Vin til bacalao

Slik velger du vin til bacalao

Slik velger du vin til bacalao

Bacalao er festmat, her får du gode vintips til den portugisiske gryten.
04 Juli 2022 - 12:19

Bacalao er opprinnelig en portugisisk matrett, men den har allikevel norsk tilknytning, for klippfisken som brukes er ofte norsk. Retten består av utvannet klippfisk, poteter, løk, tomater, paprika og olivenolje. En nydelig rett som mange nordmenn har trykket til sitt bryst.

Så hva drikker vi til Bacalao? Det er nok veldig mange som drikker rødvin til bacalao, og det er ikke nødvendigvis så dumt. Det du må passe på her, som til alle retter med mye tomat i, er å ha god syre, god fruktighet og ikke alt for mye eik i vinen. Gjerne litt lite tanniner også. Tomater er vanskelige, nettopp fordi de er så syrlige, men balansert med det salt fra klippfisken så går det fint med både rødvin og hvitvin til.

Marte_20220804140519.jpg [101.82 KB]
Marte Øyen Nordahl er
Apéritifs mat- og vinekspert

Hvis du ønsker rødvin, er barbera fra Piemonte uten eik et veldig godt valg, en fruktig Valpolicella (merk; ikke ripasso eller amarone) kan også passe godt. Andre fruktige druer med lite eik fungerer også godt, som for eksempel pinot noir, grenache eller en av Østerrikes lokale druer som zweigelt eller blaufrankisch.

Vil du derimot, som meg, heller ha hvitvin på grunn av all denne syrligheten fra tomatene så er det litt mer å velge i Veldig mange hvite viner har en god syrefriskhet og fin fruktighet, så her kan du nesten velge fritt så lenge du unngår alt for mye eikepreg. Gode forslag er riesling, albariño, grüner veltliner, og verdejo er gode eksempler. En frisk soave fra Veneto blir også godt, og fruktig sauvignon blanc gjerne fra nye verden vil sitte fint til.

Veldig ofte er det slik at mat og vin fra samme områder passer godt med hverandre. Dette er noen ganger tilfeldig, men ofte er det en grunn til det. Mange steder har de plantet druer som passer til maten, og funnet vinstiler som kler maten bedre. Og ikke minst har de gjennom historien laget retter som passer til den lokale vinen og som gjenspeiler stoltheten.

iStock-1307289391.jpg [616.21 KB]

Derfor er det ingen grunn til å unngå viner fra bacalaoens hjemland Portugal. De friske hvite, spesielt alvarinho fra Vinho Verde, passer perfekt til. Og det finnes røde portugisere uten for mye eik og tanniner, som også vil gå godt til bacalao.

Merk også at øl vil være godt til denne typen mat, spesielt sammen med den salte klippfisken. Her er det lurt å velge de syrligere øltypene som en hveteøl eller en belgisk surøl i klassisk stil.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her