Mat
Fyll opp kjøkkenskapet med dette
Foto: (AndreyGorulko)

Fyll opp kjøkkenskapet med dette

Bønner og linser er stappfulle av gode smaker og næringsstoffer, og i tillegg er det svært billig mat. Vi gir deg de gode oppskriftene.
10 Januar 2018 - 10:00

Bønner og linser er flotte produkter til å kombinere med grønnsaker enten som en rett for seg eller som tilbehør til kjøtt eller fiskeretter.

Se alle oppskriftene med bønner

Og her alle oppskriftene med linser

I mange land er bønner og linser en like stor del av hverdagskosten som poteter er for oss. De er dessuten proppfulle av ting som vi har godt av og så smaker de jo himmelsk.

Bønner, linser og erter er alle belgfrukter og har det høye innholdet av protein, karbohydrater, B-vitaminer og jern, til felles. Samt lite fett. De er derfor veldig gode proteinkilder i et kjøttfritt kosthold. 

Bønner
Bønner er modne frø av belgvekster og finnes i et utrolig stort antall varianter, størrelser og farger. Selv om mange typer bønner nå kommer i hermetisk ferdigkokt utgave, er det vanligste å bruke tørkede bønner. De må bløtlegges over natten og kokes en god halvtime før de spises. Kokevannet skal ikke brukes. 

Linser
Grunnen til at linser er så lette å bruke, er at du ikke behøver bløtlegge dem før de kokes, men ved å la dem ligge i vann i en times tid, reduseres koketiden. De grønnbrune linsene er de vanligste, og puy-linsene er de mest smakfulle, men det er også mulig å få tak i røde og gule linser som er mer typisk for det asiatiske kjøkken.

Kikerter
Kikerter er blitt et veldig populært alternativ til bønner og linser, og ikke minst har de fått en helt annen posisjon i våre nye importerte matvaner enn de hjemlige ertene. For kikerter vokser i mye varmere strøk enn vårt klima, hvor de utgjør en viktig del av kosten. Kikerter må bløtlegges over natten og minst 6 timer før koking. Ikke uventet er ferdigkokte kikerter blitt et foretrukket alternativ, men de nykokte er selvsagt aller best. 

På de neste sidene finner du fristende oppskrifter med bønner, linser og kikerter

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her