Vårfest for jentene

Ukens rett med tilhørende viner passer godt for vårens jentelag. Men noen av gutta kan også tenkes å sette pris på kombinasjonene.
Redaksjonen
01 April 2000 - 20:03

Slutten på vintergrønnsakene som gulrot, sellerirot og purre som har fått fint selskap av jordskokk. Sammen med våryr kylling. Da behøver vi ikke pøse på med mye krydder men la ingrediensene få snakke for seg. Piffen settes med en enkel men frisk saus, som du også kan servere den som passer på linjene. Hørte jeg jentelag?

Til en slik rett søker vi primært blant hvite viner. Selv om vi har med kjøtt, er tilberedningen vel så mye i retning fisk. Kokte grønnsaker, smørsteking, hvitvinssaus. Og vi tenker på klassiske viner, og da havner vi selvsagt i Frankrike.

Vi går til Burgund hvor chardonnay er hvitvinsdruen par excellence og hvor druen sammen med jordsmonnet får snakke sammen uten at fataromaer tar all oppmerksomheten. For dominerende fatpreg ønsker vi ikke til en slik rett.

Den perfekte match fant vi i en eksklusiv vin: Meursault Les Genevrières 1er Cru 1996 fra en produsent som heter Louis Jadot. Meursault er landsbyen som gir noen av de deiligste utgavene av chardonnay på denne jord. Og vinmarken Les Genevrières gir noen av de meste elegante Meursault''ene overhodet. 1996-årgangen er også en av de aller beste fra den kanten, så forholdene ligger vel til rette for at det er noe godt i flasken. Denne versjonen koster kroner 431 (varenr. 31613, bestillingsutvalget) og gir tro det eller ei, vanvittig mye vin for pengene: Stor kompleksitet og eleganse i så vel duft som smak med smør, nøtter, eik, mineraler, tropisk frukt og nydelig chardonnaypreg og balanse mellom syrer og frukt. Og fataromaene er så utrolig godt integrert i vinen at de knapt nok kjennes. Men dette er nok en så høy prisklasse at de fleste aldri kunne tenke seg å bruke så mye på en flaske vin. Ikke en gang halvparten. Og i hvert fall ikke hvis festen strekker seg langt ut i de små timer, som den så ofte gjør.

Derfor er burgunder nummer to av det rimeligere slaget. Ikke så fornem selvsagt, men hederlig på alle måter: Clos du Château 1994 fra Château de Meursault kr 180 (varenr. 34759, basisutvalg). Den tilhører ikke appellasjonen Meursault siden den kommer fra vinmarker utenfor grensene. Her er jordsmonnet mye rikere og tyngre enn i Meursault som alltid gir svært mineralske viner med stor eleganse. Clos du Château 1994 er likevel en vellaget vin med en fin duft som byr på flint, sitrus, fat og smør. Smaken er rund med fin friskhet og fin avslutning. En god matvin. Og til retten passer den godt.

Når vi ikke drikker hvite burgundere til retter av dette slaget, blir det gjerne en hvit bordeauxvin. De enkleste hvitvinene derfra er fruktige og helt uten nærkontakt med tre. Når du beveger deg opp mot 150 kroner og over øker kompleksiteten i vinen og fatet spiller en større rolle i modningen av vinen. Her er imidlertid druene helt andre, hovedsakelig sauvignon blanc og sémillon. Den første gir friskhet og frukt. Sistnevnte gir fedme og fylde. Og er veldig glad i eik.

Domaine de la Solitude er en meget solid representant for de mellomdyre hvite bordeauxer. Den er laget av mesteren selv, Bernard Olivier som er mest kjent for Domaine du Chevalier. Som finnes både i rød og hvit utgave men som er svært ettertraktet og derfor ikke fast lagervare. Domaine de la Solitude derimot finnes nå i 1996 (varenr. 32322, bestillingsutvalget) som er en meget elegant vin med flott mineralkarakter og tydelig sauvignonpreg samt noe fat, smør og karamell i duften. Smaken er fruktig og frisk, elegante syrer som balanserer godt mot frukten og fatpreget, ettersmaken er lang med god friskhet. En besnærende vin som blir litt for lett til retten, den vil heller ha fisk og skalldyr med saus enn kylling.

Men alle liker ikke hvitvin. Vi har derfor en rød på lur. Og en skikkelig rimelig en: Gjengangeren Château St. André Côte-du-Rhône i 97-årgang (varenr. 6625, basisutvalg) til korner 86,30 er akkurat slik en rødvin til denne retten må være. Behagelig saftighet og fin friskhet med svært bløte tanniner samt et fint krydderpreg. Kanskje ikke akkurat en kosevin, til det er den for frisk, men fin matvin til vårligere anledninger hvor det serveres retter med lyst kjøtt eller fisk som ikke er så veldig kraftige.

Saftig kylling på vintergrønnsaker

2 porsjoner
pris pr porsjon ca kroner 55
2 kyllingfileter
salt og pepper
smør
Stek kyllingfiletene lys brune på begge sider i smør i en varm panne. Dryss over salt og pepper og sett i stekeovnen i 5 minutter ved 200 grader. Ta dem ut av ovnen og la hvile.

Hvitvinssaus:
2 sjalottløk
1 ss smør
2 dl hvitvin
3 dl kyllingkraft
salt og pepper
Fres finhakket løk i smør. Hell over vin og kraft. Kok inn til en tredel. Kjør sausen i mikser til helt glatt konsistens. Løken er med på å jevne sausen og å gi smak. Hvis du ønsker en helt glatt saus, må du sile den og evt. jevne med litt maisenna rystet med litt kaldt vann. Smak til med salt og pepper.

100 g portobellosopp eller aromasopp
1 ss smør
salt og pepper
Skjær soppen i skiver. Fres i smøret i fem minutter. Sett til side.

2 gulrøtter
½ sellerirot
2 jordskokker
1 purre
salt og pepper
Grønnsakene skjæres i grov julienne, altså i ½ cm tykke staver. Dampes i 2-3 minutter. Legg en god klatt smør over og legg lokk over. Dryss over salt og pepper.

Fordel grønnsakene på tallerkener. Legg brystfiletene oppå. Hell sausen rundt og fordel soppen på toppen. Server med potetmos eller pasta.

Foto: Alf Börjesson

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er sommerens store kakeopplevelse
Ukens kake

Dette er sommerens store kakeopplevelse

Selv om den er dresset opp for bryllup, tåler den å serveres til mindre betydningsfulle anledninger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Dette er sommerens store kakeopplevelse
Ukens kake

Dette er sommerens store kakeopplevelse

Selv om den er dresset opp for bryllup, tåler den å serveres til mindre betydningsfulle anledninger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En kyllingpai med spinat er perfekt sommerferiemat
Dagens rett

En kyllingpai med spinat er perfekt sommerferiemat

Gjør den klar hjemme og ta den med på piknik, stranda eller tur i skogen. Den kan selvsagt også spises hjemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her