Ukens drink
Verdens enkleste og eldste drink har mye smak og moderat alkohol

Verdens enkleste og eldste drink har mye smak og moderat alkohol

Sherry cobbler er gammel som bartenderhistorien. Men fungerer like godt i 2024 som for to hundre år siden.
05 Januar 2024 - 13:00

Siden sherry var en veldig vanlig drikk for i tiden (ikke bare til suppe som i Grevinnen og Hovmesteren), er det ikke så rart at den ble midtpunktet i en populær drink da drinkmiksingen tok seg opp i første halvdel av 1800-tallet.

Den gang drinkene var enkle og med to til tre komponenter. Sherry cobbler er nettopp en slik drink, bestående av (søt) sherry, sukker og appelsin og/eller sitron med knust is.

Den er strengt tatt ikke verdens eldste miksede drink, men det er ikke langt unna.

Den skal første gang har vært omtalt skriftlig av Charles Dickens i The Life and Adventures of Martin Chuzzlewit som kom ut i 1844. Dette var i starten av forfatterens karriere, og stilen er såkalt pikaresk, som innebærer kortere snutter, gitt ut som serier, og ofte med humoristisk eller satirisk snert.

Noe av handlingen finner sted i USA, hvor Charles Dickens hadde oppholdt seg i 1842, så det er nok her denne drinken kommer inn i bildet.

Knust is var luksus på den tiden, og all isen og den lave alkoholen gjør den til en forfriskende sommerdrink.

Laget som en sherry sour med mer appelsin enn sitron, blir den mer kremet og oppleves ikke like kald.

Til denne drinken er det ikke fino eller manzanilla som trengs, derimot en sherrystil med mer kompleksitet fra den oksidative fatmodningen - som oloroso eller palo cortado. Har du cream sherry som tar opp plass i barskapet, kan du selvsagt bruke den, men da må du være forsiktig med sukkerbruken siden den er ganske så søt. 

Aller best er det å bruke en tørr sherry, for da kan du justere sukkermengden selv.

Resultatet er en forfriskende, men også lett kompleks drink som også kan nytes foran peisen i iskalde januar.

Sherry sour

Sherry sour

Fremgangsmåte

  1. Fyll en shaker uten is med sherry, appelsinjuice, sitronjuice, sukkerlake el honning og eggehvite.
  2. Rist kraftig til det skummer godt.
  3. Tilsett isbiter og rist videre.
  4. Sil over i et avkjølt glass med en stor isbit.
  5. Pynt med appelsinskive og mynteblader.

Tips: Om du bruker en søt sherry, må du redusere mengden sukker noe. 

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her