Utrydningstruet fe på bordet

De er få, men både melk og kjøtt er godt.

Den ble utkonkurrert av Norsk rødt fe på 60-tallet, og nå er det bare rundt 1000 renrasede dyr av Nordlandsfe igjen. Nå vil Roderick Sloan i Salten bringe rasen til heder og verdighet igjen. Og det via matbordet, skriver avisa NordSalten.

- Særlig kalvene til nordlandsfeet har veldig godt kjøtt, sier Sloan som har kommunen med på laget, og forhandler om støtte med fylkesmannen og Innovasjon Norge. Han vil gjøre feet til nisjeprodukt, slik han gjorde da han fikk kråkebolle inn på menyen hos restaurant NOMA i København og nedlagte Bagatelle i Oslo.

Nordlandsfe, eller Sidet Trønderfe og Nordlandsfe (STN), som er det offisielle navnet på rasen, har magert kjøtt med en anelse viltsmak. Melka inneholder imidlertid mer melk enn den fra NRF, og den egner seg derfor bedre til blant annet ost, yoghurt og is.

- Dersom dette faller i smak, kan det bidra til å redde rasen fra utrydding. Da berger vi også en del av nordnorsk tradisjon og kultur. Det handler om kultur, mat, reiseliv og merkevarebygging, sier Sloan.
- Jeg tror dette kan bli stort.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen