Ukens vin
Topp rieslingkjøp

Topp rieslingkjøp

Denne rieslingen er i en klasse for seg. På alle måter.
Aase E. Jacobsen
30 September 2015 - 14:48

 

 

Weing. Schmitt Riesling Kalkmergel 2014 er et knallgodt kjøp. Her får du utrolig god rieslingfrukt for pengene. Dessuten et mineralpreg som du normalt må godt over to hundre kroner for å finne. Denne superkule vinen passer perfekt til en lang rekke retter. Selvsagt alt av tilberedte sjømatretter, men også grønnsaksretter.

Biodynamisk sertifisert

Karakteren får den fra det kalkholdige jordsmonnet, som navnet antyder. Den er gjæret kun med druenes egne gjærsopper og har ellers fått være i fred i de seks ukene denne prosessen tok. Deretter har vinen tilbrakt 5-6 måneder på bunnfallet hvilket bidrar med fedme og samtidig beskytter mot oksidasjon.

Den er dessuten biodynamisk sertifisert, og siden denne produsenten putter de fleste korta i en bunke og lager én vin av sine rieslingdruer, er prisen ekstra gunstig. Når det er sagt, lager de også et par pinot noir-er og i veldig små kvanta en musserende vin uten svovel. Samt to oransjeviner, men ingen av disse er i salg i Norge. Disse blir imidlertid med på Rawfair - eldorado for naturvinprodusenter og -elskere når den kommer til Berlin 29. november i år.

Les om hvilke følelser naturvin kan virvle opp

Bak dette vidunderet av en riesling står det unge vinmakerparet Daniel og Bianka Schmitt som siden 2012 har laget Weingut Schmitts viner.

Bianka og Daniel.

 

Før Biankas inntreden het vingården Peter Schmitt und Sohn. Pappa Peter er fortsatt med og mamma Gabi og søsteren Diana jobber i restauranten (gutsschänke) på gården.

Druer i 235 år

Før Daniel overtok ansvaret for vinkjelleren som 22-åring hadde han jobbet for både Schäfer-Fröhlich, Ploder-Rosberg og Jackson Estate på New Zealand.

Daniel og Bianka som også er vinmakerutdannet, sørget samtidig for at vingårdens produkter er Demeter-sertifisert som er den internasjonale merkingen for biodynamisk framstilling. De har «Økologisk - uten alt» som slogan.

Vingården på 16 hektar i Flörsheim-Dalsheim i Rheinhessen har vært drevet av familien i samfulle 235 år. Den naturlige tilnærmingen startet i 2007.

Jordsmonnet er som vinnavnet antyder kalkholdig.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her