Vær obs på allergikere

Bjørkepollensesongen er i gang. Det er faktisk noe horeca-bransjen bør merke seg.
Redaksjonen
23 April 2007 - 16:33

Det er nemlig slik at mange pollenallergikere får ubehag når de spiser nøtter, frukt og grønnsaker. Dette kalles kryssreaksjoner og oppstår fordi de allergifremkallende stoffene (proteinene) i pollen ligner på proteinene i maten.

Dette er ikke skremselspropaganda, men sannheten er at det i verste fall kan stå om livet.

Ubehag
Dersom gjesten eller kunden din får problemer, er det ikke nødvendigvis serveringen det er noe galt med. Personen kan rett og slett være allergiker. Derfor kan det være greit å vite litt om dette.

Og vær klar over at mange allergikere ikke vet at de er allergiske. Ubehaget oppleves ofte som kløe og hevelser i munn, nese, på lepper og i halsen. Litt mer sjeldne symptomer er utslett og kløe, astma og mage/tarmbesvær. Enda mer sjeldent er det at luftveiene tettes, men da begynner det å bli alvorlig.

Ekstra vanskelig
For å gjøre det ekstra vanskelig er det slik at noen pollenallergikere får reaksjoner på mat kun i pollensesongen, mens andre reagerer hele året. Folk som reagerer på bjørkepollen er særlig utsatt for å få problemer med nøtter, frukt og grønnsaker som kryssreagerer med pollen. De kan for eksempel reagere på epler, pærer, kiwi, rå gulrøtter og hasselnøtter.

Store forskjeller
Har en person bjørkepollenallergi kan vedkommende også få symptomer fra kryssreagerende næringsmidler når det er sesong for pollen fra or og hassel. På samme måte kan mennesker med allergi overfor or og hassel reagere på de samme næringsmidlene som ved bjørkepollenallergi.
 
Men det er store forskjeller på hvilke typer frukt og grønnsaker pollenallergikere reagerer på. Noen tåler røde epler bedre enn grønne epler, og enkelte tåler epler når de er skrelt. Det finnes imidlertid en liten, men god nyhet oppe i dette: De fleste tåler frukt og grønnsaker som er kokt, stekt eller hermetisert

Et tips i pollensesongen er altså å høre med kunder og gjester om de er allergiske. Det viser omtanke for kunden, men også kunnskap om problemstillingen. Slikt kalles service! Under finner du en del matvarer pollenallergikere kan reagere på.

Frukt       Grønnsaker                                                Nøtter
Aprikos    Gulrot                                                        Hasselnøtt
Plomme   Potetskall (når poteter skrelles)                   Mandel
Fersken   Selleri (både rå og kokt)                              Paranøtt
Kirsebær                                                                  Valnøtt
Moreller     
Kiwi     
Nektarin     
Pære     
Eple  

Foto: Pål Gleditsch

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her