Våryr rødvin

En rødvin for den norske våren må ha noe av vintervinenes kraft og sommervinenes saftighet. Det har ukens vin mer enn nok av, i tillegg til at den har en prislapp som passer de fleste etter at selvangivelsen vel er postlagt.

Portugisiske Quinta de Bons-Ventos 1999 (Vecturanr. 106878, kr 80,92 inkl. alle avg.) er et meget godt kjøp i sin kvalitetskategori. Den er en flott representant for de moderne portugisiske vinene som byr på god intensitet i frukten i motsetning til de tradisjonelt fremstilte som på grunn av lang fatlagring ofte er ganske slitne når de omsider når forbruker. For Quinta de Bons-Ventos 1999 er tvers gjennom saftig og frisk med et fint kirsebær- og krydderpreg. Den er dessuten svært anvendelig på matbordet. Ikke bare passer den godt til retter med lyst kjøtt som svin og kylling, gjerne fra grillen hvis du har tatt den i bruk. Men den er også flott til kalv samt til smaksrik fisk, pasta og pizza.
 

Ukens vin er signert José Neiva som har satt sitt preg på en rekke av de portugisiske vinene som er tilgjengelig i Norge. Han assisterer produsenten Companhia das Vinhas des S. Domingos med en rekke av deres vinmerker. Som alle er vellagete viner i det lavere og midtre prissjikt. Og dermed perfekte for det norske markedet. Fra samme familie kommer altså Quinta das Setencostas, Quinta de Espiga og Palha-Canas som alle er verdt å prøve.

Men denne uken er det altså Quinta de Bons-Ventos det dreier seg om. Den kommer fra regionen Estremadura, rett nord for Lisboa, som blant andre Companhia og Neiva har løftet fra en trist tilværelse som leverandør av billigvin beregnet på nederste trinnet på den innenlandske kvalitetsstigen, med andre ord ikke veldig spennende, til å hevde seg i konkurransen om eksportmarkedenes gunst.

Mye arbeid er selvsagt lagt ned i så vel vinmarker og vinkjellere for å komme på det nivået Quinta de Bons-Ventos representerer. Modernisering til tross, det er de lokale og nasjonale druene som får dominere vinene. I ukens vin er det snakk om periquita (castelão francês), camarate, tinta miuda og touriga nacional. Friskheten i vinen kan vi takke klimaet i Estremadura for. Nærheten til Atlanterhavet gjør at det aldri blir bakende hett her, selv ikke i august, for det vil alltid være en viss ventilasjon. Og det liker som kjent druene.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på
tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr
Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er Kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen