
Varenummer:
11531501
87 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Ch. La Gentilhommière Mondeuse Vieilles Vignes à l'ancienne 2018

Produsent:
Dom. Perceval
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Savoie
Pris:
200,00 kr
Varenummer:
11531601
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen