Drikke
Ultraklassiske bordeauxviner

Ultraklassiske bordeauxviner

Utvalget av viner fra Bordeaux-appellasjonen St. Julien er akkurat nå veldig godt.
Aase E. Jacobsen
19 September 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Saint Julien er en av favorittkildene for cabernetdominerte viner. I ultraklassiske åganger som 2008 og 2010 stråler vinene ekstra godt. Relativt kjølige forhold gir en uttalt renhet i solbær- og mineralkarakteren samtidig som syren er frisk og tanninene faste.

Halv pris

Aller beste kjøpet er Croix de Beaucaillou 2008 (3197), en klassisk elegant og småkompleks vin med årgangens kjølige karakter inntakt. En vin som tåler fint 10 års lagring. Dette slottet har samme eier som Ducru-Beaucaillou og er nabo til Léoville-Barton.

Les mer om Ducru-Beaucaillou

Med andre ord, et veldig godt utgangspunkt, men til under halve prisen av «storebror» som ikke har vært på det norske markedet siden 2004-årgangen, da lå den for øvrig på drøyt 700 kroner.

For kjelleren

En annen 2008-er som byr på mye for pengene er Ch. Saint-Pierre 2008 (90634). Selv om det er to år siden jeg smakte den sist, er den garantert fortsatt ung og med slottets karakteristiske robuste stil. 

Den finnes for øvrig også i en enda mer tilgjengelig årgang, Ch. Saint-Pierre 2004 (53270).

2010 har mye til felles med 2008 på grunn av den kjølige karakteren takket være store forskjeller mellom dag- og nattemperaturer. Mens vekstsesongen var ekstra lang i 2008, var den mye tørrere og varmere i 2010 hvilket ga høyere potensiell alkohol og tannininnhold i druene. 

Generelt antas 2010 å ha mer å gå på, men begge årganger vil ha stor glede av å puttes i kjelleren.

Prisøkning

Ch. Langoa Barton 2010 (6970)er en strålende utgave, robust og konsentrert god konsentrasjon, flott syre, veldig god frukt, fast og god utover, frisk og lang, god fedme i finishen.
Ch. Branaire Ducru 2010 (4240)som har opplevd en ganske kraftig prisøkning (47 prosent) siden Ch. Branaire Ducru 2008 (1559) kom på markedet i fjor høst.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene
Dagens rett
Kremet jordskokksuppe med blåskjell

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene

Jordskokk er sammen med blåskjell blant vinterens delikatesser. Når de kombineres, blir det ekstra mye smakskraft og dermed en aldri så liten fest.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du perfekt drikke til lutefisken
Tester
Drikke til lutefisk

Slik velger du perfekt drikke til lutefisken

Hvis du har lyst til å prøve noe nytt til lutefisken, eller ønsker deg flere alternativer så får du vite alt du trenger her

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata
Dagens rett

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata

Nå senhøstes blir det ofte mange tunge middager - dagens rett av kalkunfilet med italiensk vri er derfor perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her