Viner med en sprudlende fremtid?

Engelsk vin er ikke noe vi nordmenn til daglig stifter bekjentskap med. Men engelskmennene trosser klimaet og fordommer og hevder seg etter hvert i internasjonale konkurranser. Bli kjent med de beste produsentene, så kanskje du ikke rynker på nesen neste gang du ser en flaske med made in Great Britain på etiketten.

Vinprodusenter i England og Wales kjemper på to fronter. For det første mot klimaet, der hver time med sol er verdifull og det lunefulle været ofte spiller dem et puss. For det andre kjemper de for å få folk til å kjøpe produktene, slik at de selv med egen gane kan konstatere at vinen er verdt et forsøk.

Storbritannia har ca. 8000 mål (800 hektar) med vinranker fordelt på 400 små vingårder. En av de største er Denbies i Dorking i Sør-England. Den er på ca. 1000 mål, et areal som oppfattes internasjonalt som passe stort.

Den første var musserende
Det var en nordamerikaner som kom til England i 1986 og kjøpte en gammel herregård i Sussex som først viste at det gikk an å produsere en ordentlig musserende vin i Storbritannia. Fordi klimaet ikke var så veldig annerledes enn det rundt Reims og Epernay, mente Stuart Moss at det skulle være gode muligheter for å dyrke den klassiske franske druen chardonnay i England. Han begynte å plante på Nyetimber i 1988, og de første flaskene med musserende vin basert på chardonnay vakte stor oppsikt i 1992.

Nyetimber ligger på råsandjord som dreneres rask. Varmen holdes ved overflaten og fuktigheten holdes like under - det perfekte champagne-terreng. Moss innførte fransk kompetanse og utstyr, og Nyetimber Classic Cuvée 1993 var hans første vin som omfattet de andre klassiske champagne druene, pinot noir og pinot meunier. I 1998 fikk vinen Yarden International prisen for verdens beste musserende vin hvor gjæret og lagret på bunnfallet i flaske.

9 mil nord for Champagne
Like i nærheten, ca. 65 kilometer bort på høydedragene i Sussex (Sussex Downs) på RidgeView Estate, oppnår Michael og Christine Roberts lignende standarder ved bruk av den samme klassiske druekombinasjon. Lanseringen i 1996 av merkene Cuvée Merret Bloomsbury og Belgravia førte til utrolig stor suksess i internasjonale konkurranser i fjor (2000). For eksempel, RidgeView Belgravia vant en sølvmedalje i konkurransen International Wine Challenge, og kom dermed på linje med noen meget kjente, og mye dyrere, franske champagner.

- Vi ligger kun 90 kilometer nord for Champagne, og har et gunstig mikroklima, forteller Christine Roberts. Vinrankene ble plantet i 1995, og de benyttet rotstokker fra Champagne-området. Christine Roberts er overbevist om at musserende vin har en fremtid fordi druene får et naturlig høyt syreinnhold i England.

Suksess på fransk slott
Bearsted Vineyard i Kent i Sør-England, har fått anerkjennelse på en annen måte. Gårdens vin er kommet på vinlisten til et velrenommert slott i Nord-Frankrike. Hvitvinen til Bearsted er nå blant slottets utvalg, og er den eneste vinen som tilbys som ikke er fransk. Vingårdens musserende Bearsted Brut vant førstepris i fjor i en konkurranse arrangert av UK Vineyard's Association (Den britiske foreningen for vinprodusenter).

Trosser med pinot noir
Noen produsenter av rød vin som er basert på pinot noir, den store røde druen fra Burgund, trosser det lunefulle britiske klimaet. På en vinsmaking som ble arrangert nylig av Wine & Spirit Education Trust, fikk Clocktower 1995 fra Thames Valley Vineyard i Twyford, Berkshire første premie i konkurranse med 10 pinot-viner fra toppdistrikter rundt om i verden.

En annen produsent, Jon Leighton, fra Valley Vineyards, lager ikke alltid en ren pinot noir. Når druene ikke modnes og ikke tilfredsstiller de standarder han arbeider etter, brukes de i en blandingsvin. Når han lykkes derimot, understreker han motet det kreves for å la druene henge så lenge som mulig.

I plasttunnel
Mark Sharman, en vinmaker fra Sharpham, Totnes, Devon, i Sørvest-England, realiserer drømmen om å skape en vin basert på klassiske druesorter som cabernet sauvignon og merlot ved å dyrke rankene i polyetelentunneler. De to siste årgangene resulterte i ca. 1000 flasker vin av usedvanlig bra kvalitet og pris.

En del større foretak, blant andre Three Choirs, som også produserer vin på vegne av mange walisiske vingårder, produserer nok vin til å forsyne supermarkedkjedene.

Imidlertid er strategien for småprodusentene å selge direkte fra gården og til hoteller og restauranter i nærheten. Mange av dem legger en ekstra dimensjon til forretningen ved å omdanne vingården til en turistattraksjon og utnytter disse idylliske stedene som ligger i sørvendte daler i det britiske landskapet.

Smak her
En smaksprøve av det England har å tilby kan nytes ved den årlige festivalen English Wine & Regional Food Festival, som normalt holdes tidlig i september i Plumpton, Sussex, Sør-England. Ved siden av fine flasker, kan besøkende kjøpe andre produkter som ost og sjokolade.

Plumpton College, en ledende landbrukshøyskole, holder det eneste kurset av sitt slag i Storbritannia om vingårdsforvaltning og vinproduksjon.

Daglig leder, Chris Foss, som er halvt fransk har studert vinproduksjon i Bordeaux og har arbeidet på mange vingårder der. Han har en doktorgrad i mikrobiologi, og kom til Plumpton i 1988. Når opplever han at hans elever blir snappet opp av produsenter i California og Australia. Imidlertid er han overbevist om at de kan ha en fremtid som vinmakere i Storbritannia. - Jeg mener utviklingsmulighetene her er gode, sier han.

En konkurranse om Årets vin i Storbritannia (UK Wine of the Year) ble vunnet av Chapel Down Wines fra Tenterden, Kent i Sør-England, med sin musserende Millennium Brut 2000. Denbies Wine Estate fikk to første premier, to andre premier og en hederlig omtale.

Her finner du de omtalte produsentene:
Denbies Wine Estate , London Road, Dorking, Surrey, RH5 6AA, Storbritannia. Tlf: +44 1306 876616. Faks: +44 1306 888930

Nyetimber , Stuart og Sandy Moss, Nyetimber Vineyard, Gay Street, West Chiltington, Pulborough, Sussex, RH20 2HH, Storbritannia. Tlf: +44 1798 813989. Faks: +44 1798 815511.

RidgeView Estate Winery Limited , Fragbarrow Lane, Ditchling Common, Sussex, BN6 8TP, Storbritannia. Tlf: +44 1444 258039. Faks: +44 1444 230757. E-post: ridgeviewestate@cs.com

Bearsted Vineyard , Caring Lane, Bearsted, Maidstone, Kent, Storbritannia. Tlf: +44 1622 737974.

ValleyVineyards , Stanlake, Park, Twyford, Berkshire, RG10 0BN, Storbritannia. Tlf: +44 118 934 0176. Faks: +44 118 934 0914.

Three Choirs Vineyard , Baldwins Farm, Castle Tump, Newent, Gloucester, GL18 1LS, Storbritannia. Tlf: +44 1531 890223. Faks: +44 1531 890877.

Plumpton College , Lewes, East Sussex, BN7 3AE, Storbritannia. Tlf: +44 1273 890454.

Tekst: Andrew Mourant
Foto: RidgeView Estate

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen