Vin til bacalao

Slik velger du vin til bacalao

Slik velger du vin til bacalao

Bacalao er festmat, her får du gode vintips til den portugisiske gryten.
04 Juli 2022 - 12:19

Bacalao er opprinnelig en portugisisk matrett, men den har allikevel norsk tilknytning, for klippfisken som brukes er ofte norsk. Retten består av utvannet klippfisk, poteter, løk, tomater, paprika og olivenolje. En nydelig rett som mange nordmenn har trykket til sitt bryst.

Så hva drikker vi til Bacalao? Det er nok veldig mange som drikker rødvin til bacalao, og det er ikke nødvendigvis så dumt. Det du må passe på her, som til alle retter med mye tomat i, er å ha god syre, god fruktighet og ikke alt for mye eik i vinen. Gjerne litt lite tanniner også. Tomater er vanskelige, nettopp fordi de er så syrlige, men balansert med det salt fra klippfisken så går det fint med både rødvin og hvitvin til.

Marte_20220804140519.jpg [101.82 KB]
Marte Øyen Nordahl er
Apéritifs mat- og vinekspert

Hvis du ønsker rødvin, er barbera fra Piemonte uten eik et veldig godt valg, en fruktig Valpolicella (merk; ikke ripasso eller amarone) kan også passe godt. Andre fruktige druer med lite eik fungerer også godt, som for eksempel pinot noir, grenache eller en av Østerrikes lokale druer som zweigelt eller blaufrankisch.

Vil du derimot, som meg, heller ha hvitvin på grunn av all denne syrligheten fra tomatene så er det litt mer å velge i Veldig mange hvite viner har en god syrefriskhet og fin fruktighet, så her kan du nesten velge fritt så lenge du unngår alt for mye eikepreg. Gode forslag er riesling, albariño, grüner veltliner, og verdejo er gode eksempler. En frisk soave fra Veneto blir også godt, og fruktig sauvignon blanc gjerne fra nye verden vil sitte fint til.

Veldig ofte er det slik at mat og vin fra samme områder passer godt med hverandre. Dette er noen ganger tilfeldig, men ofte er det en grunn til det. Mange steder har de plantet druer som passer til maten, og funnet vinstiler som kler maten bedre. Og ikke minst har de gjennom historien laget retter som passer til den lokale vinen og som gjenspeiler stoltheten.

iStock-1307289391.jpg [616.21 KB]

Derfor er det ingen grunn til å unngå viner fra bacalaoens hjemland Portugal. De friske hvite, spesielt alvarinho fra Vinho Verde, passer perfekt til. Og det finnes røde portugisere uten for mye eik og tanniner, som også vil gå godt til bacalao.

Merk også at øl vil være godt til denne typen mat, spesielt sammen med den salte klippfisken. Her er det lurt å velge de syrligere øltypene som en hveteøl eller en belgisk surøl i klassisk stil.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger
Dagens rett

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger

Disse kjøttbollene gjør stor lykke på tapasbordet og er enkle å frakte med seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her