Villsau fra Norskekysten beskyttes

Er godkjent som Beskyttet geografisk merke.
Redaksjonen
26 November 2010 - 16:12

Villsau fra Norskekysten er godkjent som Beskytta geografisk merke. Dermed kan forbrukerne være trygget på at dette kjøttet har høy kvalitet og er produsert på tradisjonelt vis, melder KSL Matmerk.

- Man kjøper ikke villsau fordi man er sulten, men fordi man ønsker en spesiell opplevelse.

Det sier Kåre Marøy frå Villsau frå Norskekysten PO. Som en av initiativtakerne til vernemerkingen er han svært fornøyd.
- Merket er en garanti for at sauen faktisk har gått på helårsbeite uten kraftfôr. Man får det som står på pakken!

Den Beskytta geografiske merkingen innebærer at alt som blir solgt som Villsau fra Norskekysten oppfyller visse krav. Dette kjøttet kommer fra gammelnorsk sau som har livnært seg på kystlyng hele året. Sauen spiser også tang og drikker sjøvann, noe som gir kjøttet et spesielt preg.

Sauerasen og driftsforma har tradisjoner heit tilbake til vikingtida. Dette blir tatt vare på i dag, selv om det var fare på ferde en stund. Gammalnorsk sau var den vanlige sauerasen i Norge fram til slutten av 1800-talet, da importerte raser begynte å ta over. I 1960-åra klarte en gruppe ildsjeler i Austevoll å redde villsauene som levde der, og det er Austevoll-sauene som danner grunnlaget for all gammelnorsk sau i Noreg i dag.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk sier han er glad for merkingen.
 - Jeg er selv medeier i en liten flokk hjemme i Ytre Namdal, stor nok til å sikre eierne tilgang på lammekjøtt. Så jeg lager selv pinnekjøtt av villsau hver høst. Et slikt vern kan bidra til å løfte fram denne rasen, seier Brekk.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chardonnaychampagne setter en ekstra spiss på festen – denne er også et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Chardonnaychampagne setter en ekstra spiss på festen – denne er også et veldig godt kjøp

En favoritt i kategorien chardonnaychampagne som også byr på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Mainyhetene i basis: Champagnefest i flere formater
+
Tester

Mainyhetene i basis: Champagnefest i flere formater

Champagnehylla får fint besøk i mai. Også blant hvitvinene er det noen godbiter i det øvre prissjiktet, samt et godt kjøp under 200 kroner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris
+
Ukens vin

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris

Den kombinerer lys rød frukt med stor saftighet og moderat alkohol. Vin som fint kan nytes utendørs og lett avkjølt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chardonnaychampagne setter en ekstra spiss på festen – denne er også et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Chardonnaychampagne setter en ekstra spiss på festen – denne er også et veldig godt kjøp

En favoritt i kategorien chardonnaychampagne som også byr på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Mainyhetene i basis: Champagnefest i flere formater
+
Tester

Mainyhetene i basis: Champagnefest i flere formater

Champagnehylla får fint besøk i mai. Også blant hvitvinene er det noen godbiter i det øvre prissjiktet, samt et godt kjøp under 200 kroner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er slik du selv skal lage biffpizza med hvitløk- og urtesaus
Dagens rett

Det er slik du selv skal lage biffpizza med hvitløk- og urtesaus

Pizza er populært, og hjemmelaget pizza er det aller beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris
+
Ukens vin

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris

Den kombinerer lys rød frukt med stor saftighet og moderat alkohol. Vin som fint kan nytes utendørs og lett avkjølt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her