Også fjellviner kan smake av sjø - disse er dessuten unike

Også fjellviner kan smake av sjø - disse er dessuten unike

Disse alpevinene passer derfor fortreffelig til norsk sommer, enten den tilbringes ved havet eller på fjellet.

 

Vi snakker om viner fra de franske Alpene, nærmere bestemt Savoie og de høyst lokale druene altesse og persan.

Denne boksvinen er også fra Savoie

Den første er hvit og tilpasser seg det alpinske jordsmonnet av kalk- og leirholdig sandstein. Altesse var tidligere den viktigste druen i den delen av Savoie som kalles Isère og som ligger midt mellom Lyon og Chambery/Grenoble. Men da Nicolas Gonin i 2003 startet sitt prosjekt med å redde den rike og unike historiske druemenyen i Isère, var altessebestanden kraftig svekket. Ifølge Nicolas Gonin er årsaken druens svake produktivitet og sene modning. Som begge er tegn på kvalitet.

Det er derfor grunn til å takke ham, for Nicolas Gonin Altesse Isère 2016 er en virkelig perle av en vin. Som heller ikke ligner på andre hvitviner. Den er nemlig mineralsk som en chablis på godt premier cru-nivå, men også med en ganske så rik fruktighet som går i retning både syltet og tørket frukt. En veldig kul kombinasjon som sammen med flott syrestruktur og konsentrasjon gir en super vinopplevelse. Som også har et godt lagringspotensial. Nicolas Gonin mener at vin av denne druen,  avhengig av årgang og ikke minst alder, utvikler aromaer av nøtter, trøffel og kvede.

Derfor passer den også til mer enn bare sjømat. Alle de lekre grønnsakene som finnes nå, er perfekt match til denne vinen. Savoie er også kjent for sine oster og osteretter (som fondue og raclette) – og i slikt selskap gjør den det like godt.

 

For første gang laget Nicolas Gonin i 2016 en musserende vin av denne druen. Bakgrunnen er at altesse i sin forrige storhetstid ble mye brukt til slik vin. Til debuten har han valgt druer fra de høyestliggende vinmarkene, men med høyere utbytte enn for den uten bobler. Nicolas Gonin Brut Zéro 2016 er likevel mer konsentrert enn mange andre musserende viner, syrefrisk og parfymert i frukten og definitivt annerledes med en litt rustikk-mineralsk avslutning. Et interessant første forsøk som fungerer veldig godt til så vel blåskjell som osteretter eller vegetar. Som den stille vinen har den gjennomgått malolaktisk gjæring, og er tilsatt minimalt med svovel.

 

Nicolas Gonins redningsaksjon omfatter også andre alpine druesorter, deriblant persan som praktisk talt var utryddet for tjue år siden. Denne fjelldruen er nært beslektet med hvitvinsdruen savagnin som er helten i et annet fjellområde, nemlig Jura. Savagnin er en svært gammel drue som har mange avkom i begge farger, og persan er altså rød. Nicolas Gonin Persan Isère 2016 er en veldig interessant vin som i Nicolas Gonins tolkning verken er klaret eller filtrert. Han praktiserer også avstilking i sin helhet og kort uttrekkstid for sine røde viner, åtte til 12 dager og ved forholdsvis lav temperatur. Det er for å kompensere at gjæringstankene ikke fylles opp. Det er rett og slett ikke nok druer i hans vinmarker.

Det har gitt en vin som er saftig og syrefrisk med tydelig krydder- og urtepreg, mineraler, røde bærtoner. Den har dessuten veldig god konsentrasjon og et godt tanninbitt. En vin som tåler mange år i kjelleren og som fortjener romslige glass om den nytes nå. En spennende vin i en egen stil. Hvis den skal sammenlignes med noe må det bli en krysning av nebbiolo og croatina. Altså ikke det du støter på ofte.

Nå 43 år gamle Nicolas Gonin har 5,5 hektar som i sin helhet ble omplantet fra 2003 og med høy tetthet for maksimal utbyttekontroll. Han hadde overtatt vingården etter en onkel, men vinmarkene trengte renovering for å leve opp til ønsket standard. Som altså betød de for området historiske druesortene altesse, verdesse, jacquère, viognier, persan, mondeuse, mècle.

Denne produsenten lager også super vin av jacquère og mondeuse

Før han vendte hjem igjen, og etter ønologstudier i Dijon, jobbet han nemlig på toppeiendommer som Ch. Gilette i Sauternes, Domaine Tempier i Bandol og Ridge i California.

 

Fra 2009 har han viet mesteparten av sin tid til kunnskapen om druesorter, ampelografi, og hevder han kan kjenne igjen et hundretalls forskjellige druesorter ved å studere bladverk og øvrig fysikk.  

Han har bedrevet nitid detektivarbeid i folks hager på jakt etter utdøende druesorter. Denne jakten har resultert i blant annet 150 planter av den røde druesorten mècle som var ansett som tapt. Nicolas Gonin er den eneste som produserer vin av denne druen og den første vinen er på trappene. Kanskje kommer den til Norge?

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Nicolas Gonin Altesse Isère 2016

Produsent:
Dom. Nicolas Gonin
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Savoie
Pris:
319,00 kr
Varenummer:
3816701
89 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Nicolas Gonin Isère Persan 2017

Produsent:
Dom. Nicolas Gonin
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Savoie
Pris:
319,00 kr
Varenummer:
3753101
89 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Nicolas Gonin Brut Zéro 2018

Produsent:
Nicolas Gonin
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Øvrige
Pris:
299,00 kr
Varenummer:
10228701
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen