Ukens drink
Verdens enkleste og eldste drink har mye smak og moderat alkohol

Verdens enkleste og eldste drink har mye smak og moderat alkohol

Sherry cobbler er gammel som bartenderhistorien. Men fungerer like godt i 2024 som for to hundre år siden.
05 Januar 2024 - 12:00

Siden sherry var en veldig vanlig drikk for i tiden (ikke bare til suppe som i Grevinnen og Hovmesteren), er det ikke så rart at den ble midtpunktet i en populær drink da drinkmiksingen tok seg opp i første halvdel av 1800-tallet.

Den gang drinkene var enkle og med to til tre komponenter. Sherry cobbler er nettopp en slik drink, bestående av (søt) sherry, sukker og appelsin og/eller sitron med knust is.

Den er strengt tatt ikke verdens eldste miksede drink, men det er ikke langt unna.

Den skal første gang har vært omtalt skriftlig av Charles Dickens i The Life and Adventures of Martin Chuzzlewit som kom ut i 1844. Dette var i starten av forfatterens karriere, og stilen er såkalt pikaresk, som innebærer kortere snutter, gitt ut som serier, og ofte med humoristisk eller satirisk snert.

Noe av handlingen finner sted i USA, hvor Charles Dickens hadde oppholdt seg i 1842, så det er nok her denne drinken kommer inn i bildet.

Knust is var luksus på den tiden, og all isen og den lave alkoholen gjør den til en forfriskende sommerdrink.

Laget som en sherry sour med mer appelsin enn sitron, blir den mer kremet og oppleves ikke like kald.

Til denne drinken er det ikke fino eller manzanilla som trengs, derimot en sherrystil med mer kompleksitet fra den oksidative fatmodningen - som oloroso eller palo cortado. Har du cream sherry som tar opp plass i barskapet, kan du selvsagt bruke den, men da må du være forsiktig med sukkerbruken siden den er ganske så søt. 

Aller best er det å bruke en tørr sherry, for da kan du justere sukkermengden selv.

Resultatet er en forfriskende, men også lett kompleks drink som også kan nytes foran peisen i iskalde januar.

Sherry sour

Sherry sour

Fremgangsmåte

  1. Fyll en shaker uten is med sherry, appelsinjuice, sitronjuice, sukkerlake el honning og eggehvite.
  2. Rist kraftig til det skummer godt.
  3. Tilsett isbiter og rist videre.
  4. Sil over i et avkjølt glass med en stor isbit.
  5. Pynt med appelsinskive og mynteblader.

Tips: Om du bruker en søt sherry, må du redusere mengden sukker noe. 

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her