35 meter under jorden, i BlaafarvevÊrkets koboltgruver, fÄr gruveosten sin unike karakter. En spennende nyhet som har oppstÄtt i samarbeid med en lokal aktÞr, Eiker GÄrdsysteri.
FÞr var det kobolten som gjorde BlaafarvevÊrket kjent. I sin tid sto bedriften for 80 prosent av verdensmarkedet. NÄ er BlaafarvevÊrket en kulturinstitusjon med kunstutstillinger og restaurantdrift pÄ programmet. Hva er ikke mer naturlig enn at det er osten fra egne gruver som serveres gjester fra inn- og utland.
- Mat er ogsÄ kultur, derfor satser vi pÄ Ä servere hjemmelaget mat til vÄre gjester. Gruveosten er den nye attraksjonen, sier Helle Mikkelsen, markeds- og informasjonsansvarlig. Hun opplyser at BlaafarvevÊrket legger vekt pÄ Ä tilby sine besÞkende varierte opplevelser for alle sanser.
- Som et ledd i denne utviklingen ble ideen om modning av ost i gruvene unnfanget. Dette er en kjent metode i flere land, og forholdene ligger godt til rette for dette i Koboltgruvene. Den aktuelle gruvegangen ligger 200 meter inne i fjellet og cirka 35 meter under jorden og holder en luftfuktighet pÄ nÊr 100 prosent - noe som er svÊrt gunstig for modning av ost, sier Mikkelsen.
- Ostene fra Eiker GÄrdsysteri er uten tilsetningsstoffer og passer godt inn i matkonseptet som BlaafarvevÊrket har stÄtt for i over 30 Är. Eiker GÄrdsysteri legger stor vekt pÄ dyrevelferd og her blir bÄde kuer og ost behandlet med omtanke og kjÊrlighet. Det gir god smakfull hÄndverksost med sÊrpreg, sier Mikkelsen.
- Fra 2000 til 2002 reiste vi pÄ kurs og studieturer til Italia, Sveits og Frankrike. Vi har hatt besÞk av osteprodusenter fra Sveits, som har hjulpet oss mye. Og det var der vi kjÞpte utstyret fra, sier de tre kvinnene.
Det var i mars 2003 de startet opp, etter to Ärs prÞveproduksjon var Hvit Eikerost og Holtefjell de to fÞrste ostesortene, dÞpt etter kommunens vakre natur.

Det er kun melk fra egne kuer som brukes i osteproduksjonen. Ferdigproduktene er delikatesseoster som markedsfĂžres under egne merker: Hvit Eiker, Holtefjell, Mutchli, Tilsiter og Camembert.
- I tillegg lager vi Lacticost og ferskost med krydder og urter. Vi vil kontinuerlig prÞve ut nye oppskrifter, reklamerer de ysterne. GÄrdsysteriet har sitt eget gÄrdsutsalg, hvor de selger egenproduserte oster.
- Og sÄ selger vi en lang rekke produkter for smÄskalaprodusenter. Vi har alt fra bakerovnsbrÞd til egg, urter, krydder, saft og bÊrgeléer til spekemat fra gÄrdsprodusenter i nÊromrÄdet, forteller Sando og Dahlen.

- NÄ har vi riktig PH-verdi. Den skal vÊre mellom 6,20 - 6,30. Og innen i morgen 5,20, sier Anne Marie Sando. Hun myser pÄ mÄleinstrumentet og viser en manuell «harpe» som brukes til Ä skjÊre den geléaktige massen i passelige ostekorn pÄ 1,5 centimeters kuber.
- Jo fastere osten skal vÊre, dess finere mÄ vi skjÊre kornene, forklarer hun.
De tre eierne i AS-et har to ansatte. En av dem er Sissel Grimnes, som denne formiddagen var med Ă„ produsere dusinvis av nye oster av merke Hvit Eiker.
- Ostemassen ble tappet over i former med sil i en stor tank for Ä fÄ mysen ut, forteller hun.
Per Är produserer Eiker GÄrdsysteri 120.000 liter melk til osteproduksjon. Det har blitt bÄde gull- og sÞlvmedaljer. Holtefjell har fÄtt bÄde gull og sÞlvmedalje under Landsutstillinga for gardsost, og er en elsket ost hos mange stjernerestauranter. Den faste lagringsosten med rÞdkittskorpe modnes i minst seks mÄneder og er holdbar i to Är. Osten kan kjÞpes original, vellagret, eller gruvelagret. Det er altsÄ denne som nÄ gÄr under navnet Gruveost.
Tilsiteren som er en rÞdkittost har fyldig smak. Den er halvfast, har smÄ hull og egner seg godt til bÄde matlaging og pÄ ostebordet. Den modnes i tre mÄneder og er holdbar i cirka ett Är. Mutschli derimot er en halvfast utgave med sveitsisk preg. Den gir en rik og pikant smak uten Ä bli for sterk for norske ganer.
Den passer utmerket pÄ smÞrbrÞd og som racletteost i festlig lag. Fem av Eiker GÄrdsysteris oster gÄr under gruppen hvite muggoster. Hvit Eiker er en halvfast hvitmuggost med en ren og mild smak. Og sÄ er det Hvit Eiker med karve og Hvite Eiker med hvitlÞk. Camemberten tilhÞrer samme kategori. Det gjÞr ogsÄ Berbrie-ostene som modnes noe lengre.