Kaffe
Vant kaffe-NM på hjemmebane
Foto: (Frida Helgerud)

Vant kaffe-NM på hjemmebane

Trondheims mest kjente kaffebar Dromedar gjorde en sterk figur i kaffe-NM som i år fant sted i hjembyen. Det ble seier i både klassisk barista og brygging samt andreplass i brenning.
05 Mars 2019 - 14:29

Kaffe-NM består av i alt fire grener. Mest kjent er kanskje barista som enkelt forklart betyr å lage den perfekte espresso. I tillegg til en melkedrikk og en signaturdrikk. En signaturdrikk er en egenkomponert drikk med minimum en shot espresso. I løpet av 30 minutter skal det lages to av hver av alle. I år er det Adrian Berg (29) fra Ålesund, men som jobber som driftsansvarlig hos Dromedar i Trondheim som er best i denne klassen.

Ikke nok med at han er best til å lage espresso, han hadde sågar brent sin egen kaffe til konkurransen.

Nummer to og tre i denne øvelsen ble Bjørn Arne Læknes, Supreme Roastworks og Alexander Monsen, Norð.

Det norske kaffelandslaget består av årets NM-vinnere fv: Erlend Wessel-Berg, Adrian Berg, Simo Kristidhi og Ludvik Bonna Hopstock. Foto: Robert Magnussen

Kaffebryggegrenen går ut på å lage best mulig håndbrygget kaffe ved hjelp av Aeropress, V60, presskanne, Chemex eller annet bryggeutstyr. I tillegg skal deltakerne beskrive kaffeart, opphav og en personlig begrunnelse for valg av kaffe og bryggemetode. I år stakk Erlend Wessel-Berg (21), Dromedar Kaffebar av med seieren.

Dette er fysikkstudentens andre NM. Hva han er god for får han mulighet til når han skal representere Norge i World Brewers Cup 2019. Odd-Steinar Tøllefsen er vår eneste verdensmester i denne grenen.

Simo Kristidhi under finalen i kaffebrenning. Foto: Frida Helgerud

I World Barista Championship har vi to verdensmestre fra før av, Robert Thoresen og Tim Wendelboe. Om Adrian Berg som skal representere Norge i årets VM, kan gjøre noe med det, gjenstår altså å se.

Mens årets beste kaffebrenner er Simo Kristidhi (44), Solberg & Hansen, gikk andreplassen til Idar Andre Ellingsen, Pala Kaffebrenneri i Trondheim. Dette er den mest krevende grenen siden konkurransen går over tre dager og deltakerne skal brenne totalt fire ulike kaffer, én single orgin og tre ulike kaffer til en blend.

Også her har Norge en verdensmester med Audun Sørbotten i 2015.

I grenen Cup tasting har ikke Norge ennå noen verdensmester, men det kan kanskje Ludvik Bonna Hopstock, Fuglen Coffee Roasters gjøre noe med, for han drar til VM for Norge.

Denne grenen er den minst opplagte, for her står deltakerne foran et bord med 8x3 kopper med filterkaffe. De tre koppene blir stilt opp i triangler, hvor hvert triangel består av to kopper som er like og én ulik. Deltakerne skal ved hjelp av smak og luktesans identifisere flest mulig ulike. Om flere klarer å identifisere like mange, vinner den som har best tid. Konkurransen blir arrangert med innledende runde, semifinale og finale.

Her sikrer Ludvik Bonna Hopstock førsteplassen i grenen Cup tasting. Foto: Frida Helgerud

Årets kaffe-NM var veldig mannsdominert. Eneste kvinne på pallen ble Vilde Lützov-Holm, Solberg & Hansen i klassen Cup tasting.

Bak arrangementet står SCA Norway og Norsk Kaffeinformasjon. SCA står for Specialty Coffee Association, og er en ideell medlemsbasert organisasjon med nettverk i mer enn 70 land. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her