Villsau fra Norskekysten beskyttes

Er godkjent som Beskyttet geografisk merke.
Redaksjonen
26 November 2010 - 16:12

Villsau fra Norskekysten er godkjent som Beskytta geografisk merke. Dermed kan forbrukerne være trygget på at dette kjøttet har høy kvalitet og er produsert på tradisjonelt vis, melder KSL Matmerk.

- Man kjøper ikke villsau fordi man er sulten, men fordi man ønsker en spesiell opplevelse.

Det sier Kåre Marøy frå Villsau frå Norskekysten PO. Som en av initiativtakerne til vernemerkingen er han svært fornøyd.
- Merket er en garanti for at sauen faktisk har gått på helårsbeite uten kraftfôr. Man får det som står på pakken!

Den Beskytta geografiske merkingen innebærer at alt som blir solgt som Villsau fra Norskekysten oppfyller visse krav. Dette kjøttet kommer fra gammelnorsk sau som har livnært seg på kystlyng hele året. Sauen spiser også tang og drikker sjøvann, noe som gir kjøttet et spesielt preg.

Sauerasen og driftsforma har tradisjoner heit tilbake til vikingtida. Dette blir tatt vare på i dag, selv om det var fare på ferde en stund. Gammalnorsk sau var den vanlige sauerasen i Norge fram til slutten av 1800-talet, da importerte raser begynte å ta over. I 1960-åra klarte en gruppe ildsjeler i Austevoll å redde villsauene som levde der, og det er Austevoll-sauene som danner grunnlaget for all gammelnorsk sau i Noreg i dag.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk sier han er glad for merkingen.
 - Jeg er selv medeier i en liten flokk hjemme i Ytre Namdal, stor nok til å sikre eierne tilgang på lammekjøtt. Så jeg lager selv pinnekjøtt av villsau hver høst. Et slikt vern kan bidra til å løfte fram denne rasen, seier Brekk.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du gode tips og oppskrifter til midtsommerfesten
Guide
Oppskrifter sankthans

Her finner du gode tips og oppskrifter til midtsommerfesten

Enten du skal kose deg på fjorden, i parken eller i hagen sankthansaften, Apéritif gir deg de beste tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne Piemonte-pinot noiren slår alle rekorder
+
Godbiter i pollisten

Denne Piemonte-pinot noiren slår alle rekorder

Rekorden er at denne for Piemonte uvanlige druesorten holder samme høye kvalitet årgang etter årgang, og det er fordi vinmakeren tilpasser fremstillingen etter årgangens karakter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

To fantastiske magnumer er blant de aller beste, men det er også andre som gir mer bobler for pengene
+
Tester
62 viner testet spesialpol

To fantastiske magnumer er blant de aller beste, men det er også andre som gir mer bobler for pengene

Den ene fra en av Champagnes aller beste, og den andre er signert Englands wonderboy i denne klassen. Men aller mest oppmerksomhet får nok 13 varelinjer med Raveneau i ulike årganger og cruer tilbake til 2004.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

At det finnes så rimelige viner fra denne adressen, er sensasjonelt
+
Ukens vin

At det finnes så rimelige viner fra denne adressen, er sensasjonelt

For viner fra Korsika er franskmennenes egen hemmelighet som derfor oppnår høye priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du gode tips og oppskrifter til midtsommerfesten
Guide
Oppskrifter sankthans

Her finner du gode tips og oppskrifter til midtsommerfesten

Enten du skal kose deg på fjorden, i parken eller i hagen sankthansaften, Apéritif gir deg de beste tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne Piemonte-pinot noiren slår alle rekorder
+
Godbiter i pollisten

Denne Piemonte-pinot noiren slår alle rekorder

Rekorden er at denne for Piemonte uvanlige druesorten holder samme høye kvalitet årgang etter årgang, og det er fordi vinmakeren tilpasser fremstillingen etter årgangens karakter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Norge et paradis for luksus til lavpris

Jeg er så lei av klagene over at det er så dyrt å spise godt i Norge. Det er dyrt å spise dårlig, akkurat som at det er dyrt å drikke dårlig. Men det som er godt og vellaget er utrolig godt priset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her finner du juniutgaven av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven av Apéritif magasin

Bli med til Stavangers ferskeste stjernerestaurant, Hermetikken, Biondi-Santi og Jura, samtidig som vi utforsker det indonesiske kjøkken, med blant annet norskprodusert tempeh.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spekeskinke med nykål og nypoteter blir en nydelig sommertallerken med masse god smak.
Dagens rett

Spekeskinke med nykål og nypoteter blir en nydelig sommertallerken med masse god smak.

I dag serverer vi en skikkelig sommerrett. Norsk spekeskinke og nykål samt nyplukkede poteter er fantastisk junimat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

To fantastiske magnumer er blant de aller beste, men det er også andre som gir mer bobler for pengene
+
Tester
62 viner testet spesialpol

To fantastiske magnumer er blant de aller beste, men det er også andre som gir mer bobler for pengene

Den ene fra en av Champagnes aller beste, og den andre er signert Englands wonderboy i denne klassen. Men aller mest oppmerksomhet får nok 13 varelinjer med Raveneau i ulike årganger og cruer tilbake til 2004.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her