Godbiter i pollisten
Unn deg litt luksus fra Bordeaux i ferien

Unn deg litt luksus fra Bordeaux i ferien

Vi snakker om en virkelig lekkerbisken av en bordeaux som etter et par timer i karaffel skinner som sola du kanskje fortsatt venter på.
Aase E. Jacobsen
14 Juli 2016 - 17:00

Ung bordeaux midt i juli, er det mulig, tenker du kanskje? Og ja, det er det absolutt for strålende Clos du Jaugeuyron Margaux 2012 er så elegant som en bordeaux kan bli. Den har nydelig frukt, god friskhet og flotte finkalibrerte tanniner. At den er så innsmigrende allerede, betyr ikke at den mangler lagringsevne. Tvert om. Den holder sikkert i 10 år i en god kjeller.

Også mer budsjettvennlige utgaver

2012 er nemlig en såkalt «klassisk» årgang som vil videreutvikle sin elegante karakter over tid.

Les mer om 2012-årgangen i Bordeaux her

Men antall flasker i Norge er mikroskopisk. Det finnes imidlertid en god løsning hos samme produsent, og til en lavere og mer feriebudsjettvennlig pris. Clos du Jaugueyron Petit Jaug Margaux 2012 har god fylde og frukt, tydelig jordsmonnspreg, god cabernetkarakter (selv om merlot er dominerende drue) og en lett sødme som gjør den ekstra drikkevennlig. Med 12,5 prosent alkohol passer den dessuten veldig godt til sesongen vi er inne i.

Gunstige priser

Det gjør også Clos du Jaugueyron Haut-Médoc 2013 som gir enda mer vin for pengene – spesielt overfor sommerlige menyer - med sin ungdommelige, saftige og sødmefylte stil.

Forskjellen på de to, bortsett fra årgangen, er at den siste får sine druer utenfor Margaux-grensene, derfor er også prisen lavere. Nærmere bestemt fra Macau, i sørøstlig retning, og tilhørende Haut-Médoc, men likevel med det for Margaux så typiske dype grusjordsmonnet.

Det er dette jordsmonnet som gjør Margaux og andre Médoc-appellasjoner så spesielle.

 

Uten slott

Fra samme eiendom kommer også Clos du Jaugueyron Margaux Nout 2012 som gir veldig god margauxfeeling for pengene til tross for at den har overvekt av merlot. Med sin lekre karakter av mørkere bær og jordsmonn, gode fylde og elegante avslutning overbeviste den i alle fall meg.

Michel Theron og Stéphanie Destruhaut.

Om denne produsenten er helt ukjent for deg, er du ikke alene. For Michel Theron og Stéphanie Destruhaut har bare holdt på siden 1993. Da kjøpte de en bitteliten (0,4 hektar), men veldig gammel parsell i Margaux som grenser til Ch. Palmer. Fra den dagen var det “slottsløse” paret en sjelden fugl i dette ytterst tradisjonsrike miljøet i slottstette Médoc.

Nå også biodynamisk

Det er ikke godt å si om det er med hensikt, men på nettsidene deres vises det et bilde av en stable med planker i et skogholt.

Jaugueyrons vinkjeller er litt mer enn en stabel med planker.

Uansett om de har slott eller ei, er det vinene som er interessante. I 1999 kjøpte de parseller Arsac og Macau og ble utover 2000-tallet lagt merke til av toneangivende vinekspertise som La Revue du Vin de France, Guide Hachette, Decanter og Robert Parker.

Siden 2012 er vinene deres sertifisert økologisk og siden 2015-årgangen også biodynamisk. Det betyr at vinene er spontangjæret og med svært lave svovelnivåer. Andelen nye barriques varierer fra 75 prosent for toppvinen til 25 prosent for de andre.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne
Dagens rett

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne

I dag serverer vi en rykende het, aromatisk og kremet søtpotetsuppe som får varmen til å bre seg i kroppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her