Vil ha polet inn i taxfreeen

Vil ha polet inn i taxfreeen

Staten bør ta over alkoholsalget på norske taxfree-butikker, mener landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum.

– Taxfree-salget øker hvert år på bekostning av Vinmonopolet. Over tid vil det true Vinmonopolets rolle i det norske samfunnet, frykter landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

LES OGSÅ: – Vi kan levere rimeligere produkter

Han er også leder for Senterpartiets programkomité, som denne uka la fram forslaget til partiets stortingsvalgprogram, skriver VG

Travel Retail Norway (TRN) driver Taxfree-butikker på de største flyplassene i Norge. Ifølge Proff.no hadde selskapet en omsetning på 3,4 milliarder kroner i 2010. Samme tid hadde Vinmonopolet en omsetning på 11,2 milliarder kroner.

– Dermed er TRN en betydelig aktør innenfor norsk alkoholomsetning, og en reell konkurrent for Vinmonopolet. Derfor ønsker vi at også taxfree-omsetning skal komme inn under Vinmonopol-paraplyen, og at overskuddet skal komme samfunnet til gode, sier Vedum.

Han viser til at nesten en tredjedel av den innenlandske omsetningen på sterkvin og brennevin skjer på taxfree-butikker. For vin er tallet syv prosent.

LES OGSÅ: Hevder taxfreestopp gir miljøgevinst

Konserndirektør for kommunikasjon, samfunnskontakt og merkevare i Avinor, Egil Thompson, sier de kommer til å følge utviklingen i saken nøye.

– Dersom Avinor får de samme inntektene vil forslaget være uproblematisk, men siden taxfreesalget er helt avgjørende for vår finansiering er det helt avgjørende for oss at de ikke påvirkes, sier han.

Verken daglig leder i TRN, Håkon Fjeld-Hansen, eller styreleder i konkurrenten Airport Retail Norway ønsker å kommentere saken overfor VG.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen