Vil ha polet inn i taxfreeen

Vil ha polet inn i taxfreeen

Staten bør ta over alkoholsalget på norske taxfree-butikker, mener landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum.
24 Januar 2013 - 18:06

– Taxfree-salget øker hvert år på bekostning av Vinmonopolet. Over tid vil det true Vinmonopolets rolle i det norske samfunnet, frykter landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

LES OGSÅ: – Vi kan levere rimeligere produkter

Han er også leder for Senterpartiets programkomité, som denne uka la fram forslaget til partiets stortingsvalgprogram, skriver VG

Travel Retail Norway (TRN) driver Taxfree-butikker på de største flyplassene i Norge. Ifølge Proff.no hadde selskapet en omsetning på 3,4 milliarder kroner i 2010. Samme tid hadde Vinmonopolet en omsetning på 11,2 milliarder kroner.

– Dermed er TRN en betydelig aktør innenfor norsk alkoholomsetning, og en reell konkurrent for Vinmonopolet. Derfor ønsker vi at også taxfree-omsetning skal komme inn under Vinmonopol-paraplyen, og at overskuddet skal komme samfunnet til gode, sier Vedum.

Han viser til at nesten en tredjedel av den innenlandske omsetningen på sterkvin og brennevin skjer på taxfree-butikker. For vin er tallet syv prosent.

LES OGSÅ: Hevder taxfreestopp gir miljøgevinst

Konserndirektør for kommunikasjon, samfunnskontakt og merkevare i Avinor, Egil Thompson, sier de kommer til å følge utviklingen i saken nøye.

– Dersom Avinor får de samme inntektene vil forslaget være uproblematisk, men siden taxfreesalget er helt avgjørende for vår finansiering er det helt avgjørende for oss at de ikke påvirkes, sier han.

Verken daglig leder i TRN, Håkon Fjeld-Hansen, eller styreleder i konkurrenten Airport Retail Norway ønsker å kommentere saken overfor VG.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her