Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten
Vinene fra denne eiendommen er magiske og utrolig gode kjøp

Vinene fra denne eiendommen er magiske og utrolig gode kjøp

Maximin Grünhaus er et svært så historisk navn i den sørlige delen av Mosel. I de siste årgangene stråler vinene mer enn noensinne.
Aase E. Jacobsen
04 Desember 2019 - 14:45
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Det som er så herlig er at vinene til Maximin Grünhaus byr på så fascinerende og konsentrert rieslingkarakter allerede på «lavere nivå». Og da betaler du en tredel eller halvparten av hva du må ut med for de ettertraktede GG-vinene.

 

Maximin Grünhaus Alte Reben Riesling 2017 er en slik kraftpakke til en svært pen pris. Den har en utpreget saltkarakter og kjøttfull, men også syrlig eplefruktighet. En imponerende vin med bare 11 prosent alkohol som ikke er helt knusktørr, men så er det nesten umulig i denne kjøligere delen av Mosel-dalen hvor syrene kommer opp i ganske så høye nivåer. Og disse syrene danner ryggraden i vinene herfra, som sikrer dem så langt liv samtidig som restsødmen i eksempelvis denne vinen er nærmest umulig å kjenne.

Vi snakker om ren magi.

I følge Maximin von Schubert som leder familiefirmaet i dag, får denne vinen sin kraft fra eiendommens indrefileter, Herrenberg og Abstberg. Når de aller beste tørre vinene er valgt ut for GG Herrenberg eller Abstberg, går de nest beste til Alte Reben og som navnet antyder er det snakk om druer fra eldre vinstokker.  

At Alte Reben var så god i 2016-årgangen, skyldtes at de ikke laget GG-er i det året, ifølge Maximin.

I 2017 er Alte Reben rett og slett imponerende.

Maximin forklarer at siden jordsmonnet i Herrenberg har litt jern i tillegg til blå Devon-skifer, oppnås druer med mer kraft og krydder, mens Abstberg er «bare supermineralsk» og at Alte Reben har mer av Abstberg-karakteren.

Det kan jeg skrive under på.

 

En annet kupp fra denne eiendommen i sidedalen til Mosel, er Monopol som er deres tørre «gutswein». Maximin Grünhaus Monopol Riesling 2018 er på samme måte som Alte Reben en riesling med uttalt jordsmonnskarakter, men kanskje mer i retning Herrenbergs jernaktige kraft enn Abtsbergs intense mineralskhet. Like fullt en fantastisk matvin som fortjener en god karaffel, og som fint tåler et langt opphold i kjelleren.

Den får druene fra samme vinmarker, men altså etter Alte Reben har fått sitt. - Vi velger likevel alltid ut fatene etter smak, forklarer Maximin og forteller at de bruker fat som er fra ett til 85 år gamle. Det er snakk om de klassiske Stockinger-fatene på 1200 liter (stück) eller 600 liter (halbstück), men som er laget av deres eget eiketømmer.

For selv om Maximin Grünhaus med sine 34 hektar vinmarker er en stor aktør i Ruwer, er eiendommen mye større, hele 300 hektar, og fungerer som et lite samfunn i seg, med egen skog, tømmerhogst, beitemark og energiproduksjon. Da bestefaren var overhode, var eiendommen helt selvforsynt. – Nå kjøper vi maten vi spiser, bortsett fra villsvinene, ler Maximin.

Hvordan (de tørre) GG-ene blir når 2018-utgavene av henholdsvis Herrenberg og Abstberg, kommer i spesialpol i april neste år, klarer jeg nesten ikke å vente med å finne ut av.

  Foto: Christopher Arnoldi
  Foto: Christopher Arnoldi

I mellomtiden har i hvert fall ikke jeg noe problem med å finne trøst i den for området klassiske vinstilen, den halvtørre, som er representert med intet mindre enn tre toppviner, Herrenberg i både spätlese og enda lekrere auslese. Og ikke minst Abstberg som auslese. Dette er så komplekst og lovende som vin på dette nivået kan bli.

Om du synes det er vanskelig å forholde deg til en så søt vin i dag, må du tenke på at sødmen spises opp over tid og med tiden oppleves vinen stadig tørrere. Har du muligheten, la dem ligge i kjelleren et par tiår og du får en helt annen opplevelse. Etter så lang tid i kjelleren er dette viner som kan serveres til viltkjøtt som hare, due eller fasan.

Forskjellen på de to vinmarkene går langt tilbake i historien.

De eldste skriftlige kildene er fra 600-tallet og dokumenterer at eiendommen tilhørte benediktinerklosteret St. Maximin i Trier.

Den mektige vinmarken som består av Abstberg i midtpartien, Herrenberg på toppen og den vestlige delen og Bruderberg nederst og i det østligste, mindre skrånende partiet.

Alle vinmarknavnene stammer fra klostertiden. Abstberg, Herrenberg og Bruderberg er også en klassifisering av vinmarkene. Munkene fikk hver en daglig kvote på tre liter vin fra Bruderberg, ifølge Maximin, likevel dekker denne vinmarken bare en hektar.

Vin fra Herrenberg som ligger i den øvre delen av skråningen og dekker 19 hektar, ble reservert for kordirigenten, mens Abstberg på 14 hektar var ene og alene abbedens vinmark. Så det er åpenbart at de høye herrer hadde et langt større forbruk/behov, og at det ikke kunne vært veldig mange munker knyttet til klosteret eller at vinmarken var større på et tidspunkt.

Bruderberg lages fram til 2018 bare som kabinett, og hvis dette var vinen munkene fikk tre liter av, så er det lett å forstå at de må ha vært både lykkelige og velfødde.

 

Bruderberg Kabinett 2017 er en veldig kul vin som har både kjøttfull og skallpreget frukt samt fint mineralkarakter. Topp følge til fermenterte retter som kimchi, men også kremet ost.

Maximin kaller den en røffere stil, som han forklarer med at vinmarken er kjøligere enn de to andre monopolene. Og at siden gjæringstiden er kortere for denne type søtvin, får denne et litt villere preg fra spontangjæringen.

Kulere med andre ord.

At vinmarkene hadde større verdi enn andre, kommer til uttrykk ved at Herrenberg ble kalt Viertelberg, fordi man måtte betale en firedel (og ikke bare en tidel – også kalt tiende) til landeieren i skatt.

Et kart fra 1820 viser at de to høyest beskattede vinmarkene i området på den tiden var Abstberg og Scharzhofberg.

Hele denne åssiden er sør-sørvestvendt som sikrer maksimal modning. Hvilket er gull verdt i en region som Ruwer som har lavere årstemperatur enn Mosel.

At eiendommen i seg selv har høy verdi er lett å forstå, også at Maximin var klar til å overta, selv om det ikke nødvendigvis lå i kortene. I von Schubert-familien er de fire søsken, men ingen av dem valgte en vinrelatert utdannelse. For Maximin ble det business, og etter at han tilbrakte et år på BI i Oslo i 2008-2009, er han blitt en skikkelig norgesvenn.

I 2014 tok han og kona Amelie over og med barn på tre og ett år blir det ikke nok tid til alle gjøremål.

Maximin og Amelie har sørget for at neste generasjon - den sjuende - for dette historiske vinhuset er sikret.

- Jeg skulle gjerne tilbrakt mer tid i vinkjelleren og vinmarkene, men det er gjerne der jeg er i fritiden, smiler han.

Faren og bestemoren er fortsatt involvert, og alle bor på eiendommen som altså er et tidligere kloster. Men det har ikke vært munker her siden 1807, da Napoleon avskaffet kirken som landeier i området.

Eiendommen ble splittet opp og solgt, men deretter kjøpte opp igjen parsell for parsell. Den siste ble kjøpt faren til Karl Marx. Siden 1870-tallet ble eiendommen igjen et monopol. Maximins familie overtok eierskapet først i 1882. 

Det opprinnelige klosteret huser nå både bolig, vinkjeller og andre fasiliteter for selskapet.

I forbindelse med 200 års jubileet for Karl Marx’ fødsel i fjor lanserte de en vin som het Das Kapital, for å markere dette. – Det var ikke noe familien tidligere snakket om, kommunisme var ikke et populært tema, men jeg synes det er en god historie som er viktig å markere, smiler Maximin.

Eiendommen som også inkluderer et slott og et ridehus er selvsagt er bygd om etter dagens behov og inkluderer også en moderne vinkjeller. 

I forbindelse med utgravinger kom de over en akvedukt som avslørte at eiendommen forsynte Trier med ikke bare vin, men også vann i romertiden. – Allerede den gangen var Ruwer kjent for å ha bedre vannforsyning enn i tørrere Mosel, forklarer Maximin. Et forhold de nyter godt av i dag med klimaendringene.

 

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lett får du suksess
Ukens kake
Enkel suksessterte

Så lett får du suksess

En sprø og veldig lettlaget utgave av denne kakefavoritten for mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her