Vin til bacalao

Slik velger du vin til bacalao

Slik velger du vin til bacalao

Bacalao er festmat, her får du gode vintips til den portugisiske gryten.
04 Juli 2022 - 13:19

Bacalao er opprinnelig en portugisisk matrett, men den har allikevel norsk tilknytning, for klippfisken som brukes er ofte norsk. Retten består av utvannet klippfisk, poteter, løk, tomater, paprika og olivenolje. En nydelig rett som mange nordmenn har trykket til sitt bryst.

Så hva drikker vi til Bacalao? Det er nok veldig mange som drikker rødvin til bacalao, og det er ikke nødvendigvis så dumt. Det du må passe på her, som til alle retter med mye tomat i, er å ha god syre, god fruktighet og ikke alt for mye eik i vinen. Gjerne litt lite tanniner også. Tomater er vanskelige, nettopp fordi de er så syrlige, men balansert med det salt fra klippfisken så går det fint med både rødvin og hvitvin til.

Marte_20220804140519.jpg [101.82 KB]
Marte Øyen Nordahl er
Apéritifs mat- og vinekspert

Hvis du ønsker rødvin, er barbera fra Piemonte uten eik et veldig godt valg, en fruktig Valpolicella (merk; ikke ripasso eller amarone) kan også passe godt. Andre fruktige druer med lite eik fungerer også godt, som for eksempel pinot noir, grenache eller en av Østerrikes lokale druer som zweigelt eller blaufrankisch.

Vil du derimot, som meg, heller ha hvitvin på grunn av all denne syrligheten fra tomatene så er det litt mer å velge i Veldig mange hvite viner har en god syrefriskhet og fin fruktighet, så her kan du nesten velge fritt så lenge du unngår alt for mye eikepreg. Gode forslag er riesling, albariño, grüner veltliner, og verdejo er gode eksempler. En frisk soave fra Veneto blir også godt, og fruktig sauvignon blanc gjerne fra nye verden vil sitte fint til.

Veldig ofte er det slik at mat og vin fra samme områder passer godt med hverandre. Dette er noen ganger tilfeldig, men ofte er det en grunn til det. Mange steder har de plantet druer som passer til maten, og funnet vinstiler som kler maten bedre. Og ikke minst har de gjennom historien laget retter som passer til den lokale vinen og som gjenspeiler stoltheten.

iStock-1307289391.jpg [616.21 KB]

Derfor er det ingen grunn til å unngå viner fra bacalaoens hjemland Portugal. De friske hvite, spesielt alvarinho fra Vinho Verde, passer perfekt til. Og det finnes røde portugisere uten for mye eik og tanniner, som også vil gå godt til bacalao.

Merk også at øl vil være godt til denne typen mat, spesielt sammen med den salte klippfisken. Her er det lurt å velge de syrligere øltypene som en hveteøl eller en belgisk surøl i klassisk stil.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en liten festmeny med krabbe - og en sommerlig søt avslutning
Dagens rett

Lag en liten festmeny med krabbe - og en sommerlig søt avslutning

Ta for deg av sesongens beste råvarer og lag et festmåltid med krabbe denne helgen. Prøv denne deilige treretters menyen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en liten festmeny med krabbe - og en sommerlig søt avslutning
Dagens rett

Lag en liten festmeny med krabbe - og en sommerlig søt avslutning

Ta for deg av sesongens beste råvarer og lag et festmåltid med krabbe denne helgen. Prøv denne deilige treretters menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré
Dagens rett

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré

Finn frem knivene og skjerp appetitten, for i dag er det biff til middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her