Cocktails
Vi vil ha kortreiste og sunne ingredienser også i drinkene
Foto: (www.pikoso.kz)

Vi vil ha kortreiste og sunne ingredienser også i drinkene

Det er hovedkonklusjonen i en undersøkelse utført blant verdens mest trendsettende bartendere.
Aase E. Jacobsen
12 August 2016 - 12:04

Tales of the Cocktail – verdens største festival for bartendere, har analysert de sterkeste trendene innen bartenderyrket.

1500 bartendere og øvrige bransjefolk er intervjuet og ut fra disse samtalene har analysebyrået Trepwise hentet ut følgende hovedtrender:

 

1 Ingredienser som forteller en historie

Det holder ikke at råvarene er økologisk og bærekraftig dyrket, framstillingen må også ha et tilfredsstillende element av sosial rettferdighet.

Småskalaproduserte ingredienser er ikke nok, også bruk av kortreiste råvarer i framstillingen av ingrediensene er av betydning.

Kokkers måte å jobbe med lokale råvarer vil fortsatt påvirke bartendere.

Hjemmelagete ingredienser som bittere og infusjoner.

Gård-til-bar-ingredienser.

Sunne ingredienser uten konserveringsstoffer og kunstige tilsetninger.

Ærlighet og gjennomsiktighet.

 

2 Drinker med lavere alkohol

Ved å bruke øl og vin i stedet for brennevin oppnås en lavere alkoholprosent i den endelige drinken.

Surøl og øl av typen gose gir nye smaksopplevelser i en drink.

Men en drink må ikke inneholde verken vin eller øl for å få et alkoholinnhold på nivå med øl.

Lavalkoholbrennevin, under 21 prosent, men likevel av høy kvalitet, er et alternativ.

Hetvin (i stedet for brennevin) i drinker er på rask vei oppover trendskalaen. Mange av disse hetvinstypene bidrar med kompleksitet siden de har en håndverksmessig og ofte tidkrevende fremstillingsmetode.

Drinker med lav alkohol er mer interessante å matche med mat enn de med klassisk styrke.

Taptails er et stort og voksende marked.

 

3 Tiki og romdrinker

Om du trodde denne trenden var død, må du altså tro om igjen. Det handler om behovet for å ha det gøy, tikidrinkene spiller på humor og det uformelle, samtidig som det finnes mange romtyper som sjelden er å se i barhyllene., som rhum agricole eller rustikk øyrom som den fra Jamaica, men også fatlagret rom i ultrapremium-segmentet samt hvit rom med ekstra karakter.

 

4 Mezcal og andre agavebrennevin

Mezcal vil rett og slett bli mer akseptert.

Barer som bare serverer mezcal og andre agavebrennevin popper opp som paddehatter. I Oslo finnes allerede to, Perla på Grunerløkka og Bruun-Larsen på Torshov.

Småskaladestillering med tradisjonelle metoder som med mezcal påvirker også tequilaindustrien.

Tradisjonsdrikker som singani (Bolivia) og cachaça (Brasil) vil følge i mezcal-sporet.

 

5 Service gis høyere prioritet

Med bedre service menes ikke mer formaliteter, heller tvert om. Det blir mindre snobberi, hyggeligere og mer intimt mellom bartendere og gjester. Mer humor forventes også. Og kortere ventetid. I dag kan alle lage fantastiske drinker, så da er fokuset mer på det menneskelige planet.

 

6 Forenkling, men med et høyt kvalitetsfokus

Miksologens tid er over. Drinker skal være enkle, vellagete og av gode, men færre ingredienser.

Minimalistiske, men smaksmessig komplekse cocktails.

Avstanden mellom håndverksbarer og vanlige barer blir mindre, siden kunnskapen og tilgangen på råvarer er lik.

Bartendere må lære seg å tappe øl og å konversere med gjester slik man gjør på lokale kneiper.

 

7 Ingredienser og teknikker

Nye uvante ingredienser vil dukke opp som olivenlikører, sopp, ville vekster, mose etc. Ungarsk ramsløk-brennevin finnes allerede i Norge.

Frukt erstattes av andre syrekilder som eddik, ulike oljer kommer også mer og mer.

Fatlagring av ingredienser og drinker.

Drinker laget på forhånd.

Romtempererte cocktails.

Mindre bruk av is, men avkjølte ingredienser og glass.

Større integrasjon av kokketeknikker.

Alt av japansk, både ingredienser som whisky, sake, shochu og teknikker.

Vodka kan få en renessanse.

Inspirasjon fra vitenskapelig praksis og tilnærming.

Cocktails i stedet for vinmenyer til maten.

Fokus på stadig større utbredelse av intoleranse overfor ulike råvarer, også vegetariske og veganske alternativer.

Fokus på bærekraft, redusert avfall, plastsugerør erstattes av pappsugerør.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her