Villsau fra Norskekysten beskyttes

Er godkjent som Beskyttet geografisk merke.
Redaksjonen
26 November 2010 - 15:12

Villsau fra Norskekysten er godkjent som Beskytta geografisk merke. Dermed kan forbrukerne være trygget på at dette kjøttet har høy kvalitet og er produsert på tradisjonelt vis, melder KSL Matmerk.

- Man kjøper ikke villsau fordi man er sulten, men fordi man ønsker en spesiell opplevelse.

Det sier Kåre Marøy frå Villsau frå Norskekysten PO. Som en av initiativtakerne til vernemerkingen er han svært fornøyd.
- Merket er en garanti for at sauen faktisk har gått på helårsbeite uten kraftfôr. Man får det som står på pakken!

Den Beskytta geografiske merkingen innebærer at alt som blir solgt som Villsau fra Norskekysten oppfyller visse krav. Dette kjøttet kommer fra gammelnorsk sau som har livnært seg på kystlyng hele året. Sauen spiser også tang og drikker sjøvann, noe som gir kjøttet et spesielt preg.

Sauerasen og driftsforma har tradisjoner heit tilbake til vikingtida. Dette blir tatt vare på i dag, selv om det var fare på ferde en stund. Gammalnorsk sau var den vanlige sauerasen i Norge fram til slutten av 1800-talet, da importerte raser begynte å ta over. I 1960-åra klarte en gruppe ildsjeler i Austevoll å redde villsauene som levde der, og det er Austevoll-sauene som danner grunnlaget for all gammelnorsk sau i Noreg i dag.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk sier han er glad for merkingen.
 - Jeg er selv medeier i en liten flokk hjemme i Ytre Namdal, stor nok til å sikre eierne tilgang på lammekjøtt. Så jeg lager selv pinnekjøtt av villsau hver høst. Et slikt vern kan bidra til å løfte fram denne rasen, seier Brekk.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene
+
Godbiter i pollisten

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene

Chinon og cabernet franc som lagringsobjekt er i trygge hender fra denne produsenten som har veldig gunstige priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Start rosévinsesongen med denne pinot noir-perlen
+
Ukens vin

Start rosévinsesongen med denne pinot noir-perlen

Direkte pressete pinot noir-druer med høy syre gir en veldig lys og elegant rosévin som balanseres av litt restsødme. Perfekt til krydret mat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bakt skreifilet med pesto og masse gode grønnsaker er velkommen helgekos
Dagens rett

Bakt skreifilet med pesto og masse gode grønnsaker er velkommen helgekos

Denne helgens fiskemåltid er med den luksuriøse skreien. Den har en nøytral smakskarakter som gir innspill til variert tilbehør, og passer utmerket med pesto og mengder av friske grønnnsaker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Skal du først lage deg en solid biff, gå for tournedos med rødvinssaus
Dagens rett

Skal du først lage deg en solid biff, gå for tournedos med rødvinssaus

Når du har disse to ingrediensene, er det ikke så mye annet som trengs, bare en potetmos eller enda bedre, Pommes Anna.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene
+
Godbiter i pollisten

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene

Chinon og cabernet franc som lagringsobjekt er i trygge hender fra denne produsenten som har veldig gunstige priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Start rosévinsesongen med denne pinot noir-perlen
+
Ukens vin

Start rosévinsesongen med denne pinot noir-perlen

Direkte pressete pinot noir-druer med høy syre gir en veldig lys og elegant rosévin som balanseres av litt restsødme. Perfekt til krydret mat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Takk klimaendringene, for her får du mye Burgund-pinot for pengene
+
Godbiter i pollisten

Takk klimaendringene, for her får du mye Burgund-pinot for pengene

Når temperaturene øker, blir også Burgund-appellasjonene mest anerkjent for sine hvitviner interessante også for pinot noir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tjuvstart påsken nå, og fyll opp med topp vin i papp
+
Ukens vin

Tjuvstart påsken nå, og fyll opp med topp vin i papp

Om du er blant de mange som vil ha en treliter med rødvin i bakhånd, er denne nyheten vel verd å sjekke ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tacofredagen kommer med kjøttboller i grønnsaksmos
Dagens rett

Tacofredagen kommer med kjøttboller i grønnsaksmos

Her får du smaken av taco(krydder), men i en annen innpakning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bakt skreifilet med pesto og masse gode grønnsaker er velkommen helgekos
Dagens rett

Bakt skreifilet med pesto og masse gode grønnsaker er velkommen helgekos

Denne helgens fiskemåltid er med den luksuriøse skreien. Den har en nøytral smakskarakter som gir innspill til variert tilbehør, og passer utmerket med pesto og mengder av friske grønnnsaker.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her