Vær obs på allergikere

Bjørkepollensesongen er i gang. Det er faktisk noe horeca-bransjen bør merke seg.

Det er nemlig slik at mange pollenallergikere får ubehag når de spiser nøtter, frukt og grønnsaker. Dette kalles kryssreaksjoner og oppstår fordi de allergifremkallende stoffene (proteinene) i pollen ligner på proteinene i maten.

Dette er ikke skremselspropaganda, men sannheten er at det i verste fall kan stå om livet.

Ubehag
Dersom gjesten eller kunden din får problemer, er det ikke nødvendigvis serveringen det er noe galt med. Personen kan rett og slett være allergiker. Derfor kan det være greit å vite litt om dette.

Og vær klar over at mange allergikere ikke vet at de er allergiske. Ubehaget oppleves ofte som kløe og hevelser i munn, nese, på lepper og i halsen. Litt mer sjeldne symptomer er utslett og kløe, astma og mage/tarmbesvær. Enda mer sjeldent er det at luftveiene tettes, men da begynner det å bli alvorlig.

Ekstra vanskelig
For å gjøre det ekstra vanskelig er det slik at noen pollenallergikere får reaksjoner på mat kun i pollensesongen, mens andre reagerer hele året. Folk som reagerer på bjørkepollen er særlig utsatt for å få problemer med nøtter, frukt og grønnsaker som kryssreagerer med pollen. De kan for eksempel reagere på epler, pærer, kiwi, rå gulrøtter og hasselnøtter.

Store forskjeller
Har en person bjørkepollenallergi kan vedkommende også få symptomer fra kryssreagerende næringsmidler når det er sesong for pollen fra or og hassel. På samme måte kan mennesker med allergi overfor or og hassel reagere på de samme næringsmidlene som ved bjørkepollenallergi.
 
Men det er store forskjeller på hvilke typer frukt og grønnsaker pollenallergikere reagerer på. Noen tåler røde epler bedre enn grønne epler, og enkelte tåler epler når de er skrelt. Det finnes imidlertid en liten, men god nyhet oppe i dette: De fleste tåler frukt og grønnsaker som er kokt, stekt eller hermetisert

Et tips i pollensesongen er altså å høre med kunder og gjester om de er allergiske. Det viser omtanke for kunden, men også kunnskap om problemstillingen. Slikt kalles service! Under finner du en del matvarer pollenallergikere kan reagere på.

Frukt       Grønnsaker                                                Nøtter
Aprikos    Gulrot                                                        Hasselnøtt
Plomme   Potetskall (når poteter skrelles)                   Mandel
Fersken   Selleri (både rå og kokt)                              Paranøtt
Kirsebær                                                                  Valnøtt
Moreller     
Kiwi     
Nektarin     
Pære     
Eple  

Foto: Pål Gleditsch

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen