Ukens vin
Utvid ditt vinrepertoar med dette svært gode vinkjøpet

Utvid ditt vinrepertoar med dette svært gode vinkjøpet

Vinen som finnes i både rød og hvit utgave, kommer nemlig fra Douro i Portugal og med en prislapp på drøyt 150 kroner garanterer de veldig god vinvaluta.
Aase E. Jacobsen
15 Januar 2019 - 13:45
 
 

Bota Velha Douro Tinto 2017 og Bota Velha Douro Branco 2017 er to alen av samme slag, men ulik farge.

Produsent er João Silva e Sousa som startet sin karriere i 1990 som vinmaker for portvinshuset Offley Forrester og senere for Sogrape – kjent blant annet for sine bordviner som Ferrerinha og Barca Velha.

Dette ga ham en inngående kjennskap til Douros vinlandskap, og valg av navn da han startet opp sitt eget selskap, var visstnok lett. For støvlene hans var blitt velbrukte av å traske rundt på jakt etter gamle vinmarker.

Første årgang av dette prosjektet som altså har funnet veien helt til Norge, teller 25.000 flasker av den røde og 10.000 flasker av den hvite. Han lager også to viner med utgangspunkt i veldig gamle parseller, og da i et lite antall. Disse er altså ikke i salg her.

Douro-dalen her ved Mesao Frio, Vila Real, skjuler en rekke skatter i form av gamle vinmarker. Foto: Luis Costa

Både den hvite og den røde er laget av en solid miks av ulike druesorter som tradisjonen er i Douro. Det gir både aromatisk kompleksitet samtidig som de ulike druene bidrar forskjellig til blandingen når det kommer til syrefriskhet, struktur og evne til å bringe fram toner fra det unike jordsmonnet i Douro. Derfor framstår sågar den røde vinen som mineralsk. Som en tørr og saftig portvin, men selvsagt uten tilsatt alkohol.

Den hvite er ikke overraskende enda mer aromatisk med toner som gjør at den skiller seg ut. Lang fra både riesling og chablis, men med både mineral- og saltpreg samt god syrefriskhet som gjør den til en veldig god kandidat når sjømat skal på bordet. Men prøv den for all del til vegetar.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her