Verdens beste restauranter kåret

Etter å ha vært borte fra topplassering noen år er El Bulli i Nord-Spania atter en gang kåret til verdens beste restaurant.

The World's 50 Best Restaurants kjøres for femte året på rad i regi av det britiske bransjemagasinet Restaurant. Det er den renommerte avantgardistiske spanske restauranten El Bulli med sin legendariske sjef Ferrán Adrià som atter en gang har inntatt lederposisjonen etter å ha måttet se seg forbigått de siste tre år.
 
El Bulli har dog alltid vært rangert blant de tre beste i de tidligere kåringene. Særlig har Heston Blumenthals ekstremt eksperimentelle kjøkken ved The Fat Duck  utenfor London, som i år havnet på andre plass, bydd på hard konkurranse opp gjennom årene.

Californiske French Laundry som siden 2002 har knivet med de to andre om pallplass, er nå nede på fjerde plass. Det er superhete Pierre Gagnaire i Paris har overtatt som runner up som nummer tre i verden, og som også ble belønnet med tittelen Chefs Choice under kåringen.
 
Eksperimentelt på toppen
På pallen er det altså bare konsepter som praktiserer høy grad av eksperimentelt kjøkken, og vi må helt ned på sjuende plass før finner mer klassiske steder som Alain Ducasses Le Louis XV som du finner i Monaco.
 
Som beste australasiatiske restaurant har Tetsuya's klort seg fast på en femte plass for andre gang på rad.
 
Best i Skandinavia
Beste og eneste skandinaviske restaurant blant de 50, er ikke overraskende Noma i København 33. plass. Vi må dessverre ganske langt ned på listen over de neste 50 før vi finner Fredsgatan 12 i Stockholm på 70. plass, Sjømagasinet i Gøteborg på 84. og Bagatelle på 94.
 
I 2004 ble Bagatelle rangert som det heteste skandinaviske spisestedet med sin 37. plass, så årets resultat faller nok tungt for hjertet for alle som elsker Bagatelle. Noma har dermed overtatt Bagatelles plass som heteste skandinav.

Internasjonal jury
Den strenge juryen er satt sammen av ikke mindre enn 560 kompetente kjøkkensjefer, restauratører, matjournalister og såkalte ekspertgjester fra hele verden. Norge er representert i juryen med Eyvind Hellstrøm, Bagatelle, Andreas Viestad, Dagbladet og vår egen Aase E. Jacobsen.

Les hele testen på denne siden   (klikk).

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen