Unik og velsmakende sjanse

På et pol nær deg finnes det noen vinperler som ikke bare gir velsmak, men også er en glimrende måte å bli kjent med en nesten glemt fase av vinhistorien.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Det er madeira det handler om, og spesielt Cossart Gordon, som med sine i alt fire produkter i basisutvalget gir en flott introduksjon til denne oversette vinstilen.
representerer hver sin drue og dermed hver sin vinstil. Og det til en latterlig lav pris.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Topp til ost
De tre første viser sine respektive druer på en sammenlignbar måte all den tid alderen er identisk. Dermed kan du "studere" og sammenligne druenes ulike karakter og grad av sødme. Verdelho er den tørreste av de tre rent teknisk, men også smaksmessig. Derfor er den deilig å nyte alene, eller til assortert ost, den har nok sødme til å ta så vel tørre som godt modne myke oster.

Bual -en er litt søtere, men fortsatt ikke så søt at den er en typisk dessertvin. Deilig alene eller sammen med smaksrik fingermat, gjerne godt krydret, samt selvsagt ost.

Billig 50-åring
Med malmsey (malvasia) er vi oppe i tilstrekkelig sødme til at vi kan hente frem en kake med krem og nøtter. Den flotte fruktigheten og innslaget av tørket frukt er en veldig god match til slike godsaker. Men for all del - den har nok raffinement til å kunne nytes alene. Og er det godt alternativ for den som synes de to andre blir i syrligste laget.

Mange vil kanskje si at 5 år gammel utgave ikke er "ekte" madeira, for da bør den være skikkelig gammel. Og ja, det stemmer at madeira har et enormt, nærmest uendelig lagringspotensial. De eldste varene begynner imidlertid å bli sjeldne, og ikke minst dyre. Men en femtiåring til 1350 kroner er ikke noe å si på. Den er laget av den "tørreste" druen, sercial , og selv om den oppleves knusktørr har den fortsatt 56 gram sukker pr liter.

Skånsom pasteurisering
Det er den heftige syren som kjennetegner vellagret madeira som forklarer forholdet. Etter 46 år i fat og resten i flaske er denne sercialen fortsatt imponerende ungdommelig frisk og slank, og ikke minst konsentrert i smaken. Definitivt en madeira for viderekomne og ikke noe du nyter i store mengder.

Cossart Gordon benytter seg av canteiro-metoden som er den mest raffinerte av de tre "pasteuriserings"-teknikkene som brukes for madeira. Vinen modnes i store eikefat på loftet i Cossart Gordons varehus i Funchal. Sola som steker på takene sørger for å varme opp madeiraen jevnt og skånsomt samtidig som vinen oksiderer på en kontrollert måte.

Lang prosess
Fatene flyttes fra "tørkeloftet" og nedover i etasjene etter hvert som tiden går, og avhengig av hvilken madeira-stil det skal bli. Denne prosessen kan pågå i inntil 100 år, og det er den som gir vellagret madeira dens unike karakter. Etter fem år har vinen ennå ikke sluppet taket på sin fruktighet, som i de tre yngste utgavene.

Cossart Gordon som i dag eies av portvinshuset Symington, kaller seg den eldste utskiper av madeira. Da huset ble etablert i 1745 var madeira en etterspurt vare i store deler av den "nye verden", og spesielt i Nord-Amerika. Rundt 1850 stod Cossart Gordon alene for 50 prosent av eksporten fra Madeira og mye havnet over dammen takket være innehaverens nære kontakter. Den nye amerikanerne var så forlibt i denne drikken at de beste utgavene sågar ble kalt "American madeira". Det sies at det var madeira det ble skålt i da Uavhengighetserklæringen ble undertegnet 4. juli 1776.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Cossart Gordon Bual Madeira 5 Years Old

Produsent:
Cossart Gordon
Utvalg:
Basisutvalg, kategori 6
Volum:
0.370l
Land:
Portugal
Område:
Pris:
99,00 kr
Varenummer:
8033501
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Cossart Gordon Verdelho 5 Years Old

Produsent:
Symington
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.380l
Land:
Portugal
Område:
Madeira
Pris:
129,90 kr
Varenummer:
1223402
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Cossart Gordon Malmsey Madeira 5 Years old

Produsent:
Madeira Wine Company
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.500l
Land:
Portugal
Område:
Madeira
Pris:
189,90 kr
Varenummer:
1062702
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Cossart Gordon Sercial 1960

Produsent:
Madeira Wine Company
Utvalg:
Basisutvalg (Fullsortiment)
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Pris:
1 350,00 kr
Varenummer:
1061901
91 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen