Erlend Wessel-Berg fra Trondheim vant førsteplassen i kaffebrygging.
Erlend Wessel-Berg fra Trondheim vant førsteplassen i kaffebrygging. (Foto: Frida Helgerud)

Vant kaffe-NM på hjemmebane

Trondheims mest kjente kaffebar Dromedar gjorde en sterk figur i kaffe-NM som i år fant sted i hjembyen. Det ble seier i både klassisk barista og brygging samt andreplass i brenning.

Kaffe-NM består av i alt fire grener. Mest kjent er kanskje barista som enkelt forklart betyr å lage den perfekte espresso. I tillegg til en melkedrikk og en signaturdrikk. En signaturdrikk er en egenkomponert drikk med minimum en shot espresso. I løpet av 30 minutter skal det lages to av hver av alle. I år er det Adrian Berg (29) fra Ålesund, men som jobber som driftsansvarlig hos Dromedar i Trondheim som er best i denne klassen.

Ikke nok med at han er best til å lage espresso, han hadde sågar brent sin egen kaffe til konkurransen.

Nummer to og tre i denne øvelsen ble Bjørn Arne Læknes, Supreme Roastworks og Alexander Monsen, Norð.

Det norske kaffelandslaget består av årets NM-vinnere fv: Erlend Wessel-Berg, Adrian Berg, Simo Kristidhi og Ludvik Bonna Hopstock. Foto: Robert Magnussen

Kaffebryggegrenen går ut på å lage best mulig håndbrygget kaffe ved hjelp av Aeropress, V60, presskanne, Chemex eller annet bryggeutstyr. I tillegg skal deltakerne beskrive kaffeart, opphav og en personlig begrunnelse for valg av kaffe og bryggemetode. I år stakk Erlend Wessel-Berg (21), Dromedar Kaffebar av med seieren.

Dette er fysikkstudentens andre NM. Hva han er god for får han mulighet til når han skal representere Norge i World Brewers Cup 2019. Odd-Steinar Tøllefsen er vår eneste verdensmester i denne grenen.

Simo Kristidhi under finalen i kaffebrenning. Foto: Frida Helgerud

I World Barista Championship har vi to verdensmestre fra før av, Robert Thoresen og Tim Wendelboe. Om Adrian Berg som skal representere Norge i årets VM, kan gjøre noe med det, gjenstår altså å se.

Mens årets beste kaffebrenner er Simo Kristidhi (44), Solberg & Hansen, gikk andreplassen til Idar Andre Ellingsen, Pala Kaffebrenneri i Trondheim. Dette er den mest krevende grenen siden konkurransen går over tre dager og deltakerne skal brenne totalt fire ulike kaffer, én single orgin og tre ulike kaffer til en blend.

Også her har Norge en verdensmester med Audun Sørbotten i 2015.

I grenen Cup tasting har ikke Norge ennå noen verdensmester, men det kan kanskje Ludvik Bonna Hopstock, Fuglen Coffee Roasters gjøre noe med, for han drar til VM for Norge.

Denne grenen er den minst opplagte, for her står deltakerne foran et bord med 8x3 kopper med filterkaffe. De tre koppene blir stilt opp i triangler, hvor hvert triangel består av to kopper som er like og én ulik. Deltakerne skal ved hjelp av smak og luktesans identifisere flest mulig ulike. Om flere klarer å identifisere like mange, vinner den som har best tid. Konkurransen blir arrangert med innledende runde, semifinale og finale.

Her sikrer Ludvik Bonna Hopstock førsteplassen i grenen Cup tasting. Foto: Frida Helgerud

Årets kaffe-NM var veldig mannsdominert. Eneste kvinne på pallen ble Vilde Lützov-Holm, Solberg & Hansen i klassen Cup tasting.

Bak arrangementet står SCA Norway og Norsk Kaffeinformasjon. SCA står for Specialty Coffee Association, og er en ideell medlemsbasert organisasjon med nettverk i mer enn 70 land. 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen