Godbiter i pollisten
Unn deg litt luksus fra Bordeaux i ferien

Unn deg litt luksus fra Bordeaux i ferien

Vi snakker om en virkelig lekkerbisken av en bordeaux som etter et par timer i karaffel skinner som sola du kanskje fortsatt venter på.
Aase E. Jacobsen
14 Juli 2016 - 17:00

Ung bordeaux midt i juli, er det mulig, tenker du kanskje? Og ja, det er det absolutt for strålende Clos du Jaugeuyron Margaux 2012 er så elegant som en bordeaux kan bli. Den har nydelig frukt, god friskhet og flotte finkalibrerte tanniner. At den er så innsmigrende allerede, betyr ikke at den mangler lagringsevne. Tvert om. Den holder sikkert i 10 år i en god kjeller.

Også mer budsjettvennlige utgaver

2012 er nemlig en såkalt «klassisk» årgang som vil videreutvikle sin elegante karakter over tid.

Les mer om 2012-årgangen i Bordeaux her

Men antall flasker i Norge er mikroskopisk. Det finnes imidlertid en god løsning hos samme produsent, og til en lavere og mer feriebudsjettvennlig pris. Clos du Jaugueyron Petit Jaug Margaux 2012 har god fylde og frukt, tydelig jordsmonnspreg, god cabernetkarakter (selv om merlot er dominerende drue) og en lett sødme som gjør den ekstra drikkevennlig. Med 12,5 prosent alkohol passer den dessuten veldig godt til sesongen vi er inne i.

Gunstige priser

Det gjør også Clos du Jaugueyron Haut-Médoc 2013 som gir enda mer vin for pengene – spesielt overfor sommerlige menyer - med sin ungdommelige, saftige og sødmefylte stil.

Forskjellen på de to, bortsett fra årgangen, er at den siste får sine druer utenfor Margaux-grensene, derfor er også prisen lavere. Nærmere bestemt fra Macau, i sørøstlig retning, og tilhørende Haut-Médoc, men likevel med det for Margaux så typiske dype grusjordsmonnet.

Det er dette jordsmonnet som gjør Margaux og andre Médoc-appellasjoner så spesielle.

 

Uten slott

Fra samme eiendom kommer også Clos du Jaugueyron Margaux Nout 2012 som gir veldig god margauxfeeling for pengene til tross for at den har overvekt av merlot. Med sin lekre karakter av mørkere bær og jordsmonn, gode fylde og elegante avslutning overbeviste den i alle fall meg.

Michel Theron og Stéphanie Destruhaut.

Om denne produsenten er helt ukjent for deg, er du ikke alene. For Michel Theron og Stéphanie Destruhaut har bare holdt på siden 1993. Da kjøpte de en bitteliten (0,4 hektar), men veldig gammel parsell i Margaux som grenser til Ch. Palmer. Fra den dagen var det “slottsløse” paret en sjelden fugl i dette ytterst tradisjonsrike miljøet i slottstette Médoc.

Nå også biodynamisk

Det er ikke godt å si om det er med hensikt, men på nettsidene deres vises det et bilde av en stable med planker i et skogholt.

Jaugueyrons vinkjeller er litt mer enn en stabel med planker.

Uansett om de har slott eller ei, er det vinene som er interessante. I 1999 kjøpte de parseller Arsac og Macau og ble utover 2000-tallet lagt merke til av toneangivende vinekspertise som La Revue du Vin de France, Guide Hachette, Decanter og Robert Parker.

Siden 2012 er vinene deres sertifisert økologisk og siden 2015-årgangen også biodynamisk. Det betyr at vinene er spontangjæret og med svært lave svovelnivåer. Andelen nye barriques varierer fra 75 prosent for toppvinen til 25 prosent for de andre.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet
Godbiter i pollisten

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet

Den og normalutgaven finnes sågar i 120 polutsalg, forresten sammen med godbiter fra samme bunnsolide og tradisjonsrike produsent.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar
Worlds50Best Bars 2021

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar

I årets kåring av Worlds50Best Bars er det Tayēr + Elementary som får aller mest oppmerksomhet. Monica Berg og Alex Kratena sitt felles mesterverk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Tilbake til gamle høyder med super konsentrasjon til prisen
+
Ukens vin

Tilbake til gamle høyder med super konsentrasjon til prisen

Denne rødvinen har vært med oss siden slutten av 90-tallet. Og etter noen svakere årganger, har den hentet seg heftig inn igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Øst møter vest i glasset – og på tallerkenen
Bar
Haipai i Oslo

Øst møter vest i glasset – og på tallerkenen

Haipai er inspirert av 1920-tallets Shanghai da «øst møtte vest». Men referansen er også gyldig for det faktum at Torggata Botaniske har ekspandert til Frogner. Og det med helt unike smakskombinasjoner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet
Godbiter i pollisten

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet

Den og normalutgaven finnes sågar i 120 polutsalg, forresten sammen med godbiter fra samme bunnsolide og tradisjonsrike produsent.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar
Worlds50Best Bars 2021

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar

I årets kåring av Worlds50Best Bars er det Tayēr + Elementary som får aller mest oppmerksomhet. Monica Berg og Alex Kratena sitt felles mesterverk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne retten kan serveres når som helst på døgnet
Dagens rett
Omelett á la Mexico

Denne retten kan serveres når som helst på døgnet

Uansett når på dagen du velger å spise middag vil dagens tips til en rask omelett gi deg varm og god magefølelse. Spesielt dersom du hiver på ekstra salsa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Bli med på en 8-viners reise gjennom det moderne, fruktige Spania
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking: 8. februar i Oslo

Bli med på en 8-viners reise gjennom det moderne, fruktige Spania

Spanske viner er ikke lenger som før. Bli kjent med anførerne av det nye, ueikede Spania gjennom 8 herlige "nær druen"-opplevelser

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En pai som denne gjør kål på det du måtte ha av rester etter helgen
Dagens rett
Verdens beste eggepai

En pai som denne gjør kål på det du måtte ha av rester etter helgen

For under et tykt dekke av egg, fløte og parmesan får det meste nytt liv. Og du blir god og mett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Tilbake til gamle høyder med super konsentrasjon til prisen
+
Ukens vin

Tilbake til gamle høyder med super konsentrasjon til prisen

Denne rødvinen har vært med oss siden slutten av 90-tallet. Og etter noen svakere årganger, har den hentet seg heftig inn igjen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her