Drikke
Ultraklassiske bordeauxviner

Ultraklassiske bordeauxviner

Utvalget av viner fra Bordeaux-appellasjonen St. Julien er akkurat nå veldig godt.
Aase E. Jacobsen
19 September 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Saint Julien er en av favorittkildene for cabernetdominerte viner. I ultraklassiske åganger som 2008 og 2010 stråler vinene ekstra godt. Relativt kjølige forhold gir en uttalt renhet i solbær- og mineralkarakteren samtidig som syren er frisk og tanninene faste.

Halv pris

Aller beste kjøpet er Croix de Beaucaillou 2008 (3197), en klassisk elegant og småkompleks vin med årgangens kjølige karakter inntakt. En vin som tåler fint 10 års lagring. Dette slottet har samme eier som Ducru-Beaucaillou og er nabo til Léoville-Barton.

Les mer om Ducru-Beaucaillou

Med andre ord, et veldig godt utgangspunkt, men til under halve prisen av «storebror» som ikke har vært på det norske markedet siden 2004-årgangen, da lå den for øvrig på drøyt 700 kroner.

For kjelleren

En annen 2008-er som byr på mye for pengene er Ch. Saint-Pierre 2008 (90634). Selv om det er to år siden jeg smakte den sist, er den garantert fortsatt ung og med slottets karakteristiske robuste stil. 

Den finnes for øvrig også i en enda mer tilgjengelig årgang, Ch. Saint-Pierre 2004 (53270).

2010 har mye til felles med 2008 på grunn av den kjølige karakteren takket være store forskjeller mellom dag- og nattemperaturer. Mens vekstsesongen var ekstra lang i 2008, var den mye tørrere og varmere i 2010 hvilket ga høyere potensiell alkohol og tannininnhold i druene. 

Generelt antas 2010 å ha mer å gå på, men begge årganger vil ha stor glede av å puttes i kjelleren.

Prisøkning

Ch. Langoa Barton 2010 (6970)er en strålende utgave, robust og konsentrert god konsentrasjon, flott syre, veldig god frukt, fast og god utover, frisk og lang, god fedme i finishen.
Ch. Branaire Ducru 2010 (4240)som har opplevd en ganske kraftig prisøkning (47 prosent) siden Ch. Branaire Ducru 2008 (1559) kom på markedet i fjor høst.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her